• Η «Οδύσσεια» έρχεται στο «Ολύμπια» από την Σπυράτου και έχουμε τις πρώτες φωτογραφίες

  4:39 μμ, Τρίτη 08 Οκτ 2019 4:39 μμ, Τρίτη 08 Οκτ 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Ενώ η «Θεογονία»της, έκανε πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη με απανωτά μπιζαρίσματα και μπράβο, σειρά παίρνει τώρα η υποσχόμενη «Οδύσσειά» της! Η σημαντική Σοφία Σπυράτου τρέχοντας τον απόλυτο...μαραθώνιο από Θεσσαλονίκη-Αθήνα ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της νέας φιλόδοξης δουλειάς της, της «Οδύσσειας»που έρχεται στο θέατρο «Ολύμπια»στις 19 Οκτωβρίου για να φιλοξενείται σε αυτό κάθε Σάββατο και Κυριακή κι εμείς έχουμε ζηλευτό αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από αυτήν!

  Ο εμβληματικός μύθος της «Οδύσσειας»που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών από τότε που πρωτακούστηκε από το στόμα του θεϊκού λυράρη, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και χορογραφία της εξαιρετικής Σοφίας Σπυράτου και διασκευή κειμένου από τον πολύτιμο και για το θέατρο ποιητή Στρατή Πασχάλη. Στους ρόλους του Ομήρου και του Οδυσσέα, όπως πρώτος ...πρόδωσα από την Ατζέντα μου, θα δούμε τον έμπειρο Στέλιο Μάινα και τον τάχιστα ανερχόμενο Γιώργο Χριστοδούλου!

  Η Οδύσσεια θεωρείται σήμερα ο πιο χαρακτηριστικός και συμβολικός μύθος για την πορεία του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Πρόσφατα την τοποθέτησαν πρώτη ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες ιστορίες που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό. Ο Νόστος, ο γυρισμός στη γενέθλια γη, είναι αφορμή για ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μέσα από τις περιπέτειες της ζωής. Το λέει άλλωστε πολύ γλαφυρά και ο Κωνσταντίνος Καβάφης στην περίφημη Ιθάκη του. Μπορεί όμως να τη δει κανείς και σαν ένα ανθρώπινο δράμα: η επιστροφή στην πατρίδα, μετά από ένα μακρόχρονο σκληρό πόλεμο, δεν είναι ποτέ κάτι απλό. Είναι γεμάτη δεινά και βάσανα.

  Η Σοφία Σπυράτου, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει παιδικές παραστάσεις που κέρδισαν τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών, υπογράφει τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες. Ο βραβευμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης ανέλαβε τη συγγραφή του διασκευασμένου κλασικού κειμένου. Ο Μανόλης Παντελιδάκης υπογράφει τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Μιλτιάδη Παπαστάμου,οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου ενώ τα βίντεο που παίζουν...πρωταγωνιστικό ρόλο στη δουλειά υπογράφει ο Νίκος Σούλης.

  ΠΑΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  Κείμενο: Στρατής Πασχάλης

  Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

  Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

  Video art: Νίκος Σούλης

  Μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου

  Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

  ΟΜΗΡΟΣ ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ

  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  Παίζουν

  Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Γαλάνης, Αρετή Πασχάλη, Ιωάννης Κοντέλλης, Μάριος Πετκίδης

  Μαζί τους (αλφαβητικά)

  Στράτος Γιαπτσέ, Κωνσταντίνος Αργυρίου, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Φαίδρα Νταϊόγλου, Χρήστος Ντόβας, Γιάννης Σμέρος, Κώστας Τσιαμάγκας, Αλεξία Φάλλα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα