Ερώτηση Κακλαμάνη για την αποκάλυψη της Realnews

Ερώτηση Κακλαμάνη για την αποκάλυψη της Realnews

Στη Βουλή φέρνει ο Νικήτας Κακλαμάνης το δημοσίευμα της Realnews που αποκάλυψε το απόρρητο σχέδιο της ομάδας Ράιχενμπαχ για τον ΕΟΠΥΥ και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο βουλευτής ΝΔ ζητεί να ενημερωθεί αν ισχύει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Επίσης, καλεί τον υπουργό να απαντήσει αν οι όποιες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ θα περάσουν από τη Βουλή προς έγκριση και τέλος ζητεί την κατάθεση της εισήγησης της task force, που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: Νικήτας Κακλαμάνης

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Νέα Δημοκρατία

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Α’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ: «Δημοσίευμα «Real News» για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ»

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη διάβασα στην εφημερίδα «Real News» της Κυριακής 07/07/2013, σχέδιο της task force για την «αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο στην ουσία μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

1. «Ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει ρόλο και μετονομάζεται από Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε Οργανισμό Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας»

2. «Το σχεδιασμό και την οργάνωση του νέου φορέα θα αναλάβει ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνάψει τις συμφωνίες που θα γίνουν τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία όσο και με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας. Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι μόνο τα χαμηλόβαθμα στελέχη των ομάδων εργασίας θα είναι Έλληνες. Οι ξένοι μάνατζερ θα προσδιορίσουν και τους κανόνες των συμφωνιών του νέου ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας»

3. «Στο σχέδιο υπάρχει πρόταση για επαναξιολόγηση του πακέτου παροχών του φορέα, καθώς και των εισφορών των ασφαλισμένων»

4. «Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι υπήρξε «ύποπτη» υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του οργανισμού το τελευταίο διάστημα, στην οποία συνέβαλαν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν εικονικός και κατά πολύ χαμηλότερος από τις πραγματικές ανάγκες του, εν γνώσει της τρόικας, που ωστόσο στη συνέχεια ανακάλυψε «μαύρη τρύπα». Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο προϋπολογισμός των κλάδων υγείας των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ήταν 12 δισεκατομμύρια ευρώ, για τον φορέα είχαν εγκριθεί μόλις τα μισά»

5. «Ακόμη, ζητούν τη σταδιακή μείωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% το 2013, ενώ έχει προηγηθεί μείωση κατά 10% και το 2012»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

– Ζητώ να μου απαντήσετε, σε κάθε σημείο που αναφέρω, αναλυτικά για τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας.

– Προτίθεσθε να φέρετε στη Βουλή προς έγκριση την όποια αλλαγή στον ΕΟΠΥΥ;

– Ζητώ να μου καταθέσετε την εισήγηση της task force.

Ημερομηνία, 08/07/13».

Ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε, μάλιστα, για το θέμα: «Αν τα αναφερόμενα στην εφημερίδα Real News ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε μιλάμε για το τέλος της δημόσιας ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα του μνημονίου. Η Κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος φοβάμαι ότι έχει βρεθεί προ τετελεσμένου, οφείλουν να απορρίψουν το συγκεκριμένο σχέδιο που χωρίζει τους Έλληνες σε κατηγορίες απέναντι στην ασθένεια, ανάλογα με το βαλάντιό τους. Όλα έχουν και τα όριά τους…»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ