Στις 12 Νοεμβρίου φτάνει το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην Κύπρο

Στο λιμάνι Λεμεσού προβλέπεται να φτάσει το απόγευμα της μεθεπόμενης Δευτέρας 12 Νοεμβρίου το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax, που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου την πρώτη από δύο γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. Το γεωτρύπανο έβαλε πλώρη για την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, χθες τα ξημερώματα.

Το μήκους 228 μέτρων γεωτρύπανο Stena IceMax, που αποτελεί μια από τις κορωνίδες των πλωτών γεωτρύπανων σε όλο τον κόσμο, με εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, αναμένεται, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το σκάφος, να φτάσει πρώτα στο λιμάνι Λεμεσού το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας. Αφού γίνει ο πρώτος εφοδιασμός και κυρίως αφού επιβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που θα ασχοληθεί με τη γεώτρηση -τώρα έρχεται με το προσωπικό που αφορά το ίδιο το πλοίο- θα βάλει πλώρη για τον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.

Το γεωτρύπανο είχε «κλειδώσει» με την ExxonMobil – Qatar Petroleum από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα τελικά συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Ιούλιο, κάτι που αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος» εκείνες τις μέρες.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη. Η συμφωνία της Βρετανικής Stena με την ExxonMobil, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη των γεωτρήσεων, προβλέπει δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για γεωτρύπανο υπό βρετανική σημαία, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό, ο οποίος έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν του ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι η εξειδίκευση για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχε αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ExxonMobil έχει συνεργαστεί με επιτυχία με την εν λόγω εταιρεία σε διάφορες άλλες χώρες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση με το γεωτρύπανο-κορωνίδα του στόλου της.

Δεύτερο γεωτρύπανο της Stena αναμένεται στην περιοχή τους αμέσως επόμενους μήνες, για γεώτρηση στο τεμάχιο «Καρίς» στην ΑΟΖ του Ισραήλ για λογαριασμό της ελληνικής Energean. Πηγή: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ