Υπόθεση Κασόγκι: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 16 υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια δεκαέξι Σαουδαράβων λόγω των «ρόλων τους στη δολοφονία» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Σήμερα [σ.σ. χθες] ο υπουργός Εξωτερικών [Μάικ] Πομπέο ονόμασε τα πρόσωπα» σε βάρος των οποίων θα επιβληθεί το μέτρο αυτό, εξαιτίας «των ρόλων τους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αμερικανική διπλωματία. Επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και «στα μέλη των οικογενειών» των προσώπων αυτών, κατά την ανακοίνωση.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του παλατιού, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Τουρκία από το Ριάντ για τον σκοπό αυτό.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον 17 Σαουδαράβων αξιωματούχων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες πως ενέχονται στον φόνο του δημοσιογράφου, αρθρογράφου της εφημερίδας The Washington Post τα τελευταία χρόνια.

Πάντως η χλιαρή αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν –τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «υπεύθυνο» για τον φόνο του Κασόγκι η αμερικανική Γερουσία– έχει προκαλέσει αγανάκτηση ακόμη και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή του να διατηρήσει αλώβητη τη στρατηγική συμμαχία της Ουάσινγκτον με το Ριάντ, την οποία θεωρεί απολύτως απαραίτητη.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ