Στη Λεμεσό το «Iwo Jima» του αμερικανικού στόλου – Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού το περίφημο «Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου στόλου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμφίβιο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος και πεζοναύτες και με δυνατότητα μεταφοράς ιπτάμενων μέσων.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το πλοίο, προερχόμενο από τη Χάιφα, κατέπλευσε στην Κύπρο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος.

Συμμετείχε στην άσκηση «Juniper Cobra 2018», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της ΑΟΖ της. Το «Iwo Jima» βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας.

Εντάχθηκε επίσημα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά το Β΄ ΠΠ.

Το USS Iwo Jima (LHD-7) μπορεί να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις με δύο τρόπους: με αποβατικά σκάφη ή/και με ελικόπτερα. Μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του 3 αερόστρωμνα, 12 αποβατικά σκάφη ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs κι επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του.

Στο κυπριακό οικόπεδο 10 έφτασε το «Med Surveyor» της ExxonMobil – Έτοιμο να προσεγγίσει και δεύτερο πλοίο

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, “Med Surveyor”, έφτασε τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντατικές έρευνες ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδει το hellasjournal.com, το ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρείας βρισκόταν στο λιμάνι Λεμεσού από την Πέμπτη. Την Κυριακή το απόγευμα απέπλευσε από εκεί για το οικόπεδο 10 και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη στον χώρο των ερευνών.

Το δεύτερο πλοίο της ExxonMobil, το “Ocean Investigator”, παραμένει στη Λεμεσό και κάποια στιγμή θα αναχωρήσει για το οικόπεδο 10.

Πηγές: sigmalive.com, philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ