Γιατί ο Ερντογάν πάει σε πρόωρες εκλογές – Ο σύμμαχος “γκρίζος λύκος” και το όραμα του Σουλτάνου – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κύβος ερρίφθη καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου μετά τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη των «γκρίζων λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ANT1 ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτή την κίνηση εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία. Παράλληλα οι διπλές εκλογές θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών στην Τουρκία καθώς το πολίτευμά της θα μετατραπεί από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία, ενώ θα καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού.

Δείτε στο βίντεο του ANT1 το διάγγελμα του Ταγίπ Ερντογάν καθώς και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η γυναίκα «λύκαινα» το πρόσωπο-κλειδί

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο πίσω από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το πρόσωπο-κλειδί για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να πάει σε πρόωρες κάλπες ήταν η «λύκαινα», όπως την αποκαλούν, τη Μεράλ Ακσενέρ που της έχουν προσάψει αυτόν τον χαρακτηρισμό λόγω του γεγονότος ότι είναι ηγέτης των εθνικιστών.

Η Μεράλ Ακσενέρ διαφώνησε με τον πολιτικό «συνεταίρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ούσα, μάλιστα, ακόμη περισσότερο εθνικίστρια από τον αρχηγό των «γκρίζων λύκων» και πριν από μερικούς μήνες ίδρυσε το δικό της κόμμα, το «Iyi Parti». Ένας πολιτικός σχηματισμός που είναι ακροδεξιός και άκρως εθνικιστικός.

Τώρα βάσει του Συντάγματος της Τουρκίας, το κόμμα της Ακσενέρ, το οποίο βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται να ροκανίζει τα ποσοστά του Ερντογάν και να θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία του, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο Ερντογάν με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών προλαβαίνει το διάστημα των έξι μηνών από την ίδρυση του κόμματος της Ακσενέρ με δεδομένο πως συμπληρώνει το χρονικό αυτό όριο στις 28 Ιουνίου και όχι στις 24. Έτσι φαίνεται να αποκλείεται η υποψηφιότητά της με αποτέλεσμα οι ψήφοι της να οδεύουν στο συνασπισμό Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν στην Τουρκία – Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε καθεστώς…εκτάκτου ανάγκης

Η τουρκική Βουλή αποφάσισε να μην αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Αποφάσισε μάλιστα την επέκταση του “γύψου” για ακόμα τρεις μήνες. Πρόκειται για την έβδομη στη σειρά “ανανέωση” της απόφασης για τήρηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε ασφυκτικό περιβάλλον το οποίο επιβάλλεται από την κατάσταση αυτή. Με ό, τι αυτό σημαίνει….

Ποιο κόμμα στην Τουρκία χαρακτηρίζει «πραξικόπημα Ερντογάν» τις πρόωρες εκλογές

Δριμεία επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς εξαπολύουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία στέλεχη του κόμματος «Iyi Parti» που δεν μετρά καν έξι μήνες ζωής, αλλά έχει μεγάλη δυναμική.

Τα στελέχη του εν λόγω κόμματος που διακρίνεται για τις ακραίες απόψεις του τόσο για την Ελλάδα όσο και στα θέματα του Αιγαίου βάσει νόμου δεν μπορεί να συμμετάσχει, κατά γράμμα της τουρκικής νομοθεσίας στις εκλογές, καθώς δεν θα έχει συμπληρώσει στην ημερομηνία αυτή έξι μήνες νόμιμης λειτουργίας. Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό συμπληρώνεται στις 28 Ιουνίου. Έτσι κάποια στελέχη έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για την προεδρική απόφαση με τους πιο ένθερμους να κάνουν λόγο για «πραξικόπημα Ερντογάν».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος , Μεράλ Ακσενέρ σε δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση Ερντογάν δήλωσε σίγουρη πως το «Iyi Parti» θα λάβει μέρος κανονικά στις εκλογές και υποστήριξε, μάλιστα, πως η παράταξη της θα πάρει την εξουσία.

«Στις 24 Ιουνίου θα λάβουμε μέρος κανονικά μέρος στις εκλογές και θα πάρουμε την προεδρία και την εξουσία», είπε μεταξύ άλλων η κα. Ακσενέρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ