Αποκάλυψη των New York Times: Ο πρίγκιπας Σαλμάν είχε πει το 2017 πως «θα χρησιμοποιούσε μια σφαίρα για να τελειώνει με τον Κασόγκι»

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε απειλήσει το 2017 πως θα έφθανε ως το να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το σουνιτικό βασίλειο, αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα The New York Times.

Τη 2α Οκτωβρίου 2018, ο Κασόγκι — δημοσιογράφος με πηγές στο παλάτι, άλλοτε σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας, που είχε μετατραπεί σε επικριτή αρκετών αποφάσεων του Ριάντ τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόταν κυρίως με την εφημερίδα The Washington Post και ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ — δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από σαουδάραβες πράκτορες, που μετέβησαν στην Τουρκία για τον σκοπό αυτό.

Ο φόνος του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, που αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί χαρακτηρίζουν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Το παλάτι απεναντίας επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο του Κασόγκι σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούνται αξιωματούχους — νυν και πρώην — που κάνουν λόγο για εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τις οποίες ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εκστομίσει αυτή την απειλή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ.

Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που περνούν από κόσκινο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα μηνύματα κειμένου που έκανε ή έστειλε ο πρίγκιπας τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα .

Στη συγκεκριμένη συνδιάλεξη, ο πρίγκιπας είχε πει πως εάν ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία οικειοθελώς, τότε αυτό έπρεπε να γίνει διά της βίας, και ότι αν δεν έφερνε αποτέλεσμα τίποτε, ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως σήμερα το αργότερο το αμερικανικό Κογκρέσο για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον φόνο του Κασόγκι. Μια ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, Ρεπουμπλικάνων και Γερουσιαστών, ενεργοποίησαν επί τούτου τις διατάξεις νόμου που υποχρεώνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να ενημερώσει μέσα σε 120 ημέρες ποιους ξένους υπηκόους θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία.

Ερωτηθείς για αυτή την υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο απλά υπενθύμισε την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον ήδη επέβαλε κυρώσεις από τα μέσα του Νοεμβρίου σε 17 Σαουδάραβες. «Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σήμερα», περιορίστηκε να πει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ