Από το δεξιό “success story” στο… αριστερό “surprise”!

Πρώτη καταχώρηση: 22/01/2016 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 22/01/2016 17:00Υποκειμenikos

Από το δεξιό “success story” στο… αριστερό “surprise”!

 

    Μετά τον Ιππόδρομο, μετά τα 14 αεροδρόμια, τώρα ξεπουλάνε με τρόπο ολοκληρωτικό και το λιμάνι του Πειραιά. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι σήμερα, στα θεωρεία του ξεπουλήματος το σφυρί της εκποίησης το κρατάει η «πρώτη φορά Αριστερά»…

    Όπως οι προηγούμενοι έτσι και η ψευτοαριστερά αναμασά το παραμύθι πως άμα ξεπουληθούν τα πάντα θα έρθει «ανάπτυξη» και θα μειωθεί η ένταση της λιτότητας. Ισχυρίζονται ότι ξεπουλώντας στρατηγικούς τομείς θα μειώσουν το χρέος.

    Πρόκειται για απάτη που αποδεικνύεται πολλαπλώς:

    α) Εφόσον το ξεπούλημα είναι «αναπτυξιακό» και «φιλολαϊκό», γιατί η Ελλάδα δε γνώρισε καμία φιλολαϊκή ανάπτυξη, παρά τις Ούλεν, τις Πάουερ, τις Πεσινέ, τους Τομ Πάπας, τους Ωνάσηδες, τους εθνικούς εργολάβους, τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς «νταβατζήδες», που της πίνουν το αίμα από συστάσεώς της;

    β) Λένε ότι το ξεπούλημα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου,  που περιγράφονται με όλους τους δυνατούς ευφημισμούς (ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση, μισθώσεις παραχώρησης κ.λπ.), ενισχύουν, τάχα, τα δημόσια ταμεία και απαλλάσσουν τη χώρα από χρέη.   

    Αλλά, την τελευταία 30ετία, έχουν ξεπουλήσει: Τον Σκαραμαγκάκαι όλη σχεδόν την ναυπηγική βιομηχανία, την ΑΓΕΤ, τον ΟΤΕ, πάνω από το 90% του τραπεζικού τομέα, την Ολυμπιακή, το λιμάνι του Πειραιά, τους οδικούς άξονες της χώρας, τη διώρυγα της Κορίνθου.

    Μόνο μέχρι το 2004 - μια ολόκληρη πενταετία πριν από την εκδήλωση της κρίση και αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να επικαλούνται προσχηματικά το χρέος για να κόβουν μισθούς και συντάξεις – είχαν ξεπούλησε το 48,5% της ΔΕΗ,  το 38% της ΕΥΔΑΠ, το 64% από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», το 49% του ΟΠΑΠ, το 92% της Εθνικής Τράπεζας, το αεροδρόμιο των Σπάτων, τη γέφυρα του Ρίου κ.ο.κ.

    Όμως, παρά αυτό το διαρκές ξεπούλημα:

 • το 2000 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 139,2 δισ. ευρώ,
 • το 2009 το δημόσιο χρέος έφτασε στα 298,5 δισ. ευρώ
 • και σήμερα το χρέος είναι στα 320 δισ. ευρώ.

   Ερώτημα: Με βάση τα προηγούμενα, από πού προκύπτει έστω κι ένας κόκκος αλήθειας αυτής της απίστευτης εγχώριας και ευρωενωσιακής προπαγάνδας που κατακλύζει το δημόσιο βίο, ότι τάχα «η μείωση του δημόσιου χρέους περνάει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις του δημόσιου τομέα»;…

    γ) Το καπιταλιστικό κράτος είναι παρακολούθημα των μονοπωλίων. Το καπιταλιστικό κράτος τα πιάνει από τις ιδιωτικές «Ζήμενς». Το καπιταλιστικό κράτος τα βάρη των ιδιωτικών «Λίμαν Μπράδερς» στις ΗΠΑ, των ιδιωτικών «Μπάνκια» στην Ισπανία, των ιδιωτικών τραπεζών στην Ελλάδα, τα φορτώνει στο δημόσιο ταμείο. Και από εκεί στην πλάτη των λαών.

    Εφόσον, λοιπόν, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας του καπιταλιστικού κράτους δουλεύει για λογαριασμό των ιδιωτών, από πού προκύπτει ότι το ολικό ξεπούλημά του στους ιδιώτες θα είναι υπέρ του λαού και όχι εις βάρος του λαού, όπως συνέβαινε με το έως τώρα μερικό ξεπούλημά του;

    Το συμπέρασμα είναι προφανές:

     - Εμφανίζουν σαν «σωτηρία» την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών και έχει εκτινάξει τα δημόσια χρέη.     

     - Παρουσιάζουν σαν «φάρμακο» την ίδια εκείνη δηλητηριώδη πολιτική που έχει διαλύσει την Ελλάδα.

     - Αποκαλούν «φιλόδοξη» και «αναγκαία» την ίδια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει τους Έλληνες και τους έχει αποστερήσει το δημόσιο πλούτο τους.

    Τα πράγματα είναι απλά και συγκεκριμένα:

    Είτε περί δεξιών, είτε περί «αριστερών» πρόκειται, δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος ή τα ελλείμματα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Όσο περισσότερο ξεπουλούν, τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνει!

    Δεν ξεπουλούν για να μειωθούν οι τιμές και για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες. Τίποτα απ΄ ό,τι ξεπούλησαν δεν φτήνυνε και δεν αναβαθμίστηκε ποιοτικά. 

    Δεν ξεπουλούν για να φέρουν «ανάπτυξη», «επενδύσεις» και «δουλειές». Ξεπουλούν με όρους πλιάτσικου τα τιμαλφή του λαού, παρέχοντας σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους εύκολα κέρδη πάνω στο έδαφος αποικιοκρατικών όρων και εργασιακής δουλείας.  

    Διαπράττουν πολιτικό και οικονομικό έγκλημα. Η καθολική παράδοση στους «ιδιώτες» μιας δημόσιας περιουσίας που ο λαός τη δημιούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα του, είναι πολιτικό έγκλημα.

    Οι προηγούμενοι αυτό το έγκλημα είχαν το θράσος να το αποκαλούν «εθνικό χρέος» και «σαξές στόρι». Οι σημερινοί έχουν το θράσος το ίδιο έγκλημα να το αποκαλούν «αριστερή ευθύνη» και – σύμφωνα με την χτεσινή ατάκα του Τσίπρα στο Νταβός – «σαρπράιζ»…

 

email: mpog@enikos.gr 


   

 

 

   

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (13)
 • @ΙΩΣΗΦ Σ.Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, 02:13
  Διάβασε παρακάτω ρε Μακιαβέλλι ανίδεε και αρχιρεζίλη του διαδικτύου απο την Κομμουνιστική Επιθεώρηση με πηγές την ECB (ΕΥΡΩΠ.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠ.), την Τράπεζα της Ελλάδος και την ICAP , έτσι για να μη σπεύσεις να τα αμφισβητήσεις , που μου έμαθες ΒΛΑΧΟ και τι σημαίνει EBITDA, μόνο που DEPRECIATION δεν σημαίνει ΥΠΟτίμηση αλλά Αποτίμηση εννοώντας τα επενδυτικά αποτελέσματα, που έχουν άμεση σχέση με την απαξίωση μέρους του Μονοπωλιακού Κεφαλαίου λόγω κρίσης. ΚΟΜ.ΕΠ. Τεύχος: 2014 Τεύχος 3 του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ
  Οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, επί συνόλου περίπου 20.000, δηλαδή περίπου το 2, 5% του συνόλου των επιχειρήσεων, κατέγραψαν περισσότερο από το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ το 2012 ήταν θετική και η προ φόρων κερδοφορία τους στα 2, 4 δισ. ευρώ σε σχέση με καταγεγραμμένες ζημίες 1, 4 δισ. το 2011, σε αντιδιαστολή με τις ζημιές που κατέγραψε συνολικά ο εταιρικός τομέας το 2012. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό της μεγάλης συγκέντρωσης της παραγωγής είναι το γεγονός ότι οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο σύνολο αυτών των 500 συγκέντρωσαν κέρδη EBITDA 48, 5% του συνόλου των 500 και κέρδη προ φόρων 45, 6%.Αυτά τα στοιχεία κερδοφορίας του κεφαλαίου αναδεικνύουν τον ανισόμετρο χαρακτήρα εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, το γεγονός ότι δεν πλήττονται όλοι οι κλάδοι, όλες οι επιχειρήσεις, όλα τα διαφορετικά κεφάλαια που συναρθρώνουν το συνολικό κοινωνικό κεφάλαιο με τον ίδιο τρόπο από την κρίση. Δε χάνουν όλοι από την κρίση. Στην πραγματικότητα η καπιταλιστική κρίση είναι η νομοτελειακή και απαραίτητη φάση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για να εξομαλύνει προσωρινά αντιθέσεις του, για να ξεχωρίσουν και να επικρατήσουν τα πιο επιτυχημένα ξεχωριστά κεφάλαια απ’ όλα τα υπόλοιπα, για να μπει σε κίνηση, με επιτάχυνση, ένας νέος κύκλος συγκεντροποίησης.
  ΚΟΜ.ΕΠ. Τεύχος: 2013 Τεύχος 5 του Γρηγόρη Λιονή
  Το ενεργητικό των 5 Συστημικών ελληνικών τραπεζών απο 275, 6 δισ.ευρώ το 2004 ανήλθε το 2011 στην κορύφωση δηλ.της κρίσης σε 646, 10 δισ.ευρώ !!!!!
  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  Η σημαντική αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την καπιταλιστική οικονομία το προηγούμενο διάστημα συνοδεύτηκε και από σημαντική συγκέντρωση κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο, που εκφράστηκε με μια τάση σημαντικής αύξησης του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών και με μια τάση συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, στις μεγαλύτερες τράπεζες. Από το 1997 στο 2008, το μερίδιο των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στις συνολικές καταθέσεις αυξήθηκε από 60, 7% στο 80, 1%, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες έλεγχαν το 57, 1% των συνολικών καταθέσεων. Αντίστοιχα, το 2008 το 73, 7% του συνολικού δανεισμού προερχόταν από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες έλεγχαν το 54% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού. Η τάση συγκέντρωσης των μεριδίων της αγοράς στις μεγαλύτερες τράπεζες ακολουθεί την αντίστοιχη τάση σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.
  Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις, τη δεκαετία 2000-2010, ο αριθμός των τραπεζικών ιδρυμάτων παρέμεινε περίπου σταθερός, με μικρές διακυμάνσεις γύρω από τις 65 τράπεζες. Ο προηγούμενος μεγάλος γύρος ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2000 η τραπεζική αγορά να έχει φτάσει να κυριαρχείται από πέντε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Η πορεία της συγκεντροποίησης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ακολουθεί ακριβώς την αντίστοιχη πορεία στην ΕΕ στη δεκαετία του 2000, όπου υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων την αντίστοιχη περίοδο. Στην Ευρωζώνη ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων μειώθηκε από 8.000 στις 6.000 περίπου, παρά το γεγονός της ένταξης νέων κρατών στη ζώνη του ευρώ. Στην πραγματικότητα, οι συστημικές τράπεζες πρακτικά ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κρατικό χρήμα, ενώ οι μη συστημικές θα έπρεπε ν’ ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια. Καθώς δε βρέθηκαν τ’ αναγκαία κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των μικρών και μεσαίων τραπεζών (πλην της Τράπεζας Αττικής, που ωστόσο ανακεφαλαιοποιήθηκε με νέα τοποθέτηση κεφαλαίων από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ στο οποίο ανήκε το 42% των μετοχών της!!!!!!), οι τράπεζες αυτές εξαγοράστηκαν από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Βλέπε λοιπόν Μυντχάουζεν ότι οι 500 Μονοπωλιακές επιχειρήσεις κέρδισαν σημαντικά και μαζί με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο αυγάτισαν πολύ τα καθαρά τους κέρδη εν μέσω βαθιάς κρίσης και ότι αν γνωρίζεις βρίσκεις τα στοιχεία αλλά εσύ αλληθωρίζεις προβοκατόρικα και ζητάς απο τους άλλους να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!
  Μέσα στην κρίση οι Μονοπωλιακοί όμιλοι με την ασφυξία που δημιουργεί η υπερσυσσώρευση κερδών και η μή εύρεση εύκολα επικερδών επενδύσεων σφάζονται ποιός θα επικρατήσει και θα βρεί επενδύσεις που θα φέρουν ‘’εύκολο’’ και γρήγορο κέρδος χωρίς κόπο και ρίσκο, πράγμα που οδηγεί μαθηματικά στην μονοπώληση της αγοράς απο όλο και λιγότερα αλλά συνάμα μεσα στην κρίση κερδοφόρα ολιγοπώλια που για χάρη τους απαξιώνονται μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά μικρότερες ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, Ατομικές , μικρομεσαίες , μαγαζιά, βιοτεχνίες , ελεύθεροι επαγγελματίες και οπωσδήποτε οι μισθωτοί εργάτες και υπάλληλοι πρώτα απ’όλα του ιδιωτικού που απολύονται ομαδικά ή υποαπασχολούνται και διαλύονται τα όποια εργατικά τους δικαιώματα διαλύονται οι συλλογικές τους συμβάσεις και μειώνονται δραστικά οι μισθοί τους όπως και των μισθωτών του δημοσίου τομέα.Χάνουν δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης αυτοί και οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου (αγρότες) που τώρα πιό ραγδαία προλεταριοποιούνται ή και χειρότερο φτωχοποιούνται μαζικά! Οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια στην κρίση σφάζονται ποός θα φάει ποιόν ποιός θα απαξιωθεί θα κλείσει δηλαδή , πετώντας εργαζόμενους στον δρόμο, αλλά συνάμα από κοινού με το πολιτικό ‘’υπηρετικό’’ τους προσωπικό τις κυβερνήσεις της αστικής διαχείρισης δηλαδή έχουν φροντίσει ώστε να αποφασιστούν και να παρθούν τα κατάλληλα εκείνα μέτρα που θα απαξιώσουν παραπέρα την εργατική δύναμη θα μειώσουν το λεγόμενο ‘’εργατικό κόστος’’ σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη και συνεχή κερδοφορία στα ολιγοπώλια που εν μέσω κρίσης κερδίζουν τεράστια ποσά παντελονιάζοντας την υπεραξία απ’το ξεζούμισμα των εργατών!!!
  Ο αλήτικος τρόπος με τον οποίο μιλάς για το ταξικό κίνημα και τους κομμουνιστές στην περίπτωση της Χαλυβουργίας εκτός από συνοδοιπόρο χρυσαυγίτικων σκυλιών , σαν αυτούς που χτυπάνε το ΠΑΜΕ στην ναυπηγοεπισκευαστική στο Πέραμα υπερασπίζοντας τους Εφοπλισταράδες, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να είσαι το δεξί χέρι του Μάνεση που τον υπερασπίζεται σθεναρά απέναντι στα μιάσματα τους εργάτες που θέλουν να τον φτωχοποιήσουν και να χάσει το εργοστάσιό του! Πώς ξέρεις ότι υποσχέθηκε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με μισά ωράρια; ΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ;;;; Γελάνε και τα πόμολα με την πρόταση αυτή γιατί εκτός του ότι οι υποσχέσεις των αφεντικών είναι σαν να έχεις δέσει τον γάιδαρό σου απο Μαρούλι, αυτή η πρόταση κάνοντας λαθροχειρία νομίζεις ότι ευσταθεί! Επειδή λοιπόν έπεσες στην περίπτωση και τυχαίνει να είμαι Λογιστής και να γνωρίζω απο εργατο-ασφαλιστικά θέματα σε πληροφορώ ότι εσύ είσαι ο μεγάλος ψεύτης και Μακιαβέλης! Ο οποιοσδήποτε εργοδότης μπορεί με μειωμένο ωράριο για τον εργαζόμενό του να καλύψει μέχρι 22 ένσημα τον μήνα το ανώτερο ενώ με κανονικό ωράριο τα ένσημα είναι 25 ανά μήνα 300 δηλαδή κατ’έτος . Άσε που τώρα που καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας , τα καημένα τα αφεντικά!!!, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε μικτά απο περίπου 760 ευρώ για 8ωρο και 40ΩΡΟ την εβδομάδα έχει πέσει στα 580 ευρώ μικτά, αλλά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντί για έναν υπάλληλο με 8ωρο και 40ωρο προσλαμβάνουν 2 (!!) με 4ωρο και 20ωρο την εβδομάδα γιατί έτσι σε περίπτωση απόλυσης παίρνουν μισή αποζημίωση άσε που τους απολύουν στο εξάμηνο και προσλαμβάνουν άλλους για να μήν αποκτούν δικαιώματα και τους βάζουν και εργάζονται υπερωριακά εξάωρα και οκτάωρα με αμοιβή τετραώρου δηλαδή 580 ευρώ στο μισό!!!! Τα 22 ένσημα άσχετε αφορούν μόνο υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη και όχι πλήρη ασφαλιστική όπως με 8ωρο 40ωρο και 25 ένσημα δηλαδή και φούλ συνταξιοδοτική κατοχύρωση γιατί με 22 ένσημα παίρνεις την σύνταξη όχι που αντιστοιχεί στα 22/25 αλλά στο μισό της σύνταξης που με την χαμηλή ήδη αναπλήρωση αντιστοιχεί στα 290 μικτά ευρώ μισθό (το μισό των 580 ευρώ) για 4ωρη εργασία!!! Άρα μισή δουλιά και μισή ζωή επιβεβαιώνομαι πλήρως και σου επιστρέφω την συκοφαντία!!Ξέρεις ρε γελοίε τι σημαίνει να δουλεύεις στους χιλιάδες βαθμούς θερμοκρασία και να γυρίζεις σπίτι σου και με 200 ευρώ καθαρά να πρέπει να ταίσεις την οικογενειά σου να περάσεις τον μήνα εσύ ή ο λατρευτός σου ο Μάνεσης με 200 ευρώ πόσες μέρες περνάτε 2 ή 3 ; απάντησέ μου. Οι εργάτες δηλαδή δεν πρέπει να αντιδρούν μήπως και τσαντιστεί ο βιομήχανος και κλείσει το εργοστάσιο και δεχθεί πλήγμα το δόγμα σου περί απρόσκοπτης βιομηχανικής -καπιταλιστικής ανάπτυξης ώστε επιτέλους να υπάρξει καπιταλιστική συσσώρευση και φτιαχτούν μονοπωλιακοί οργανισμοί για να υπάρξουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την επανάσταση απο το ‘’εικονικής πραγματικότητας’’ προλεταριακό σου κόμμα με τα πολλά μέλη – λέγε με Θανάση!; Ένας βιομήχανος δεν θέλει να κλείσει η επιχείρησή του αλλά και να κλείσει ο ίδιος δεν παθαίνει μεγάλη ζημιά έχει βγάλει υπερκέρδη όπως ο Μάνεσης αυτές τις δεκαετίες και τα έχει παρκαρισμένα στο εξωτερικό μέχρι να βρεί πιό κερδοφόρες και με μηδενικό ρίσκο επενδύσεις πχ υπηρεσίες , τουρισμός , νέες τεχνολογίες , πράσινη ανάπτυξη , εμπόριο κλπ, άρα μάπα το καρπούζι για σένα μάπα μου!Αντίθετα οι εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο και γι’αυτό απεργούν για να σώσουν ότι μπορούν και όχι για να κλείσει η μοναδική πηγή εσόδων τους!Τις επιχειρήσεις τις κλείνει ο ανταγωνισμός και στην κρίση η διαδικασία απαξίωσης μέρους του κεφαλαίου σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς!Παράδειγμα η κλωστουφαντουργία του Λαναρά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000 που το σωματείο αντί να κοντράρει την εργοδοσία όταν άρχισε τις απολύσεις κατέβαινε με πούλμαν απο την Νάουσα στην Αθήνα για να πιέσει το Υπουργείο να πάρει επιδοτήσεις ο επιχειρηματίας ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο και τελικά πράγματι ο Λαναράς πήρε αρκετά πακέτα επιδοτήσεων αλλά μαζί πήρε και το εργοστάσιό του και το πήγε στην Βουλγαρία εκτιμώντας τόσο πολύ αυτή την στάση των εργατών που αφού τους ξεζούμισε και τους χρησιμοποίησε τους πέταξε κυριολεκτικά στον δρόμο !!! Το βιβλίο του κομμουνιστή Δημήτρη Μπάτση : ‘’η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα’’ σου λέει κάτι ρε τρόφιμε που αποδεικνύει ότι οι θεωρίες όπως της αφεντιάς σου και άλλων ‘’μαρξιζόντων ‘’, ότι στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί γνήσια καπιταλιστική οικονομία και το μόνο που υπάρχει είναι ένας κομπραδόρικος – μεταπραττικός καπιταλισμός της καπιταλιστικής περιφέρειας βαθιά υποταγμένος και εξαρτημένος απο διεθνή μονοπώλια και καπιταλιστικά κέντρα, δεν ευσταθούν και επιπρόσθετα είναι βαθιά αντιδραστική άποψη αντιμαρξιστική και αντιεπιστημονική όπως η θεωρία της ψωροκώσταινας που εκπορεύεται απο ακροδεξιά και φασιστικά κέντρα. Στην χώρα μας στον πρωτογενή και ειδικά στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα απο την πρώτη ήδη δεκαετία μετά τον πόλεμο πραγματοποιείται η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου που δημιουργεί σπουδαία συσσώρευση και με την την επανάληψή της οδηγεί σε συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου δηλαδή σε μονοπωλιακές καταστάσεις . Αμφισβητείς ότι έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός στην Ελλάδα; Τι ήταν η κρατική ΔΕΗ , ο κρατικός ΟΤΕ ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις πλέον τώρα με θυγατρικές στα Βαλκάνια, τι είναι τα διυλιστήρια , τα ναυπηγεία – η μεγαλύτερη ναυπηγική ζώνη της Ευρώπης – η Αλουμίνα , η Λαρκο , η Ναυτιλία, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ , η Χαλυβουργία , η Εθνική Τράπεζα η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια οι άλλες συστημικές τράπεζες με θυγατρικές μέχρι στην Τουρκία τι είναι λοιπόν μονοπωλιακές καπιταλιστικές επιχειρήσεις ή όχι ; μήπως είναι τότε φεουδαρχικές συντεχνίες ή αρχαιοελληνικές ή ρωμαικές κτήσεις ; Μα τόσο σκοταδισμός και διαστρέβλωση ή μήπως στρατευμένος αντικομμουνισμός ; Και όλα αυτά για να μας πείς ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για επανάσταση επειδή δεν υπάρχει ανεπτυγμένος – μονοπωλιακός καπιταλισμός κατά την γνώμη σου και άρα πρέπει να περιμένουμε να γίνει σεισμός να κουνηθεί ο νές καφέ για να γίνει φραπέ!!! Και εδώ αποδεικνύεις πόσο ΑΝΤΙ Μ-Λενινιστής είσαι όταν είναι γνωστό ότι η υπό την καθοδήγηση του Λένιν Οχτωβριανή εργατική επανάσταση έγινε στην Τσαρική Ρωσία χωρίς ισχυρό και αριθμητικά μικρό προλεταριάτο σε μιά χώρα που οι φεουδαρχικές δομές ήταν ισχυρές και η καπιταλιστική οικονομία στα σπάργανα, δηλ.χωρίς τις αντικειμενικές συνθήκες γιατ τίς οποίες βαυκαλίζεσαι.Ο Λένιν σε διέψευσε !! Πάλι μάπα οι ισχυρισμοί σου!!, ανεκδιήγητο κάθαρμα !!!
 • Ιωσήφ Σ.Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, 10:26
  Για το σχόλιο του "@Ιωσήφ Σ." (Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, 00:18) (Α')
  ............................
  ............................
  ............................
  Ίσως ενόχλησε το ότι δε θα απαντώ. Ας απαντήσω, λοιπόν.
  1) Το ότι λέω την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση των καπιταλιστών (και όχι όλων) στην εποχή της κρίσης, δεν έχει καμιά έννοια εκδήλωσης αισθημάτων απέναντί τους. Όταν βρισκόμαστε μπροστά στους δημοσιογράφους που γράφουν το πελώριο ψέμα ότι στην κρίση οι καπιταλιστές συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη (πράγμα που χτυπάει κατακέφαλα ακόμα και την κοινή λογική), πρέπει κάποιος να γράψει την αλήθεια, για να πάψει ο δημοσιογράφος να προσβάλει και τη νοημοσύνη μας.
  Κύριε προβοκάτορα, θέλετε να δείτε και έναν άλλο που συμπαθούσε «τα καημένα τα καπιταλιστάκια» και, μάλιστα, όχι μόνο σε εποχή κρίσης, αλλά, σε όλες τις εποχές;
  Γράφει ο Μαρξ στο Μανιφέστο : «Οι πρώην μεσαίες τάξεις, οι μικροί βιομήχανοι, έμποροι και εισοδηματίες, οι βιοτέχνες και αγρότες, όλες αυτές οι τάξεις κατρακυλούν στο προλεταριάτο, από τη μια γιατί το μικρό τους κεφάλαιο δεν φτάνει για την επιχείρηση της μεγάλης βιομηχανίας και υποκύπτει στο συναγωνισμό με τους μεγαλύτερους καπιταλιστές, κι από την άλλη, γιατί νέοι τρόποι παραγωγής υποβιβάζουν τη σημασία της επαγγελματικής τους δεξιοτεχνίας. Έτσι το προλεταριάτο στρατολογείται από όλες τις τάξεις του πληθυσμού».
  Αυτά γίνονται σε όλη τη διάρκεια του καπιταλισμού, λόγω του ανταγωνισμού.
  Και για να μη μου πεις ότι τους «μικρούς βιομήχανους, τους εμπόρους και τους εισοδηματίες, τους βιοτέχνες και τους αγρότες» του έχετε πάρει υπό την προστασία σας (με τη «λαϊκή»-αντιμαρξιστική «συμμαχία») και ότι εσύ εννοείς μόνο τους μεγάλους καπιταλιστές, πάρε και τι λέει ο Ένγκελς, στην «Εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» :
  «Το γεγονός ότι η κοινωνική οργάνωση της παραγωγής μέσα στο εργοστάσιο εξελίχθηκε σε σημείο που να γίνει ασυμβίβαστη με την αναρχία της παραγωγής που υπάρχει πλάι και πάνω απ' αυτήν, το γεγονός αυτό γίνεται χειροπιαστό και για τους ίδιους τους κεφαλαιοκράτες με τη βίαιη συγκέντρωση των κεφαλαίων, που συντελείται στο διάστημα των κρίσεων με την καταστροφή πολλών μεγάλων και ακόμα περισσότερων μικρών κεφαλαιοκρατών».
  2) Για τις 500 επιχειρήσεις.
  Εγώ γράφω με σαφήνεια την πηγή και την ημερομηνία, οπότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να το ελέγξει. Εσύ πετάς την κουβέντα σου γράφοντας αόριστα για Ναυτεμπορική και Αγορά, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο. Γκουγκλάρισα «Ναυτεμπορική» και «500 επιχειρήσεις» και δε βγήκε τίποτα. Το ίδιο με το «Αγορά» και «500 επιχειρήσεις». Αντίθετα βρίσκει κανείς σχετικά δημοσιεύματα σε «ΒΗΜΑ» «Η Εφημερίδα», «ΕΞΠΡΕΣ» και άλλες. Η μόνη που έχει αναλυτικά και τις 500 εταιρίες είναι η πηγή που έδωσα εγώ, η «inr.gr».
  Αλλά, το βασικό δεν είναι αυτό.
  Οι άλλες πηγές δε μιλάνε για τα ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ/ΖΗΜΙΕΣ, αλλά για ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΚΕΡΔΗ/ΖΗΜΙΕΣ. Αυτά είναι τα περιβόητα EBITDA, για τα οποία η ΕΞΠΡΕΣ γράφει :
  «Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization = Κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτιμήσεων και αποσβέσεων)». Αν αφαιρέσει κανείς από τα κέρδη αυτά τόκους, φόρους κλπ. βρίσκει τα καθαρά κέρδη. Όπως έγραψα στο σχόλιό μου για τον πίνακα που συμβουλεύτηκα «Η τελευταία στήλη αφορά τα καθαρά κέρδη/ζημιές». Το EBITDA δεν αφορά τα καθαρά κέρδη/ζημιές. Η inr.gr γράφει :
  «Ο πίνακας που ακολουθεί παρέχει σειρά πληροφοριών για τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες το 2013, ως σύνολο, κατέγραψαν πωλήσεις της τάξεως των 41, 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξεως του 1, 5 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 0, 4 δισ. ευρώ, ζημιές προ φόρων 0, 7 δισ. ευρώ και μετά την πρόβλεψη για φόρους ζημιές 1 δισ. Ευρώ».
  Κι έτσι, από τα (ακαθάριστα) κέρδη 1, 5 δις ευρώ του EBITDA, καταλήγουμε στις (καθαρές) «ζημιές 1 δισ. Ευρώ».
  Η ΕΧΠΡΕΣ γράφει για το σύνολο των ελληνικών εταιριών και όχι μόνο για τις 500 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις :
  «Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών, τα μεν κέρδη EBITDA περιορίστηκαν το 2014, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) παρέμεινε ζημιογόνο, με συνολικές ζημίες ύψους 7, 9 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από τον τραπεζικό χώρο».
  Τα ακούς, προβοκάτορα;
  Συνολικά, οι ελληνικές εταιρίες είχαν, το 2014, ΖΗΜΙΕΣ 7, 9 δις (κι αυτό χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι φόροι). Τώρα, αν εσύ χαίρεσαι που έτσι θα γίνουν απολύσεις και θα πεταχτούν εργάτες στο δρόμο, είναι άλλη ιστορία. Αρκεί που θα χάσουν λεφτά τα «καπιταλιστάκια». Εγώ, πάντως, δε χαίρομαι όταν οι επιχειρήσεις έχουν ζημιές, γιατί αυτό σημαίνει μαύρα μαντάτα για τους εργάτες.
  Πάντως, είναι γεγονός ότι κάνετε τα αδύνατα δυνατά, για να μας πείσετε ότι ο γάιδαρος πετάει. Ότι οι επιχειρήσεις βγάζουν αμύθητα κέρδη όταν υπάρχει κρίση! Και για να το «αποδείξετε», δε διστάζετε μπροστά σε καμιά λαθροχειρία.
 • Ιωσήφ Σ.Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, 22:28
  Και μια και πήρα φόρα και απάντησα στον προβοκάτορα «@Ιωσήφ Σ.», ας απαντήσω και στο άλλο του σχόλιο της (Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2016, 19:58).
  1) Αρχή-αρχή, η συκοφαντία! Κατηγορώ, λέει, τους δημόσιους υπαλλήλους σαν τεμπέληδες! Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους, κατηγορώ το Δημόσιο, το κράτος, αυτό το «καρκίνωμα», αυτή την «παρασιτική απόφυση», κατά το Μαρξ. Ο νέος άνθρωπος που διορίζεται στο δημόσιο, κατά κανόνα έχει κέφι για δουλειά και για δημιουργία. Εκείνο που τον κάνει τεμπέλη και αρπακτικό είναι ακριβώς το Δημόσιο – και ειδικά στην Ελλάδα, το απόλυτα διεφθαρμένο και σάπιο Δημόσιο, το ελεεινό δοβλέτι που κληρονομήσαμε κατευθείαν από την Τουρκοκρατία και το κάναμε χειρότερο με όλη την αστική ρουσφετοκρατία και οικογενειοκρατία. Ο νέος που διορίζεται σε μερικά χρόνια έχει μεταλλαχθεί τελείως. Αν θέλει να διατηρήσει το 1/10 από όσα είχε μέσα του όταν διορίστηκε, θα πρέπει να αγωνίζεται, σχεδόν μόνος, σε έναν άνισο αγώνα, ενάντια σε ένα σύστημα που βρομά και ζέχνει!
  2) Το ίδιο μου κάνει αν «στην Ευρώπη οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αναλογία πληθυσμού είναι σε ποσοστό πολλοί περισσότεροι απο τον αριθμό τους στην Ελλάδα». Έχω, πριν από πολύ καιρό, ξεκαθαρίσει τη στάση μου απέναντι στην ΕΕ : είμαι υπέρ της ΕΕ, γιατί ο αγώνας του προλεταριάτου γίνεται σε ευνοϊκότερες συνθήκες στα μεγάλα κράτη, παρά στα μικρά. Γι’ αυτό και οι κλασικοί ήταν πάντα υπέρ των μεγάλων κρατών (και των συγκεντρωτικών), ενώ οι μικροαστοί (κυρίως οι αναρχικοί) ήταν πάντα υπέρ των μικρών κρατών και οπαδοί της ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο ένας λόγος.
  Ο δεύτερος λόγος : με το γκρέμισα των συνόρων μεταξύ των κρατών (ο στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού κράτους από τα σημερινά κράτη-μέλη), σπάει η εθνική απομόνωση και εξαφανίζονται οι εθνικές φαγωμάρες και τα εθνικιστικά μίση και η διαίρεση του προλεταριάτου ανάλογα με τα εθνικά σύνορα. Αυτά τα δύο και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!
  3) Εσύ, σα γνήσιος μικροαστός εθνικιστής πασχίζεις να αποδείξεις την ανωτερότητα της Ελλάδας («της χώρας μας») απέναντι στους «κουτόφραγους».
  4) Η Παπαρήγα δε μιλούσε για «γιατρούς και εκπαιδευτικούς», αλλά για όλους τους άνεργους επιστήμονες. Και πρότεινε να διοριστούν όλοι στο δημόσιο. Εσένα φαίνεται σε πείραξε που έγραψα «Δηλαδή, να κάθονται οι άνθρωποι και να πληρώνονται!». Από εκεί θα έβγαλες και ότι θεωρώ τους Δ.Υ. «τεμπέληδες». Μα, αν γινόταν αυτό που είπε η Αλέκα, τι δουλειά θα έκαναν στο ήδη βαρυφορτωμένο Δημόσιο; Εκτός και θεωρείς ότι ήταν απαραίτητοι άλλοι 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μια και στην Ολλανδία το έχουν ρίξει στο «αραλίκι» και βρίσκεις πως πρέπει να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα!
  Και έχοντας πάρει φόρα, μου διεκτραγωδείς τι βάσανα τραβάνε οι «εκπαιδευτικοί και οι γιατροί» του Δημοσίου. Μα, εγώ δε μιλάω για τους διορισμένους, αλλά, για τους «άνεργους επιστήμονες» της Αλέκας.
 • Ιωσήφ Σ.Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, 21:23
  Για το σχόλιο του "@Ιωσήφ Σ." (Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, 00:18) (Β')
  3) Για το αιώνιο θέμα της Χαλυβουργίας και το Μάνεση. Δε φτάνει που το κλείσατε το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, κάνοντας την «ηρωική» απεργία τη χρονιά που η επιχείρηση είχε σπάσει ρεκόρ ζημιών (48 εκατομμύρια ευρό), μιλάτε και από πάνω!
  Και λες και ένα σωρό ψέματα, πάλι.
  Γράφεις : «ο Μάνεσης ξεκίνησε να εφαρμόζει - μετά το γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων - μισή εργασία με μισή αμοιβή και ασφάλιση». «Κάθε λέξη κι από ένα ψέμα», για να παραφράσω τον Ελύτη. Η πρόταση του Μάνεση ήταν : «Επειδή η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 40%, προτείνω για ένα εξάμηνο να δουλεύετε 40% λιγότερες ώρες, μέ αντίστοιχη μείωση του μισθού. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα διατηρούνται στο ακέραιο. Μετά το εξάμηνο θα επανέλθετε στο κανονικό ωράριο με τον κανονικό ρυθμό».
  Το ΠΑΜΕ κήρυξε ανένδοτο αγώνα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό : λουκέτο στον Ασπρόπυργο!
  Αραδιάζεις ένα σωρό ηλιθιότητες για να μας πείσεις ότι οι καπιταλιστές ΘΕΛΟΥΝ να κλείνουν τα εργοστάσιά τους!!! Και από πού θα βγάλουν το κέρδος τότε;
  Ναι, βρε ηλίθιε, «οι καλοί εργαζόμενοι θέλουν μαζί με τον εργοδότη να δουλέψει το εργοστάσιο». Και όχι μόνο οι «καλοί», όπως λες με περίσσια ειρωνεία, αλλά και οι «καλοί» και οι «κακοί», κανείς δε θέλει να χάσει τη δουλειά του. Οι εργάτες του ΠΑΜΕ, δηλαδή, θέλουν να κλείνουν τα εργοστάσια;;;
  Αλλά, φαίνεται το Μάνεση τον είχε πιάσει μανία αυτοκαταστροφής, γιατί αφού έκλεισε το εργοστάσιό του στον Ασπρόπυργο, τώρα θέλει να κλείσει και το εργοστάσιο στο Βόλο!!!
  Κατάλαβα : το κόμμα σου, ενθουσιασμένο με την επιτυχία της 9άμηνης «ηρωικής» απεργίας, που έκλεισε το ένα εργοστάσιο, τώρα πάει να κλείσει και το άλλο! Βέβαια, αυτό θα είναι πιο δύσκολο, γιατί οι ζημιές έχουν περιοριστεί από τα 48 εκατ. στα 33 εκατ. ευρό, και θα χρειαστεί περισσότερος «ηρωισμός» - κι ίσως οι βολιώτες εργάτες να έχουν βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την κατάληξη της απεργίας της Αθήνας – αλλά, το ΚΚΕ δεν το βάζει κάτω. Όσο υπάρχει έστω και ένα εργοστάσιο ανοιχτό, θα αγωνίζεται να το κλείσει, για να χάσουν τα κέρδη τους τα «καπιταλιστάκια»!
  4) Αλλά, ο προβοκάτορας είναι και πολύξερος : έμαθε ότι «οι Ιδιοκτήτες μιας ΑΕ (Ανώνυμης Εταιρίας) όταν αυτή παρουσιάσει ζημιές ή κλείσει, η προσωπική τους περιουσία δεν υφίσταται καμμιά ζημία». Μόνο που αυτή η «προσωπική περιουσία» διατηρείται και αυξάνει μόνο όσο υπάρχει η ΑΕ, αλλιώς, όπως λέει ο ¨Ενγκελς : στι9 κρίσεις έχουμε «την καταστροφή πολλών μεγάλων και ακόμα περισσότερων μικρών κεφαλαιοκρατών». Βλέπεις ο Ένγκελς δεν ήξερε αυτά που λες για τις ΑΕ (ή μπορεί κι αυτός, κακόβουλα, σαν εμένα, να το «έκρυβε») και γράφει πως πολλοί μεγάλοι και ακόμα περισσότεροι μικροί καπιτάλες «καταστρέφονται». Ου, να χαθεί κι αυτός, που θέλει να τους λυπηθούμε!
  5) Γράφεις, με όλη σου την ηλιθιότητα :
  «Συμπερασματικά λοιπόν η περιουσία του συλλογικού καπιταλιστή του αστικού δηλ.κράτους ανήκει όπως και η ιδιωτική περιουσία των κεφαλαιοκρατών και τα μέσα παραγωγής, ανήκουν στους δημιουργούς όλων των προαναφερομένων στους προλετάριους και σε καπιταλιστικές συνθήκες και όχι στους κηφήνες τους μεγαλοαστούς!».
  Ε, και αφού τους ανήκει, γιατί δεν την εκμεταλλεύονται, γιατί αφήνουν να τη χαίρονται οι «κηφήνες μεγαλοααστοί» (μην πει κανένας κακό για τους «μικρομεσαίους» αστούς – τους προστατευόμενούς σας!);;; Αυτό, πια, είναι ακατανόητο! Εσύ, ανόητε προβοκάτορα, μπερδεύεις τους ευσεβείς πόθους με την πραγματικότητα!
  Ναι, στους αστούς ανήκει και η ιδιωτική περιουσία των αστών και η κρατική – που εσείς την εξωραΐζετε, βαφτίζοντάς τη «δημόσια», ή, ακόμα χειρότερα, «λαϊκή περιουσία»! Και ο λαός θα χρειαστεί να περάσει από ατέλειωτες δοκιμασίες για να την κάνει δική του. Μόνο όταν οι εργάτες πάρουν την εξουσία, θα τους ανήκουν όλα όσα δημιούργησαν. Το να τους λες ότι τους ανήκουν, όσο κυριαρχεί ο καπιταλισμός, μόνο μεταφορικά και αλληγορικά μπορείς να το λες, γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
  6) Γράφεις : «Λες να περιμένουν οι εργάτες να αναπτυχθεί η καπιταλιστική οικονομία και τότε θα μπορέσει η εργατική τάξη να επαναστατήσει και να πάρει την εξουσία παίρνοντας και χρησιμοποιώντας τις αναπτυγμένες δομές της καπιταλιστικής οικονομίας ώστε να χτίσει μια ώρα αρχήτερα τον σοσιαλισμό!ΑΝΟΗΣΙΕΣ!!!». Πότε είπα κάτι τέτοιο, δε προβοκάτορα που διαστρεβλώνεις αυτά που γράφω; (εκτός και λόγω βλακείας αυτό κατάλαβες). Τόλμησε να δημοσιεύσεις σε εισαγωγικά μια φράση μου! Αμ δε!
  Το μόνο που γράφω, σαν υλιστής – και το έχουν γράψει άπειρες φορές οι κλασικοί – είναι ότι η επανάσταση δε γίνεται, αν οι αντικειμενικές συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει. Κι εκείνο που δε σου αρέσει είναι πως η ωρίμανση των συνθηκών γίνεται με την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Πάνω σ’ αυτό, έδωσα εκτενώς τις απόψεις του Μαρξ και του Λένιν – από τους οποίους πήρα αυτή την, κατ’ εσένα, «βαθιά αντιδραστική και Αντι – Μαρξιστική» θεωρία.
  Αλλά, εσείς οι ντούροι «κομμουνιστές», θέλετε να «ανατρέψετε» τον καπιταλισμό, σε μια χώρα που είναι υποανάπτυκτος! Και μάλιστα, παλιότερα είχατε βγάλει πως όχι μόνο είναι αναπτυγμένος ο ελληνικός καπιταλισμός, αλλά, έχει φτάσει στο ανώτατο στάδιό του, στο μονοπωλιακό στάδιο και μάλιστα έχει γίνει ΚΜΚ (κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός)!
  Και γι’ αυτό γράφεις για «σαπίλα» του ελληνικού καπιταλισμού. «Σαπίλα», φουκαρά μου, έχει ο καπιταλισμός, όταν φτάσει στο ανώτατο στάδιό του, όταν πραγματικά οι κεφαλαιοκράτες είναι πραγματικοί κηφήνες, γιατί δεν ασχολούνται, πια, με την παραγωγή, αλλά, μόνο με το «κόψιμο κουπονιών». Αλλά, άστο, αυτά είναι Ανώτερα Μαθηματικά, για ανθρώπους σαν κι εσένα.
 • ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΠέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, 10:40
  ΠΡΟΣΟΧΗ !! ΙΟΣ -ΙΟΣ - ΙΟΣ - Ι Ω Σ ΗΦ , ΦΑΣΙΣΤΟ ΙΟΣ ΠΡΟΚΥΨΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ !!!
 • @ΙΩΣΗΦ Σ.Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, 00:18
  Τα καυμένα τα καπιταλιστάκια έχουν πτωχεύσει τρεχάτε 1.5 εκατομ.άνεργοι να τους ενισχύσετε οικονομικά για να ευαρεστηθεί ο ΙΩΣΗΦ - ΜΥΝΤΧΑΟΥΖΕΝ - ΓΚΕΜΠΕΛΣ - ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ!
  Μέσα στην κρίση οι τραπεζίτες με τις ανακεφαλαιώσεις και τις ενισχύσεις πχ.Εθνική Τράπεζα έχουν αύξηση κερδών και το ίδιο σύμφωνα με την Ναυτεμπορική , Αγορά κλπ., 500 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αύξησαν σημαντικά τα κέρδη τους , ξέχωρα που οι τράπεζες με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων και το δημόσιο κατάκλεψαν άνω των 110 δισ.ευρώ απο τα ασφαλιστικά ταμεία την απλήρωτη δηλ. εργασία των εργατών , που τόκιζαν με μηδενικό επιτόκιο τα τεράστια αυτά ποσά , δινοντάς τα είτε σαν φτηνά δάνεια είτε μέσω κρατικών επιχορηγήσεων - δανεικά και αγύριστα δηλ. - στους μονποπωλιακούς ομίλους τύπου Μάνεση !Που διάβασες τις βλακείες που γράφεις ενώ τα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2010-2014 σε διαψεύδουν πανηγυρικά;Μήπως ρε ΠΙΝΟΚΙΟ ο Μάνεσης ξεκίνησε να εφαρμόζει - μετά το γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων - μισή εργασία με μισή αμοιβή και ασφάλιση και τότε ξεσηκώθηκαν οι εργάτες στον Ασπρόπυργο; Και μετά την εννιάμηνη μεγαλειώδη απεργία τους με την βοήθει κάτι φασιστοειδών σαν εσένα τύπου Γεωργιάδη και των ΜΑΤ του φασιστο-Σαμαρά όταν πέταξαν έξω τους εργάτες με την δικαιολογία ότι οι καλοί εργαζόμενοι θέλουν μαζί με τον εργοδότη να δουλέψει το εργοστάσιο τελικά στόχος ήταν να τους απολύσουν και να το κλείσουν , αλλά την ίδια τύχη φαίνεται ότι θα έχει και το εργοστάσιο του Βόλου που έχουν αρχίσει οι περικοπές μισθών και οι απολύσεις εκεί που οι εργαζόμενοι δεν ακολούθησαν τα χνάρια των εργατών στον Ασπρόπυργο και ο Μάνεσης τους ανταμείβει με απολύσεις και περικοπές μισθών και στο τέλος θα τους πετάξει στο δρόμο ! Πώς εξηγείς ρε Τζημεράκο αυτή την στάση του Μάνεση ;
  Και δεν ντρέπεσαι να μας παρουσιάζεις τον Μάνεση σαν καυμένο που έχει κτίσει τις επιχειρήσεις του στο αίμα των εργατών;Ξέρεις πόσα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει στις Χαλυβουργίες του;Το γνωρίζεις ρε τσόγλανε ή κάνεις την πάπια ;Επίσης γνωρίζεις πολύ καλά αλλά το κρύβεις ότι οι Ιδιοκτήτες μιας ΑΕ (Ανώνυμης Εταιρίας) όταν αυτή παρουσιάσει ζημιές ή κλείσει, η προσωπική τους περιουσία δεν υφίσταται καμμιά ζημία και άτομα σαν τον Μάνεση έχουν να ταίσουν και τα δισέγγονά τους και τα κεφάλαιά τους είναι αραγμένα στο εξωτερικό αναμένοντας να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν νέες επικερδείς μπίζνες ξεζουμίζοντας άλλους εργάτες!! Ο εργάτης ρε Κλόουν των Αστών όταν χάσει την δουλιά του μεσα στην κρίση δεν ξαναβρίσκει ή αν ξαναβρεί είναι με μισθό πείνας εξαθλιώνεται και οδηγείται στην ανέχεια.
  Άσε λοιπόν τις ψευτο-μαρξιστικές σου Μπαρούφες και Κοτσάνες !
  Λες να περιμένουν οι εργάτες να αναπτυχθεί η καπιταλιστική οικονομία και τότε θα μπορέσει η εργατική τάξη να επαναστατήσει και να πάρει την εξουσία παίρνοντας και χρησιμοποιώντας τις αναπτυγμένες δομές της καπιταλιστικής οικονομίας ώστε να χτίσει μια ώρα αρχήτερα τον σοσιαλισμό!ΑΝΟΗΣΙΕΣ!!!
  Η καπιταλιστική ανάπτυξη αναπόφευκτα με την υπερσυσσώρευση οδηγεί στην κρίση και την σαπίλα γι'αυτό η εργατική τάξη πρέπει σύμφωνα και με τους κλασσικούς του Μ-Λ με την εξέγερσή της να οξύνει αυτές τις αντιθέσεις και να εκμεταλλευτεί την σαπίλα για να χτυπήσει και να αντρέψει τώρα τον καπιταλισμό! Όχι να περιμένει στην Δευτέρα Παρουσία!!
  Στον καπιταλισμό απο τότε που εδραιώθηκε πραγματικά , όταν δηλ.ο Θιέρσος αιματοκύλησε την Παρισινή Κομμούνα και η οργάνωση της καπιταλιστικής οικονομίας σε μονοπωλιακή μορφή σηματοδότησε το πέρασμα της αστικής τάξης στην αντίδραση , η ερρατική τάξη με τον ιδρώτα της έχτισε όλη αυτή την περιουσία και τα κέρδη του κεφαλαίου και του κράτους τους!
  Συμπερασματικά λοιπόν η περιουσία του συλλογικού καπιταλιστή του αστικού δηλ.κράτους ανήκει όπως και η ιδιωτική περιουσία των κεφαλαιοκρατών και τα μέσα παραγωγής, ανήκουν στους δημιουργούς όλων των προαναφερομένων στους προλετάριους και σε καπιταλιστικές συνθήκες και όχι στους κηφήνες τους μεγαλοαστούς !Δεν πρέπει να θεωρούν οι προλετάριοι ότι ανήκουν όλα αυτά στους αστούς απλά η άρχουσα τάξη διαχειρίζεται την λαική περιουσία μέχρι οι προλετάριοι να ''ενηλικωθούν'', να συνειδητοποιηθούν δηλ.ταξικά και να πάρουν ότι τους ανήκει!
  Η θεωρία σου Γκεμπελάκο είναι βαθιά αντιδραστική και Αντι - Μαρξιστική!
 • Ιωσήφ Σ.Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, 02:15
  Ψέματα με ουρά (Α΄)
  Ο κ. Μπογιόπουλος, κατά τη συνήθειά του, μας σερβίρει ξανά ένα σωρό ψέματα.
  Ψέμα πρώτο – και κυριότερο : «έχει χρεοκοπήσει τους Έλληνες και τους έχει αποστερήσει το δημόσιο πλούτο τους». Ο «πλούτος» αυτός, ο «δημόσιος» δεν είναι καθόλου «τους», δεν ανήκει στους «Έλληνες» γενικά και αόριστα, αλλά, στην αστική τάξη της Ελλάδας, που έχει ορίσει διαχειριστή του το αστικό κράτος, που είναι, κατά τον Ένγκελς, ο «ιδεώδης συνολικός κεφαλαιοκράτης». Το ίδιο ψέμα διαπερνάει όλο το άρθρο, τονιζόμενο με διάφορους τρόπους για να συγκινήσει τους αφελείς : «τα τιμαλφή του λαού», «ο λαός τη δημιούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα του». Ναι, ο λαός τη δημιούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα του, όχι όμως σα λαός που συνειδητά αποφάσισε να «τη δημιουργήσει», αλλά, μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, όπου η αστική τάξη, για το κέρδος της τον έβαλε να «τη δημιουργήσει» και, φυσικά, της ανήκει. Το ότι αυτό έγινε μέσα σε συνθήκες εκμετάλλευσης, αυτό έγινε γιατί δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί φορέας της αστικής προόδου είναι μόνο η αστική τάξη, που μέχρι ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού είναι αναγκαία – όπως είναι αναγκαία, μέχρι το στάδιο αυτό και η εκμετάλλευση.
  Μη βάλετε τις φωνές, αγαπητοί σχολιαστές του ΚΚΕ, ότι εξυμνώ την εκμετάλλευση, αυτά τα λέει ο Ένγκελς :
  «Η διάσπαση της κοινωνίας σε μια εκμεταλλευτική και μια εκμεταλλευόμενη τάξη, σε μια κυρίαρχη και σε μια καταπιεζόμενη τάξη ήταν η ναγκαία συνέπεια της προηγούμενης χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγής. Οσο η συνολική κοινωνική εργασία αποδίδει μονάχα ένα έσοδο, που μόλις ξεπερνά ό, τι είναι απαραίτητο για την πενιχρή ύπαρξη όλων, όσο λοιπόν η εργασία απασχολεί όλον ή σχεδόν όλον τον καιρό της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινωνίας, τόσο η κοινωνία αυτή χωρίζεται αναγκαστικά σε τάξεις. Πλάι στη μεγάλη πλειοψηφία, που είναι αποκλειστικά αγγαρευμένη στη δουλειά, σχηματίζεται μια τάξη απαλλαγμένη από την άμεση παραγωγική εργασία, που φροντίζει για τις κοινές υποθέσεις της κοινωνίας: διεύθυνση της εργασίας, κρατικές υποθέσεις, δικαιοσύνη, επιστήμες, τέχνες κτλ.» (Ένγκελς, «Ουτοπικός και επιστημονικός σοσιαλισμός»)
  Και πότε θα πάψει να είναι «αναγκαία» η ύπαρξη των τάξεων και συνεπώς η καταπίεση και η εκμετάλλευση; Την απάντηση τη δίνει πάλι ο Ένγκελς, λίγες γραμμές παρακάτω :
  «Αν όμως γι' αυτό δικαιολογείται κάπως ιστορικά ο χωρισμός σε τάξεις, δικαιολογείται ωστόσο μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα, για ορισμένες κοινωνικές συνθήκες. Στηριζόταν στην ανεπάρκεια της παραγωγής και θα σαρωθεί με το ολοκληρωτικό ξετύλιγμα των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων».
  Αυτή είναι η άποψη του Ένγκελς για την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Χωρίς αυτή την ανάπτυξη, χωρίς το ολοκληρωτικό ξετύλιγμα των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων» δε θα «σαρωθεί» ο «χωρισμός σε τάξεις».
  Και παρακάτω :
  «Η κατάργηση λοιπόν των τάξεων προϋποθέτει ένα τέτοιο ψηλό επίπεδο της παραγωγής, όπου η ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής και των προϊόντων και μαζί τους της πολιτικής εξουσίας, του μονοπωλίου της μόρφωσης και της πνευματικής διεύθυνσης από μια ιδιαίτερη κοινωνική τάξη δε θάχει γίνει μονάχα περιττή, αλλά θάχει γίνει και οικονομικό, πολιτικό και πνευματικό εμπόδιο της εξέλιξης».
 • Ιωσήφ Σ.Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, 02:05
  Ψέματα με ουρά (Β΄)
  Ψέμα δεύτερο : Τις περισσότερες φορές – και ειδικά στα παραδείγματα που φέρνει ο κ. Μπογιόπουλος (αεροδρόμια, λιμάνι Πειραιά) – δεν πρόκειται για «πούλημα», αλλά, για νοίκιασμα. Όσο για το «ξε-πούλημα», το «ξε» είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας, αφού το ΚΚΕ όχι μόνο αν το «πούλημα» γινόταν στην αξία του «προς πώληση» δε θα συμφωνούσαν, αλλά, ακόμα και αν το τίμημα ήταν το βάρος του «προς πώληση» σε χρυσάφι. Το ΚΚΕ και τα φερέφωνά του δε θέλουν, απλά, καμιά ιδιωτικοποίηση, γιατί λατρεύουν το αστικό κράτος, δηλαδή, τον «ιδεώδη συνολικό κεφαλαιοκράτη». Γι’ αυτό διαδίδουν το μύθο της αστικής τάξης ότι η «δημόσια» (δηλ. η κρατική) περιουσία είναι «περιουσία του λαού», ότι είναι τα «τιμαλφή του λαού» και άλλες παρόμοιες εμετικές συναισθηματολογίες, προορισμένες να πιάνουν στα δίχτυα τους τους μικροαστούς χάνους, που είναι έτοιμοι να θαμπωθούν σαν τους άγριους με καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες.
  Και δυο λόγια, έξω από τα δόντια, για τις «ιδιωτικοποιήσεις : αφού η «δημόσια» περιουσία ανήκει στην αστική τάξη, δικό της θέμα είναι να την αξιοποιήσει, όπως νομίσει ότι επιτάσσει το συμφέρον της. Αν θεωρεί ότι έχει συμφέρον να την παραχωρήσει σε ιδιώτες, είναι αποκλειστικά δικό της θέμα. Και νομίζω πως είναι προφανές ότι μια ιδιωτική επιχείρηση θα έχει πολύ καλύτερη διαχείριση από μια κρατική – στην ιδιωτική ο ιδιώτης έχει κάθε συμφέρον να πάει καλά, γιατί ρισκάρει τα λεφτά του και την ίδια την κοινωνική του επιβίωση. Ο δημόσιος υπάλληλος στην κρατική επιχείρηση δε ρισκάρει τίποτα – εκτός και σκεφτεί πως αν κλείσει η επιχείρηση, θα χάσει τη δουλειά του. Αυτό, όμως, το αντιμετωπίζει σα «μακρινό ενδεχόμενο», όπως θα έλεγε και ο Χικμέτ – ή, ακόμα, και με την νοοτροπία «ότι προλάβουμε και αρπάξουμε».
  Ψέμα τρίτο : [Είτε περί δεξιών, είτε περί «αριστερών» πρόκειται, δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος ή τα ελλείμματα»]. Και, φυσικά, δε μας λέει «γιατί ξεπουλούν». Και, αντί γι’ αυτό, μας σερβίρει τον παραλογισμό «Όσο περισσότερο ξεπουλούν, τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνει!». Δηλαδή, θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση. Όσο περισσότερα λεφτά εισπράττει το κράτος τόσο περισσότερα του λείπουν! Φυσικά, ο παραλογισμός βρίσκεται, μόνο, στον τρόπο που παρουσιάζει τα πράγματα ο κ. Μπογιόπουλος. Κανονικά, θα έπρεπε να πει «τα λεφτά του ξεπουλήματος μπαίνουν στο ταμείο του δημοσίου, άρα, το κράτος γίνεται πλουσιότερο, άρα το χρέος μειώνεται, όμως, για τον άλφα λόγο (θες, ρεμούλες, θες οτιδήποτε), τα λεφτά τρώγονται κι έτσι το χρέος δε μειώνεται». Ο κ. Μπογιόπουλος, όμως, μας διαβεβαιώνει απλώς ότι το χρέος μεγαλώνει, λες και μεγαλώνει λόγω των ιδιωτικοποιήσεων!!! Είναι κι αυτός ένας τρόπος προπαγάνδας – «νιώθεται», που θα έλεγε και ο Καβάφης.
  Ψέμα τέταρτο και πέμπτο : «Δεν ξεπουλούν για να μειωθούν οι τιμές και για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες. Τίποτα απ΄ ό, τι ξεπούλησαν δεν φτήνυνε και δεν αναβαθμίστηκε ποιοτικά».
  Ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι «ξεπουλάει» για να μειωθούν οι τιμές. Αυτό είναι το τέταρτο ψέμα.
  Το πέμπτο : όταν «ξεπουλήθηκε» ο ΟΤΕ, οπότε έσπασε και το μονοπώλιό του, οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες πρόσφεραν – και εξακολουθούν να προσφέρουν - τις ίδιες (και πολύ καλύτερες) υπηρεσίες με τον παλιό ΟΤΕ στη μισή τιμή+, με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο ΟΤΕ να μειώσει τις τιμές του.

  Ψέμα έκτο : [Εμφανίζουν σαν «σωτηρία» την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών»]. Θα αναφέρω μόνο έναν «κεφαλαιοκράτη» που το ταμείο του όχι μόνο δε γέμισε, αλλά, αντίθετα, παρουσίασε σημαντικές ζημιές ολόκληρη σειρά ετών. Το Μάνεση, ιδιοκτήτη της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» - ναι, κ. Μπογιόπουλε, αυτόν που με την «ηρωική» απεργία του ΠΑΜΕ τον αναγκάσατε να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.
  Θαυμάστε κέρδη :
  2009 – ζημιές 31 εκατ. ευρό
  2010 – ζημιές 15 εκατ. ευρό
  2011 – ζημιές 48 εκατ. ευρό
  2012 – ζημιές 38 εκατ, ευρό
  2013 – ζημιές 33 εκατ. ευρό

  Στο «inr.gr» (Ελληνική Βιομηχανία), με ημερομηνία 27/8/2015, δημοσιεύεται ένας κατάλογος των 500 ελληνικών εταιριών που έκαναν τις μεγαλύτερες πωλήσει το 2013. Η τελευταία στήλη αφορά τα καθαρά κέρδη/ζημιές.
  Τα καθαρά κέρδη όλων των εταιριών που είχαν κέρδος είναι 1, 19 δις ευρό και οι καθαρές ζημιές των εταιριών που είχαν ζημιές είναι 1, 79 δις ευρό.
  Συνολικά, από τις 500 εταιρίες, οι 289 έκλεισαν με κέρδη και οι 211 με ζημιές. Αυτό το αναφέρω τελείως ενδεικτικά, γιατί μπορεί πολλές εταιρίες να φαίνονται ότι έχουν κέρδη, αλλά, τα κέρδη να είναι πολύ μικρά, ενώ οι λιγότερες που έχουν ζημιές να υπερβαίνουν κατά πολύ τα κέρδη των κερδοφόρων εταιριών. Το βασικό, λοιπόν, είναι η σύγκριση του αθροίσματος των κερδών με το άθροισμα των ζημιών, που, όπως είδαμε, είναι 1, 19 δις και 1, 79 δις, αντίστοιχα.
  Όπως βλέπετε, κ. Μπογιόπουλε, τα «ταμεία των κεφαλαιοκρατών» δε γεμίζουν, αλλά, αδειάζουν.
 • @ ΙΩΣΗΦ Σ,Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, 19:58
  Ο ΑΕΡΓΟΣ-ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΑΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΑΥΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΛΟΒΕΡΔΟΥΣ- Γ.Α.Π
  ΣΗΜΙΤΑΡΑΔΕΣ - ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ - ΤΖΗΜΕΡΟΥΣ -ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΔΕΣ - ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜ - ΣΟΙΜΠΛΕ !!
  Μόνο που στην Ευρώπη οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αναλογία πληθυσμού είναι σε ποσοστό πολλοί περισσότεροι απο τον αριθμό τους στην Ελλάδα και με δεδομένη την εισδοχή της μηχανογράφησης στον δημόσιο τομέα νωρίτερα και ευρύτερα σ'όλες τις χώρες της Ευρωζώνης απ'ότι στην Ελλάδα αυτή η σύγκριση είναι αναφανδόν υπέρ της χώρας μας! άλλωστε με στοιχεία της ΕUROSTAT οι εργαζόμενοι και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα την περίοδο 1998 - 2008 ήταν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό παραγωγικότητας απ΄ότι των αντίστοιχων ευρωπααικών χωρών!
  Τυχαίνει να γνωρίζω για το δημόσιο της Ολλανδίας εκεί να δείς αραλίκι !!
  Η δε Παπαρήγα μιλούσε για εκπαιιδευτικούς και γιατρούς που και οι πρώτοι δουλεύουν σκληρά και μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας και αναγκαστικά πρέπει τουλάχιστον να βγάλουν την ύλη- όποιος είναι εκπαιδευτικός γνωρίζει για τις άσχημες συνθήκες στα δημόσια σχολεία - και οι γιατροί δουλεύουν χωρίς διάλειμμα 12-15 ώρες σε νοσοκομεία - άσυλα χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό χωρίς επάνδρωση χωρίς εξοπλισμό, φάρμακα κλπ.άθλιε συκοφάντη αυτούς εννοείς ; ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ !
 • Ιωσήφ Σ.Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, 16:20
  «Μετά τον Ιππόδρομο, μετά τα 14 αεροδρόμια, τώρα ξεπουλάνε με τρόπο ολοκληρωτικό και το λιμάνι του Πειραιά».

  Πρώτο : Ας αρχίσουμε από την απάτη του «ξεπουλήματος». «Ξεπούλημα» σημαίνει ότι ο πωλητής εκποιεί και παραδίνει στον αγοραστή το πράγμα που «ξεπουλιέται» σε τιμή μικρότερη από την αξία του. Στις συγκεκριμένες «εκποιήσεις» δημόσιας περιουσίας, για να έχει κάποιος το δικαίωμα να μιλάει για «ξεπούλημα», θα έπρεπε να δέχεται ότι αν το τίμημα ήταν ίσο με την αξία του «εκποιουμένου» - και μάλιστα αν ήταν σημαντικά μεγαλύτερο, αυτός δε θα είχε καμιά αντίρρηση στην πώληση – ίσως, μάλιστα, και να ήταν ένθερμος θιασώτης της.
  Τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει στις συγκεκριμένες «εκποιήσεις». Αυτοί που μιλάνε για «ξεπούλημα», δε θα δέχονταν σε καμιά περίπτωση την «εκποίηση», ακόμα κι αν το τίμημα ήταν δεκαπλάσιο της αξίας του «εκποιουμένου»! Αποτελεί, επομένως, ολοκάθαρη υποκρισία το να μιλάνε για «ξεπούλημα» της «δημόσιας περιουσίας».
  Δεύτερο : Έβαλα σε εισαγωγικά τη λέξη «εκποίηση», γιατί δεν πρόκειται ούτε για εκποίηση, ούτε για πούλημα. Πρόκειται για παραχώρηση της χρήσης και της εκμετάλλευσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, με καταβολή ενός τιμήματος, δηλαδή, ενός ενοικίου και τίποτα παραπάνω.
  Επομένως, στη λέξη «ξεπούλημα», ούτε το «ξε» ισχύει, ούτε το «πούλημα». Είναι μια λέξη-απάτη, που τη χρησιμοποιούν οι πολιτικοί απατεώνες για να παραμυθιάζουν τους αφελείς.
  Τρίτο : ας δούμε τώρα τη μεγαλύτερη απάτη, τη σχετική με τη «δημόσια περιουσία».
  Η αστική τάξη αρέσκεται να λέει πως η «δημόσια», δηλαδή, η κρατική περιουσία είναι περιουσία του «λαού», γιατί, τάχα μου, το κράτος είναι ο «λαός», άρα ότι ανήκει στο κράτος, ανήκει στο λαό!
  Αυτή είναι μια μεγάλη απάτη από μέρους της αστικής τάξης, την οποία με μεγάλη ευχαρίστηση διαδίδει και η «Αριστερά» στην Ελλάδα.
  Ο μαρξισμός, αντίθετα, διδάσκει πως το αστικό κράτος είναι ο συλλογικός κεφαλαιοκράτης, ένα όργανο στην υπηρεσία της αστικής τάξης, που εκφράζει και εκπροσωπεί τα γενικά συμφέροντα της αστική τάξης. Η «δημόσια» (η κρατική) περιουσία δεν είναι περιουσία του «λαού», αλλά, της αστικής τάξης. Η ίδια η αστική τάξη έχει συμφέρον να κουμαντάρει την ιδιοκτησία της κατά τον καλύτερο τρόπο για όφελος των κεφαλαιοκρατών. Το τι θα αποφασίζει για τα κρατικά περιουσιακά της στοιχεία είναι δικό της θέμα και αν κάποιος την κριτικάρει για κακοδιαχείριση, μιλάει εκ μέρους της ίδιας της αστικής τάξης και όχι εκ μέρους του «λαού».
  Αν η αστική τάξη αποφασίσει ότι τη συμφέρει περισσότερο να εκμεταλλεύεται η ίδια το λιμάνι του Πειραιά με τον ΟΛΠ, ή να το παραχωρήσει για 30 χρόνια στην Cosco, αυτό είναι δικό της θέμα και όχι του «λαού». Οι μόνοι που έχουν λόγο πάνω στο θέμα αυτό είναι οι αστοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Το μόνο που μπορεί να ενδιαφέρει τους κομμουνιστές είναι αν με τη συγκεκριμένη σύμβαση εμποδίζεται ή καθυστερεί η ανάπτυξη, αν δηλαδή η σύμβαση είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα.
  Για την εργατική τάξη το μόνο που έχει σημασία είναι αν τηρούνται, για όσους δουλεύουν ή θα δουλέψουν στην Cosco, οι συμβάσεις εργασίας και γενικά η εργατική νομοθεσία).
  Για την εργατική τάξη είναι παγερά αδιάφορο αν η «δημόσια» περιουσία «ξεπουληθεί» σε ιδιώτες ή όχι. Έτσι κι αλλιώς, όταν θα κατακτήσει την πολιτική εξουσία, θα απαλλοτριώσει και τις ιδιωτικές και τις κρατικές επιχειρήσεις και θα τις θέσει κάτω από τη διεύθυνση του σοσιαλιστικού κράτους.
  Οι μόνοι που ενδιαφέρονται να παραμείνουν οι κρατικές επιχειρήσεις (και γενικότερα η κρατική περιουσία) στα χέρια του κράτους είναι όσοι θέλουν τη διαίρεση των εργατών και των υπαλλήλων σε προνομιούχους (κρατικούς) και παρίες (ιδιωτικούς), γιατί ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους αποτελείται από κρατικοδίαιτους.
  Όλοι αυτοί εξυμνούν το αστικό κράτος (το «συλλογικό κεφαλαιοκράτη») και μισούν τους «ιδιώτες καπιταλιστές» - προτιμούν τις κρατικές επιχειρήσεις από τις ιδιωτικές και ας είναι αποδειγμένο ότι οι κρατικές μονίμως χρεοκοπούν από κακοδιαχείριση και ρεμούλες. Είναι λάτρεις του αστικού κράτους – και μάλιστα του ελληνικού κράτους, που βρίσκεται ψηλά στη λίστα της διαφθοράς παγκοσμίως. Αν μπορούσαν όλοι να γίνουν κρατικοί υπάλληλοι! Αυτός είναι ο πόθος της «Αριστεράς».
  Είναι χαρακτηριστικό αυτό που πρότεινε η Αλέκα στη Βουλή για τους «άνεργους επιστήμονες» : Να προσληφθούν όλοι στο δημόσιο!!! Δηλαδή, να κάθονται οι άνθρωποι και να πληρώνονται!
 • Ιωσήφ Σ.Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, 11:52
  Ρε, σιχαμεροί πράκτορες του ρώσικου ιμπεριαλισμού, πέστε, έστω και για ξεκάρφωμα, για τα μάτια του κόσμου, και μια λέξη (μία και μόνη!) ενάντια στα αφεντικά σας! Πέστε, έστω και μια φορά ότι υπάρχει και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός και ας μην το πιστεύετε!
  Μιμηθείτε το ΚΚΕ, που έχει τουλάχιστον το μυαλό να λέει - με την άκρη των χειλιών - ότι η Ρωσία είναι κι αυτή ιμπεριαλιστική, την ίδια, βέβαια, στιγμή, που δε λέει λέξη όταν η Ρωσία κάνει ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - στην Τσετσενία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα την κατάληψη και την προσάρτηση της Κριμαίας.
  Διδαχθείτε από τους μεγάλους δασκάλους της υποκρισίας, γιατί η τόσο ηλίθια μονομερής επίθεσή σας κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, φανερώνει ακόμα και στους πιο τυφλούς τη δουλικότητά σας απέναντι στο ρώσικο ιμπεριαλισμό.
 • Ντινος κοτρωνηςΣάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, 11:46
  Το χρέος αγαπητέ φιλέ από τον υπέρ δανεισμό του κρατους δημιουργήθηκε.Τι σχέση έχει ο πάλαι ποτέ μονοπολιακος ΟΤΕ με τον σημερινό που είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί στον ανταγωνισμό;Μακάρι ότι έγινε στις τηλ/ες να γίνει και σε άλλους τομείς της οικονομίας.Μια είναι ή λύση .Ο original ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.!!!!
 • VirusΠαρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, 11:55
  Εκεί στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, όπου έχουν μαζευτεί όλα τα κοράκια του ιμπεριαλιστικού κόσμου... σχεδιάζουν ποια εξαρτημένα κράτη θα υποδουλώσουν και ποιας χώρας τον εθνικό πλούτο θα υφαρπάξουν, για τα επόμενα 50 χρόνια. Δεν κάνουν απλώς οικονομίστικους και "λογιστικούς" υπολογισμούς.

  Όλοι αυτοί οι διάφοροι αστοί πολιτικοί, σύμβουλοι και οικονομολόγοι που έχουν πολλές ντουλάπες με ακριβοπληρωμένα πτυχία οικονομικών σπουδών, έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα να παρουσιάζουν στον "αμαθή" και ψηφοφόρο λαό κάθε χώρας...
  ...πως θα υποκύπτει στα μέτρα για τη σωτηρία του καπιταλισμού, από την συστημική και αδιέξοδη κρίση που τον μαστίζει.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται το "παζάρι" για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε εξαρτημένης χώρας, οι δρόμοι μεταφοράς, τα δίκτυα υποδομών και φυσικά το έμψυχο δυναμικό σε φθηνά εργατικά χέρια. Το story το έχουμε χιλιοακούσει : είναι μονόδρομος -μας λένε- η πολιτική τους, για να έρθει η "ανάπτυξη" (άραγε για ποιούς;;) και το πρωτογενές "πλεόνασμα" (που δεν χρησιμοποιείται τελικά για το "κοινωνικό" κράτος).

  Αυτό βέβαια που κρύβουν οι Τσίπρες, οι Μητσοτάκηδες και οι υπόλοιποι γυμνοσάλιαγκες της εγχώριας πολιτικής σκηνής, είναι η περαιτέρω υποτίμηση του μερίδιου της οικονομίας που επιτρέπουν τα ξένα κεφάλαια, να διαχειριστεί το ντόπιο κεφάλαιο. Και έπεται η εκχώρηση στους ιμπεριαλιστές της "Ε"Ε και του ΝΑΤΟ, του ελέγχου των συνόρων καθώς και η υποταγή στα αμερικανονατοϊκά σχέδια για την περιοχή της Μεσογείου.

 • Αθήνα7°CΥψηλή:10°C
  Χαμηλή:2°C
 • Θεσ/νίκη6°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-3°C
 • Πάτρα12°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:2°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα5°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-2°C