Ρώσος πρέσβης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο

του Ηλία Μπενέκου

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόβ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Με αφορμή και τις ανησυχίες που είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας επί λέξει:

«Δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και την επίσπευση πώλησης των S400 στην Τουρκία ξεκαθάρισε:

«Οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, η οποία στο παρελθόν κατείχε ανάλογα οπλικά συστήματα».

Σε ερώτηση του real.gr πάντως για το αν ο κ. Πούτιν, ο Ρώσος πρέσβης έθεσε το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε να απαντήσει περιοριζόμενος να πει ότι δεν ξέρει τι συζητήθηκε καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών.

Αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τις Ρωσοελληνικές σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, δεν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κ. Μασλόβ, «είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ ημών υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως «τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Αυτό αποδεικνύεται όπως είπε και από το γεγονός ότι τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ έχουν μιλήσει επτά φορές στο τηλέφωνο».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του κ. Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή και έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία διά της διπλωματικής οδού, ενώ εκτίμησε πως η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Turkish Stream είπε πως η Αθήνα ενδιαφέρεται για επέκταση στο ελληνικό έδαφος, αλλά πρόσθεσε πως για την υλοποίησή του απαιτούνται εγγυήσεις από την ΕΕ για την απρόσκοπτη κατασκευή και λειτουργία του.

Για το Σκοπιανό ο κ. Μασλόφ ανέφερε πως η Ρωσία αποδέχεται οποιαδήποτε λύση βρεθεί χωρίς πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχτεί και στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Σε σχέση τη συμμετοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ πάντως τόνισε πως η στάση της Μόσχας είναι αρνητική σε κάθε διεύρυνση της συμμαχίας στα βαλκάνια γιατί δεν συμβάλει στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν.

Υπενθύμισε πως την περσινή χρονιά η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ρωσική και επρόκειτο για ξενοδοχειακή εγκατάσταση στην Ελούντα. Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ