Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση στο Μπανγκλαντές

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε — για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια και πλέον — την ευθύνη για μια επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών στο Μπανγκλαντές, όπου παράλληλα τουλάχιστον δύο φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε έφοδο των ειδικών δυνάμεων.

Μέλη της επίλεκτης μονάδας Τάγμα Ταχείας Δράσης (Rapid Action Battalion, RAB) έκαναν έφοδο σε κρησφύγετο στη Μποσίλα, προάστιο της δυτικής Ντάκας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τις αρχές. Δέχθηκαν πυρά από το εσωτερικό του κτίσματος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντισυνταγματάρχης Ασίκε Μπίλα.

Ακολούθησε ισχυρή έκρηξη που κατέστρεψε τους τείχους του οικήματος, πρόσθεσε ο αξιωματικός της RAB.

«Η μονάδα των πυροτεχνουργών μας βρήκε υπολείμματα των πτωμάτων των δύο μαχητών μέσα στη σπίτι. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κονιορτοποίησε τα πτώματα και συντάραξε όλη τη συνοικία», είπε.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι μέσα στο οίκημα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

Μέλη της RAB προσήγαγαν τέσσερα πρόσωπα για να ανακριθούν, ανάμεσά τους τον ιδιοκτήτη του κτίσματος και τον ιμάμη κοντινού τεμένους.

Παράλληλα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί σε δρόμο που οδηγεί στην αγορά Γκιουλιστάν στη Ντάκα, σύμφωνα με το SITE, αμερικανικό κέντρο που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστικών κινημάτων στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στο Μπανγκλαντές την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ από τον Μάρτιο του 2017, όταν η οργάνωση είχε διαπράξει βομβιστικές επιθέσεις στη Σίλετ (βορειοανατολικά).

Οι αρχές του Μπανγκλαντές έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία καταστολής ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων μετά την επίθεση εναντίον υποκαταστήματος διεθνούς αλυσίδας καφέ στη Ντάκα τον Ιούλιο του 2016, όταν είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 ξένοι.

Έπειτα από την επίθεση εκείνη, μέλη της RAB και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας έχουν σκοτώσει πάνω από 100 φερόμενους ως εξτρεμιστές, που ανήκαν σύμφωνα με τις αρχές σε δύο μπανγκλαντεσιανές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που πιστεύεται πως ήταν ανώτερα στελέχη τους. Εκατοντάδες ακόμη ύποπτοι έχουν συλληφθεί. Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι του εξτρεμισμού μετά το 2016.

Οι δύο ύποπτοι που σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα ανήκαν στη Τζαμαατούλ Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές, την οργάνωση στην οποία οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στο καφέ.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο Μπανγκλαντές μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα την 21η Απριλίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 253 άνθρωποι.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ