Τουρκικό ΥΠΕΞ: Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε κάθε είδους τρομοκρατία

“Είναι θεμελιώδες μας δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου, να λάβουμε μέτρα όπως απαιτείται από την εθνική μας ασφάλεια, ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τη Συρία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει κάθε είδους τρομοκρατία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και να προσέχουμε την τρομοκρατική οργάνωση PYD / YPG, η οποία είναι όμοια με το Ισλαμικό Κράτος και ο καθρέφτης της εικόνας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται κατά του συριακού λαού καθώς και της χώρας και του λαού μας, στη συριακή πλευρά των συνόρων μας. Η Τουρκία παραμένει σταθερή για να δημιουργήσει την ασφαλή ζώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές για την ύπαρξή της και να προστατεύσει την ασφάλειά της με την εκκαθάριση του ανατολικού Ευφράτη από τρομοκράτες καθώς και με την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία. Μια σοβαρή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας θα εξαλειφθεί και θα δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση για να αποφευχθεί η αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους ή παρόμοιων οντοτήτων στο μέλλον”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε το βράδυ της Δευτέρας θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας. Σύμφωνα με τον συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

“Είναι θεμελιώδες μας δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου, να λάβουμε μέτρα όπως απαιτείται από την εθνική μας ασφάλεια, ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τη Συρία.

Έχουμε, μέχρι στιγμής, καταβάλει μέγιστες προσπάθειες για την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων από κοινού με τους συμμάχους μας, ιδίως τις ΗΠΑ.

Με εποικοδομητικό τρόπο και καλή πίστη δεν είχαμε χάσει καμία προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη στο βόρειο τμήμα της Συρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νόμιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ασφαλή και εκούσια επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου οι δεσμεύσεις των αμερικανικών στρατιωτικών Αρχών δεν έχουν εκπληρωθεί. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η αμερικανική γραφειοκρατία για την ασφάλεια, ενέτεινε την υποστήριξή της στην τρομοκρατική οργάνωση PYD / YPG, η οποία κατέχει τον ανατολικό Ευφράτη, και ενήργησε κατά τρόπο ασυμβίβαστο με την υφιστάμενη συμμαχία της με την Τουρκία.

Ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει κάθε είδους τρομοκρατία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και να προσέχουμε την τρομοκρατική οργάνωση PYD / YPG, η οποία είναι όμοια με το DEASH (Ισλαμικό Κράτος) και ο καθρέφτης της εικόνας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται κατά του συριακού λαού καθώς και της χώρας και του λαού μας, στη Συριακή πλευρά των συνόρων μας.

Η Τουρκία παραμένει σταθερή για να δημιουργήσει την ασφαλή ζώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές για την ύπαρξή της και να προστατεύσει την ασφάλειά της με την εκκαθάριση του ανατολικού Ευφράτη από τρομοκράτες καθώς και με την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία. Μια σοβαρή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας θα εξαλειφθεί και θα δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση για να αποφευχθεί η αναβίωση του DEASH ή παρόμοιων οντοτήτων στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε όλα τα παραπάνω στον Πρόεδρο Τραμπ για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, στις 6 Οκτωβρίου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ