Τραμπ κατά της Γερμανίας για την οικονομική ενίσχυση του ΝΑΤΟ: Δεν έχει συνεισφέρει αυτό που θα έπρεπε και είναι πολύ ευεργετημένη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες δεν συνεισφέρουν πλήρως αυτό που τους αναλογεί στη Συμμαχία θα «αντιμετωπιστούν» και επιφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση στη Γερμανία, λέγοντας ότι «ειδικά» το Βερολίνο δεν πράττει αρκετά.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τραμπ με στελέχη της κυβέρνησής του, στην οποία πήρε μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ αναφέρθηκε ονομαστικά στις χώρες που όπως είπε προχωρούν στις δαπάνες «που όφειλαν να κάνουν». Όμως «έχουμε κάποιες που δεν το κάνουν και, λοιπόν, θα τις αντιμετωπίσουμε».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι η Γερμανία «δεν έχει συνεισφέρει αυτό που θα έπρεπε να συνεισφέρει και είναι πολύ ευεργετημένη» από τη Συμμαχία.

«Ειδικά η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετική στάση στη Συμμαχία, διορθώνοντας το μακρόχρονο έλλειμμα της συνεισφοράς της στην άμυνα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις πολυετείς μειώσεις των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών.

Παρότι διαφωνεί πολύ συχνά με τον Τραμπ σε άλλα ζητήματα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφωνεί ότι η χώρα της θα έπρεπε να δαπανά περισσότερο για την άμυνα και θέλει οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες να αυξηθούν και να πλησιάσουν το ποσοστό του ΑΕΠ που έχει οριστεί ως στόχος της Ατλαντικής Συμμαχίας (2%). Τόνισε αυτή την εβδομάδα σε κορυφαία στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων ότι απαιτείται να αυξηθούν οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες εξαιτίας του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ διότι εργάζεται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ – το οποίο ο Τραμπ είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο» ή «άχρηστο» επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Καθισμένος στα δεξιά του Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ εξήρε τη στάση του Αμερικανού προέδρου: «η ηγεσία σας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες πραγματικά συνέβαλε να κάνουμε τη διαφορά», είπε.

«Επηρέασε τους συμμάχους, διότι τώρα όλοι οι σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες», έκρινε. «Καμιά συμμαχική χώρα δεν περικόπτει τον (αμυντικό) προϋπολογισμό της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ