Ποιος ήταν ο θρύλος της μόδας Givenchy – Τζάκι Κένεντι και Όντρεϊ Χέμπορν ήταν πελάτισσες του – ΦΩΤΟ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Givenchy. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στενού του συνεργάτη και συντρόφου του Philippe Venet, ο Γάλλος σχεδιαστής, πέθανε στον ύπνο του, το Σάββατο. Το ζευγάρι, ζούσε σε ένα κάστρο κοντά στο Παρίσι.

Ποιος ήταν το Givenchy

Ο Hubert James Taffin de Givenchy γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1927 στην πόλη Beauvais της Γαλλίας. Ο πατέρας του, ήταν ο Μαρκήσιος του Givenchy, Lucien Taffin de Givenchy και η μητέρα του Béatrice (“Sissi”) Badin. Η καταγωγή της οικογένειάς του, από την πλευρά του πατέρα του ήταν ιταλική. Μάλιστα, το επώνυμό τους είναι Taffini. Τον τίτλο του μαρκησίου τον απέκτησαν το 1713.

Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Jean-Claude, ο οποίος έγινε αργότερα πρόεδρος του Parfums Givenchy. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1930, ο Hubert μεγάλωσε με τη μητέρα του, Beatrice και τη γιαγιά του, Marguerite Dieterle Badin. Η ενασχόλησή του με την τέχνη ήταν μάλλον αναπόφευκτη, καθώς ο παππούς του, Jules Badin, ήταν καλλιτέχνης, ενώ είχε στην κατοχή του εργοστάσια κατασκευής ταπισερί. Ο προπάππους του, Jules Dieterle, ήταν σκηνογράφος, δημιουργίες του οποίου υπήρχαν στο παλάτι των Ηλυσίων, ενώ σκηνικά άλλου προπάππου του χρησιμοποιήθηκαν στην Όπερα του Παρισιού.

Ο Givenchy μετακόμισε στο Παρίσι όταν ήταν 17χρονών όπου φοίτησε στο École des Beaux-Arts. Τα πρώτα του σχέδια τα έδωσε στον σχεδιαστή, Jaques Fath το 1945. Τα επόμενα δύο χρόνια βρέθηκε στους Οίκους των Piguet και Lelong, όπου σχεδίαζε δίπλα στους – άσημους ακόμα- Dior και Balmain. Από το 1947 έως και το 1951 σχεδιάζει για την πρωτοποριακή Elsa Schiaparelli.

Το 1952 ιδρύει τον δικό του Οίκο στο Plaine Monceau στο Παρίσι. Εκεί λανσάρει την πρώτη του κολεξιόν με τίτλο “Bettina Graziani” και σε ηλικία μόλις 25 ετών, γίνεται ο νεότερος σχεδιαστής της προοδευτικής σκηνής μόδας του Παρισιού.

Το 1953 ξεκινά και η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, αφού σχεδιάζει τα κοστούμια της Audrey Hepburn για την ταινία “Sabrina”. Το 1954 λάνσαρε την πρώτη του pret-a-porter συλλογή, ενώ το 1958 λανσάρει μια δική του σειρά από εμβληματικά balloon coats και baby doll φορέματα. To 1969 λανσάρει την πρώτη του σειρά ανδρικών ρούχων.

Ο Givenchy “έχει ντύσει” πολλές διάσημες κυρίες. Η Όντρεϊ Χέπμπορν, Μαρία Κάλας η Γκρέτα Γκάρμπο, η Γκρέις Κέλι, η Ζαν Μορό, η Τζάκι Κένεντι, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ήταν μόνο μερικές που τον εμπιστεύθηκαν.

Μια από τις πιο δημοφιλείς δημιουργίες του Γάλλου σχεδιαστή, είναι το στενό μαύρο φόρεμα που φορούσε στην αρχή της ταινίας Breakfast At Tiffany’s, η Όντρεϊ Χέπμπορν, με την οποία τον συνέδεε φιλία 40 ετών.

Ο Givenchy αποσύρθηκε το 1995. Διάδοχός του ήταν o Τζον Γκαλιάνο, ο οποίος έμεινε όμως για σύντομο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια, την θέση πήρε για πέντε χρόνια ο Alexander McQueen μέχρι το 2001.

Πηγή πληροφοριών: en.wikipedia.org

Πηγή φωτο: AFP, Reuters, Rex/Shutterstock

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ