Νέα ένταση ΗΠΑ – Ιράν μετά την ακινητοποίηση τάνκερ στο Γιβραλτάρ

Η ακινητοποίηση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ, το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος, που φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, είναι “υπέροχα νέα” δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τις Αρχές του Γιβραλτάρ ακινητοποίησαν το πλοίο περίπου τέσσερα χλμ. νότια του “Βράχου”. Το υπό σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιο, φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Δαμασκού.

“Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τα καθεστώτα της Τεχεράνης και της Δαμασκού από το να βγάζουν κέρδος από αυτό το παράνομο εμπόριο”, έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Μπόλτον χωρίς να επιβεβαιώσει εάν η Ουάσινγκτον ζήτησε την ακινητοποίηση του δεξαμενόπλοιου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε νωρίτερα ότι το Γιβραλτάρ κρατεί το σουπερτάνκερ κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Βρετανία.

Η ακινητοποίηση του πλοίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την “παράνομη σύλληψη” του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, όπως την χαρακτήρισε η Τεχεράνη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή ΦΩΤΟ: cnn.com, MARCOS MORENO/AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ