Ερντογάν: Όλοι περιμένουν από την Τουρκία. αλλά δεν λύνεται έτσι το Κυπριακό

Σε νέες δηλώσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ της κρατικής τηλεόρασης TRT. Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εναντίον του ΟΗΕ και για το μη εποικοδομητικό ρόλο που έχει στον κόσμο, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα το Κυπριακό. Είπε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στις αποφάσεις. «Τα ΗΕ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα δυστυχώς. Πρώτα από όλα για την Κύπρο. Το Κυπριακό δεν μπόρεσε να το λύσει», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Τουρκία, οι οποίες πάλι δεν είχαν ανταπόκριση όπως είπε, ενώ σημείωσε με νόημα ότι όποιος περιμένει συνέχεια βήματα από την Τουρκία, δεν πρόκειται να υπάρξει επίλυση. «Υπήρξαν κάποιες πρωτοβουλίες. Ειδικά εμείς κάναμε ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για διαπραγματεύσεις μέσω των ΗΕ και πάλι. Κάναμε ένα βήμα με τον Κόφι Ανάν και έγινε μία σοβαρή προσπάθεια. Και στην Ελβετία το ίδιο κάναμε αλλά η νότια Κύπρος έδωσε αντίθετο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα. Και παρόλο που είπαν ότι δεν θα σας πάρουμε στην Ε.Ε. τους πήραν και άφησαν απ’έξω τη βόρεια Κύπρο. Αυτό καταστρέφει τη φήμη του ΟΗΕ. Εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Μπους και έδωσε την εντολή «αυτή την δουλειά να την τελειώσεις’. ‘Σε καθιστώ υπεύθυνο”. Αποτέλεσμα δεν πήραμε. Ούτε μετά οι πρόεδροι μπόρεσαν να το λύσουν. Και τώρα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Έγιναν κάποιες σύνοδοι. Δυστυχώς όποιος περιμένει συνέχεια από την Τουρκία, σε λύση δεν πρόκειται να φτάσουμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σκληρή ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ για τις επερχόμενες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της Κύπρου

Την ίδια ώρα, σε μία σκληρή «προειδοποιητική» ανακοίνωση προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στο οικόπεδο 7 της Κύπρου και την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τις εταιρείες για έναρξη γεωτρήσεων.

Η ανακοίνωση κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι συμπεριφέρεται παράνομα και μονομερώς, χωρίς να υπολογίζει τα δικαιώματα των Τ/Κ αλλά και της Τουρκίας, και καλεί τις ξένες χώρες και εταιρείες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να λάβουν υπόψη τους τις πραγματικότητες της περιοχής και ουσιαστικά να κάνουν βήμα πίσω.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η απόφαση της ε/κ διοίκησης αποτελεί απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση της, η οποία δεν υπολογίζει καθόλου τα ίσα και αδιαφιλονίκητα δικαιώματα των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού καθώς και τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα, η ε/κ πλευρά αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν εγκατέλειψε τη στάση της, η οποία τον Ιούλιο του 2017 προκάλεσε το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, αγνοώντας την πολιτική ισότητα των Τ/Κ αλλά και το γεγονός ότι στο νησί είναι συνιδιοκτήτης.

Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί στα ΗΕ. Όπως είναι ήδη γνωστό, με τις νότες μας με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2013 γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα χρειαστεί να διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να διεξαχθεί μόνο με την επιφύλαξη της παροχής άδειας από τη χώρα μας.

Όπως τονίζεται από την πλευρά μας, η χώρα μας όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια. Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς επίσης θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε είδους πρωτοβουλίες και να προβαίνει σε δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και των γεωτρήσεων. Στην πραγματικότητα, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο και επίσης στις περιοχές όπου έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής».

Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ