Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να «αγνοεί» πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ακόμη, παρά τη σύλληψη των πρακτόρων που πήγαν από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη για να τον εκτελέσουν, πού βρίσκεται το διαμελισμένο πτώμα του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υποστήριξε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Τη 2α Οκτωβρίου 2018 ο Κασόγκι, επικριτής αποφάσεων του παλατιού που έγραφε κυρίως για την εφημερίδα The Washington Post και ζούσε στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από Σαουδάραβες πράκτορες. Το πτώμα του δεν έχει βρεθεί.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS πού είναι το πτώμα, ο Τζουμπέιρ απάντησε «δεν γνωρίζουμε». Πρόσθεσε ότι ο Σαουδάραβας εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί να διενεργήσει την έρευνα αναμένει ακόμη κάποιες πληροφορίες από την Τουρκία.

«Τους ανακρίνουμε ακόμη», αντέτεινε ο Τζουμπέιρ όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί οι προφυλακισμένοι πράκτορες δεν έχουν αποκαλύψει πού είναι το πτώμα.

Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή.

Η εφημερίδα The New York Times αποκάλυψε την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει το 2017 πως θα έφθανε στο σημείο να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Κασόγκι, εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το παλάτι.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές», τόνισε ο Τζουμπέιρ στο CBS. «Ο πρίγκιπας διάδοχος, το γνωρίζουμε, δεν έδωσε διαταγή να γίνει αυτό. Δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση» της Σαουδικής Αραβίας, επέμεινε.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αθέτησε την υποχρέωσή του βάσει των διατάξεων νόμου που ενεργοποίησε το Κογκρέσο να τοποθετηθεί για τον ρόλο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον φόνο.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου κάνει ό,τι μπορεί, αφότου η υπόθεση Κασόγκι σπίλωσε την εικόνα του Ριάντ, για να διατηρήσει αλώβητη μια στρατηγική συμμαχική σχέση που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. Διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για την άμεση εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα και τονίζει πως επιβάλλει κυρώσεις από τα μέσα Νοεμβρίου σε 17 Σαουδάραβες.

Αφού ενημερώθηκε το φθινόπωρο κεκλεισμένων των θυρών για τα συμπεράσματα της CIA, η αμερικανική Γερουσία — μολονότι ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ — υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που χαρακτηρίζει τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας «υπεύθυνο» για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Γερουσιαστές κι από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, κατέθεσαν την Πέμπτη σχέδιο νόμου που απαγορεύει ορισμένες πωλήσεις όπλων στο βασίλειο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ