Στα Σκόπια ο Τζέιμς Μάτις, για να στηρίξει της συμφωνία των Πρεσπών – Φοβούνται ανάμειξη της Ρωσίας

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις κλιμακώνοντας την πίεση της Ουάσιγκτον για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών εν’ όψει του δημοψηφίσματος στο γειτονικό κρατίδιο στα τέλη του μηνός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζέιμς Μάτις, “ξεκινά την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου ταξίδι στα Σκόπια της Μακεδονίας για να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Μακεδονία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Μάτις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ανησυχία του για ανάμειξη της Ρωσίας στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Με ανησυχεί αυτό… το είδος των κακόβουλων ενεργειών που έχει υλοποιήσει η Ρωσία από την Εσθονία στις ΗΠΑ, από την Ουκρανία και τώρα τη “Μακεδονία”, έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες κατά περίπτωση» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θα βρεθεί στα Σκόπια πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου καθώς αύριο Πέμπτη θα βρεθεί στη χώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιας για Ευρωπαϊκά θέματα Γουές Μίτσελ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της πΓΔΜ είχε εκφράσει τη στήριξή του στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», χρησιμοποιώντας έξι φορές τον όρο «Μακεδονία». Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ