Αυτοί πήραν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες – Όλες οι αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την πρώτη άδεια υπερθεμάτισε ο ΣΚΑΙ με τίμημα 43.6 εκατ. ευρώ ενώ για την δεύτερη άδεια υπερθεμάτισε το σχήμα Καλογρίτσα με 52.6 εκατ. ευρώ. Την τρίτη άδεια πήρε ο Αντ1 με 75.9 εκατ. ευρώ και για την τέταρτη άδεια υπερθεμάτισε το σχήμα Μαρινάκη με 73.9 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, συνολικά εισπράχθηκαν 246 εκατ. ευρώ.

 

Τα ποσά που προσέφεραν οι 4 επιλαχόντες για τις τηλεοπτικές άδειες

Διόλου ευκαταφρόνητα δεν μπορούν να θεωρηθούν και τα ποσά που έφτασαν να προσφέρουν κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών οι 4 επιλαχόντες που δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια από τις άδειες.

Δείτε τις προσφορές:

-DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης 61,5 εκατομμύρια ευρώ

-ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ

-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ

-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ 

 

Βήμα-βήμα τα “χτυπήματα” για τις τηλεοπτικές άδειες – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά έχει πάρει το τηλεοπτικό τοπίο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, τα ξημερώματα. Δείτε τα στοιχεία με το πώς εξελίχθηκε αυτή η διαδικασία και τα χτυπήματα που έκανε το κάθε κανάλι, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια.

 

 

Εξερχόμενος  ο εκπρόσωπος, στη διαδικασία, του Star, Κάρολος Αλκαλάι, είπε χαρακτηριστικά: «ο διαγωνισμός θα έπρεπε να γίνει αφού έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΙ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «χιτσκοκική» διαδικασία κατά την οποία ούτε στην τουαλέτα δεν μπορούσε να πάει κανείς, χωρίς τη συνοδεία αστυνομικού.

Από την πλευρά του, εξερχόμενος του κτιρίου ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης δήλωσε ευχαριστημένος για το γεγονός ότι μπήκαν τόσα χρήματα στα δημόσια ταμεία και τόνισε: «Στενοχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε τόσα λίγα, έπρεπε να πληρώσει περισσότερα».

Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας , έκανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου  και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων».  

Για το θέμα μίλησε και πριν από τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών.  «Καινούρια μέρα, καινούριο πεδίο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Καινούρια μέρα για την ενημέρωση που θέλουμε για τον ελληνικό λαό» δήλωσε. «Αποκατάσταση της ισονομίας, αποκατάσταση της νόμιμης τάξης σε αυτό το πεδίο και βεβαίως με απόδοση από τα οφειλόμενα στον ελληνικό λαό των Ελλήνων καναλαρχών. Άλλη μια μέρα με πλουραλισμό και με τους κανόνες της δημοκρατίας μετά από 27 χρόνια ανομίας στο χώρο. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού να συμβεί αυτό, αποκαθίσταται η δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έφερε εις πέρας το διαγωνισμό» συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε επίσης ότι θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές, οι θεματικές και μετά οι ραδιοφωνικές συχνότητες.

 

Τσίπρας: Στις ευπαθείς ομάδες τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες – ΒΙΝΤΕΟ

«Σε αυτόν τον τόπο σταματά η ανομία και η ασυδοσία», δήλωσε ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας, από την Ολυμπία Οδό, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και πρόσθεσε ότι έπειτα από 27 χρόνια μπαίνουν νόμοι που ισχύουν για όλους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που έληξε σήμερα έδωσε ένα απροσδόκητο υψηλό τίμημα» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον.

«Δεσμεύομαι ότι μέχρι το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα έσοδα που θα προέλθουν από τις τηλεοπτικές άδειες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι ο διαγωνισμός, στέλνει το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνάει τις παθογένειες του παρελθόντος  και ότι τελειώνει η κρίση. 

O Παππάς στον Παυλόπουλο: Νέο τηλεοπτικό τοπίο που αξίζει ο λαός

“Διαδικασία πρότυπο”, όσον αφορά στη διαχείριση της ελληνικής περιουσίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι ήταν δύσκολη για τους διαγωνιζόμενους, αλλά αποδείχθηκε ότι έτσι έπρεπε να γίνει για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, τόνισε.

Επίσης, έκανε λόγο για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο αξίζει ο ελληνικός λαός, ένα τοπίο που θα βασίζεται στην ισορροπία πείρας και φρεσκάδας. Είναι μια πρωτοβουλία, όπως σημείωσε, που είχε καθυστερήσει αλλά σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, είναι ώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις από κοινού να συμβάλουν στη συγκρότηση μιας ισχυρής ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα είναι άγρυπνος φρουρός του επιπέδου και της ποιότητας που οφείλουμε, ως Πολιτεία, να διασφαλίσουμε για τους Ελληνες. Όσον αφορά στο ζητημα του τιμήματος, τόνισε ότι «όλους μας εξέπληξε θετικά». Τέλος, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της τηλεόρασης δεν είναι στενά επιχειρηματικό αλλά από αυτή τη δραστηριότητα απορρέουν πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε ότι -παρότι το θέμα της αδειοδότησης δεν εμπίπτει στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Προέδρου- ανήκει στην αρμοδιότητά να υπενθυμίζει ποια είναι η αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος, το Σύνταγμα στο άρθο 15 παρ. 2 κάνει λόγο για αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων λόγου και τέχνης. Υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, όπως απαιτεί η κοινωνική αποστολή των ΜΜΕ. Επίσης, έκανε λόγο για το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Αυτοί είναι οι κανόνες που ορίζει το Σύνταγμα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο καθένας που αναλαμβάνει αυτή τη μεγάλη αποστολή θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες: Τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής

Ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος, το τίμημα υπέρ του Δημοσίου υψηλότατο και εκτέθηκαν εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν μάχες υπέρ της διαπλοκής, είναι η απάντηση που έδωσε απόψε η Κουμουνδούρου με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος.

«Αλλαγή σελίδας»

«Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, καθώς και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά ένα πρώτο, ουσιαστικό βήμα για την αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά από δεκαετίες παρανομίας και ασυδοσίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκτέθηκαν όσοι έδωσαν μάχες για τη διαπλοκή»

Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «μετά από έναν αδιάβλητο, αντικειμενικό διαγωνισμό, με υψηλότατο τίμημα υπέρ του Δημοσίου, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να κάνει ό, τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν καν να πράξουν» και πως «η επιτυχής έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας διέψευσε πανηγυρικά και εξέθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως τη ΝΔ, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε μάχες υπέρ της διαπλοκής».

«Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, να το πάρουν πια απόφαση ότι η εποχή της κυριαρχίας του «τριγώνου της διαπλοκής» έλαβε τέλος, και να πάψουν να παρακωλύουν την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί να σταματήσουν να υποκρίνονται όσοι κραυγάζουν υπέρ χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, όσοι οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, με την πολιτική τους, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Θυμόμαστε τη σιωπή τους όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα ότι προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το έκανε κι εδώ, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των σταθμών, μίνιμουμ αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, σε έναν τομέα όπου η ασυδοσία και η παραβίαση των δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. Πράγμα που ενόχλησε κάποιους σημερινούς καναλάρχες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όμως σημειώνει «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης».

 

Oι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

 

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ». Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:

– Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

– Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;

– Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

– Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

– Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;

– Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.

Σε ερώτηση για το τίμημα, απάντησε: «Το τίμημα είναι υψηλό, τόσο υψηλό που γεννά ερωτηματικά. Υπάρχει η παραδοξότητα για το ίδιο τίμημα, ο ένας να δίνει 40 και ο άλλος να δίνει 70 και αυτός που έχει προσφέρει 60 να μην έχει πάρει τίποτε. Το ολιγοπώλιο, ειδικά στα ΜΜΕ, έχει το σπέρμα της διαπλοκής».

 

Το ΠΑΣΟΚ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Όλοι είχαμε προτείνει, «να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Όμως η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές» προσθέτει και επισημαίνει:

«1ον Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής.

Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.

2ον Το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα 2 σημαίνει:

Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς.

Ειδικά γι’ αυτούς, είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό, δεν θα μπορούν να κρυφτούν.

Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου Υπουργού-Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου Υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί «Πύρρειος» νίκη.

3ον Το «μαύρο» σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Στην εποχή της «ντεμέκ-Αριστεράς», αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα «γερά πορτοφόλια».

 

Ποτάμι: 7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση

Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες σχολίασε το Ποτάμι με ανακοίνωση που εξέδωσε, υπό τον τίτλο «7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση». Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Ποταμιού.

“Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ).

Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ.

Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση – ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! – και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι «μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες» τους απαντάμε: «στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας»”.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών

«Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά στην εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα “τη βγάλουν καθαρή”.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζοντας το ρόλο του “τροχονόμου” παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι’ αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση απ’  την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών».

«Τα περί, “κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση” και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον» συνεχίζει το ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους δίαυλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.

Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό -λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

 

Λεβέντης: Συμφωνούμε στη διαφάνεια του τηλεοπτικού χώρου, διαφωνούμε με τον σχεδιασμό – ΒΙΝΤΕΟ

 

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Συμφωνούμε στην διαφάνεια τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» σημείωσε κ. Λεβέντης προσθέτοντας ότι θα έπρεπε στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί, και η Εκκλησία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τον Τσίπρα» επισημαίνοντας ότι «δεν έχω εντολή από τους ψηφοφόρους του κόμματος να κάνω συνεργασία με κανένα κόμμα».

 «Όταν μιλάς με ένα πολιτικό αρχηγό και με τον Πρωθυπουργό αυτομάτως δεν σημαίνει ότι θα συνεργαστείς κιόλας. Εγώ πάντως και στο σπίτι μου να έρθει και να κοιμηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, εγώ δεν πρόκειται να συνεργαστώ μαζί του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης από (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ), ενώ την ίδια ώρα χρεώνουν, όπως είπε, την Ένωση Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ για να εξοντώσουν πολιτικά το κόμμα του.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί πήραν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ