Επισπεύδει τις αλλαγές η “λίστα”

Επισπεύδει τις αλλαγές η “λίστα” 

 

 

Φυγή προς τα εμπρός με παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, με αφορμή και την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, θα επιχειρήσει ο Σαμαράς μόλις κάτσει η σκόνη από το σάλο με τη λίστα Λαγκάρντ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι εξελίξεις στη λίστα Λαγκάρντ και κυρίως το κεφάλαιο Παπακωνσταντίνου, δίνουν μία πρώτης τάξης ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να βγει ένα βήμα πιο μπροστά και να επισπεύσει τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις είχε ούτως ή άλλως κατά νου με ορίζοντα την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς στο επιτελείο του θεωρούν πως αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει την παραμικρή «πολυτέλεια» να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο μίας αρνητικής κριτικής από ξένα μέσα ενημέρωσης την ώρα που ταυτόχρονα θα κάνει την προσπάθεια να πείσει ότι αλλάζει απευθύνοντας ανοιχτές προσκλήσεις για επενδύσεις. 

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν απόλυτα κοινή θέση στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα και κυρίως η τρικομματική κυβέρνηση έχουν μία χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουν σε εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που αφενός θα αποκαταστήσουν το περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου θα δώσουν το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει άπαξ και δια παντός κλείσει τους λογαριασμούς της με το κακό παρελθόν και την ατιμωρησία πολιτικών ή υψηλών προσώπων που ελέγχονται ή ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη. 

Φυσικός σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια του Πρωθυπουργού θα είναι η δικαιοσύνη με την κυβέρνηση ωστόσο να βρίσκεται εδώ και καιρό σε ένα ανοιχτό και διαρκές μέτωπο με τους δικαστικούς και λόγω των περικοπών που έφερε το νέο μνημόνιο. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να επιχειρήσει τη δημιουργία του ευρύτερου δυνατού κλίματος συναίνεσης ώστε η βουλή να προχωρήσει σε μία γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος και μέχρι τότε να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα –εκτός αναθεώρησης – που θα ενισχύσουν το θεσμικό οπλοστάσιο της κυβέρνησής του. 

Κομβικής σημασίας θεωρείται η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κυρίως η πρόβλεψη για την πενταετή παραγραφή ακόμη και κακουργημάτων – θέμα το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης και ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος της κυβέρνησης βέβαια, εκτός των άλλων, είναι να προλάβει και ενδεχόμενες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Κουμουνδούρου τις οποίες έχουν ήδη προαναγγείλει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το βασικό σκεπτικό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πως η υπόθεση Παπακωνσταντίνου –για την οποία ελήφθη απόφαση εξπρές προκειμένου να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή –πρέπει να αποτελέσει την αφορμή μίας γενικότερης συζήτησης για τα όρια και την ουσία του νόμου που θα δίνει στον εκάστοτε υπουργό την ευχέρεια να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να «απειλείται» ότι θα συρθεί στη δικαιοσύνη μετά από χρόνια, όχι όμως να του εξασφαλίζει ασυλία για πράξεις που αποδεδειγμένα κινούνται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγγελία για έλεγχο των Πόθεν Έσχες όλων όσοι διετέλεσαν Πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί των συζύγων και των τέκνων τους από το 1974 μέχρι και το 2012 ενώ με την ομιλία που είχε κάνει πριν από τις εκλογές στο Ζάππειο στα τέλη Απριλίου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος,  είχε δεσμευτεί για αυστηρό έλεγχο των Πόθεν Έσχες από τους κορυφαίους δικαστικούς παράγοντες της χώρας, αναθεώρηση της διάταξης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. 

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ