Η αστυνομία στην Ζιμπάμπουε απαγόρευσε επ’αόριστον τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα εξαιτίας της επιδημίας χολέρας

Η αστυνομία στη Ζιμπάμπουε απαγόρευσε την Τετάρτη μέχρι νεοτέρας διαταγής όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Χαράρε, εξαιτίας της επιδημίας χολέρας και τυφοειδούς πυρετού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 21 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν ασθενήσει, μέσα σε μία εβδομάδα.

Η επιδημία, που ξέσπασε στη συνοικία Γκλεν Βιού, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε άλλους τομείς της Χαράρε, αναγκάζοντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

«Υπό το φως της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία δεν θα δίνει πλέον άδεια για να γίνει οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση στη Χαράρε», ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της, η Τσάριτι Τσαράμπα.

«Η αστυνομία της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν αυτή την απαγόρευση και να συνεργαστούν προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της χολέρας», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση αναγγέλθηκε ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κίνημα για μια Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), προγραμμάτιζε να κάνει το Σάββατο μια μεγάλη συγκέντρωση για τη συμβολική «ορκωμοσία» του ηγέτη του Νέλσον Τσαμίσα, τον οποίο θεωρεί τον «νόμιμο» πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών της 30ής Ιουλίου, αλλά ο Τσαμίσα, ο βασικός αντίπαλός του, αμφισβήτησε την επικράτησή του και κατήγγειλε μαζική νοθεία.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός της επιδημίας δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από τις υγειονομικές αρχές και έκανε λόγο για 21 νεκρούς και 3.067 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μνανγκάγκουα μέσω Twitter. «Προτρέπω όλους τους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή ως προς την ατομική τους υγιεινή και να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε την Τετάρτη ιατρικό κέντρο της πρωτεύουσας όπου νοσηλεύονται ασθενείς και απηύθυνε έκκληση να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια. «Δεν πρόκειται πλέον για μια επείγουσα κατάσταση, αυτή είναι μια εθνική καταστροφή», είπε ο Τσαμίσα σε δημοσιογράφους.

Οι επιδημίες χολέρας και τυφοειδούς πυρετού είναι συχνές στη Ζιμπάμπουε, όπου τα συστήματα απολύμανσης του νερού και τα δίκτυα ύδρευσης βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Το 2008, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι πέθαναν και 40.000 μολύνθηκαν σε επιδημία χολέρας στη χώρα. Η επιδημία είχε ξεσπάσει τότε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης που ανάγκασε πολλά δημόσια νοσοκομεία να κλείσουν ελλείψει φαρμάκων και προσωπικού, μεγάλο μέρος του οποίου προτίμησε να φύγει στο εξωτερικό.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε έντονα τις αρχές της Ζιμπάμπουε. «Είναι φρικιαστικό το ότι εν έτει 2018 πεθαίνουν ακόμα άνθρωποι εξαιτίας ασθενειών που είναι εύκολο να προληφθούν», τόνισε η επικεφαλής της αποστολής της ΜΚΟ στη Χαράρε, η Τζέσικα Πουίτι. «Δεν αντλήθηκε κανένα μάθημα από την επιδημία του 2008», πρόσθεσε.

Ο Μνανγκάγκουα, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε τον Νοέμβριο, υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την οικονομία της Ζιμπάμπουε, η οποία μαστιζόταν από βαθιά κρίση τα τελευταία χρόνια, να μετατρέψει τη Ζιμπάμπουε σε μια χώρα με μέσο εισόδημα σε διεθνές επίπεδο ως το 2030Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ