Με δάκρυα στα μάτια, παρουσιάστρια καταγγέλλει ότι δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Της Μαρίας Δεναξά

«Σταματήστε τα ρατσιστικά μηνύματα», δηλώνει με δάκρυα στα μάτια η Cecile Djunga, παρουσιάστρια του καιρού στο τηλεοπτικό δίκτυο RRBF του Βελγίου, σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook για να καταγγείλει τις ρατσιστικές φραστικές επιθέσεις εναντίον της.

Όπως λέει, εδώ κι ένα χρόνο που παρουσιάζει τον καιρό στο βελγικό κανάλι, δέχεται καθημερινά μηνύματα μίσους. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να δημοσιοποιήσει την αγανάκτηση της, ήταν ένα τηλεφώνημα τηλεθεάτριας που έκανε παράπονα στο τηλεφωνικό κέντρο για το χρώμα της.

«Είναι πολύ μαύρη και δεν βλέπουμε τίποτα στην τηλεόραση, ξεχωρίζουν μόνο τα ρούχα της» είπε η τηλεθεάτρια ζητώντας να αλλάξουν την παρουσιάστρια.

Πολύ συγκινημένη η Cecile αποκάλυψε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που λαμβάνει ρατσιστικά μηνύματα. «Βαρέθηκα να λαμβάνω μηνύματα όπως «βρωμιάρα νέγρα επέστρεψε στη χώρα σου», τονίζει στο βίντεο της. «Αποφάσισα να τα καταγγείλω γιατί υπάρχουν πολλοί στο Βέλγιο που πιστεύουν πως ο ρατσισμός δεν είναι υπαρκτός» κατέληξε.

“Γεια σε όλο τον κόσμο. Αν θέλετε να γελάσετε έχω κάτι καλό για εσάς σήμερα. Χθες στη δουλειά, στον καιρό τηλεφώνησε μια κυρία για να πει ότι είμαι πολύ μαύρη και δεν έβλεπε τίποτα στην οθόνη, έβλεπε μόνο τα ρούχα μου και δεν «έγραφα» καλά στην τηλεόραση γιατί είμαι πολύ μαύρη και θα έπρεπε να μου το πουν” ακούγεται να λέει στο βίντεο η νεαρή κοπέλα.

“Μόλις το έμαθα, στην αρχή γέλασα αλλά υπάρχουν πολλά συναισθήματα γιατί αρχίσαμε να αγγίζουμε πάτο, με τρελαίνει να σκέφτομαι αυτό το είδος της κυρίας στο σπίτι της να λέει: επιτέλους δεν βλέπουμε τίποτα στην τηλεόραση η παρουσιάστρια είναι πολύ μαύρη, δεν βλέπω τίποτα θα τηλεφωνήσω στην μετεωρολογική υπηρεσία για να το πω. Είναι παράλογο. Είμαι μεταξύ γέλιου και οργής γιατί τέτοιου είδους μηνύματα αρχίζουν και με νευριάζουν. Λαμβάνω συνέχεια δεν σταματάνε εδώ και ένα χρόνο που κάνω αυτό το επάγγελμα και βαρέθηκα να λαμβάνω τόνους ρατσιστικών μηνυμάτων και προσβλητικών μηνυμάτων. Με εξοργίζουν και μ αγγίζουν γιατί είμαι κι εγώ άνθρωπος”, συνεχίζει βουρκωμένη.

“Το να λαμβάνω μηνύματα όπως «βρωμιάρα μαύρη» στη χώρα μου, δεν είναι αστείο και βαρέθηκα. Εδώ κι ένα χρόνο (κάνω αυτό το επάγγελμα) δεν λέω τίποτα, θέλω να προχωρήσω, δεν λέω τίποτα αλλά τώρα βαρέθηκα ειλικρινά. Τώρα αποφάσισα πως θα τα λέω γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πως ο ρατσισμός στο Βέλγιο δεν είναι υπαρκτός. Δεν είναι αλήθεια. Ρατσιστές, μισογυνισμός, οι διακρίσεις…όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Λοιπόν από τώρα θα μιλάω, θα καταγγέλλω, θα τα λέω. Είχαμε το κίνημα «κατήγγειλε το γουρούνι σου» τώρα θα έχουμε το κίνημα «κατήγγειλε τον μαλ@#$% σου»”, προσθέτει.«Το λέω επειδή είμαι μαύρη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι, που είναι μουσουλμάνοι, που είναι Άραβες, που είναι κοκκινομάλληδες, με γυαλιά (…) Όλοι οι άνθρωποι που διώκονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αυτό πρέπει να σταματήσει. Η διαδικτυακή παρενόχληση πονάει», τονίζει η Ντσουνγκά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ζαν-Πολ Φιλιπό γενικός διευθυντής του RTBF εξέφρασε σήμερα μιλώντας το τηλεοπτικό δίκτυο «την οργή του» μπροστά «στη λάσπη» την οποία αντιμετωπίζει η Ντσουνγκά. «Ο ρατσισμός είναι έγκλημα. Διώκεται ποινικά στο Βέλγιο», πρόσθεσε.

«Θα σεβαστούμε τη νομοθεσία και εξετάζουμε ήδη από σήμερα να αναλάβουμε δράση για να διωχθούν ποινικά αυτοί οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει ατιμωρησία στον ρατσισμό», κατέληξε. Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ