Αμερικανικά τανκς βρέθηκαν στην κατοχή φιλοϊρανών παραστρατιωτικών

Αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams του ιρακινού στρατού χρησιμοποιήθηκαν από φιλοιρανούς παραστρατιωτικούς κατά τη διάρκεια των μαχών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Την ανακοίνωση έκανε το Πεντάγωνο, τονίζοντας πως τα άρματα μάχης επιστράφηκαν αργότερα στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

«Tα άρματα μάχης Abrams M1 πωλήθηκαν στην ιρακινή κυβέρνηση τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού» που χειρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Έρικ Παχόν, ο οποίος τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, ή Χασντ αλ Σαάμπι, είναι παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτούν κυρίως σιίτες προσκείμενοι στην Τεχεράνη. Οι μονάδες αυτές διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εναντίον του ΙΚ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο, που θεωρεί ότι οι μονάδες αυτές αποτελούν «θεσμό του κράτους», και δρουν «εντός του πλαισίου του Συντάγματος» του Ιράκ, ενέκρινε διά ψηφοφορίας την ένταξή τους στις τακτικές δυνάμεις. Αλλά η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την επιρροή της Τεχεράνης στις μονάδες αυτές.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις δυνάμεις που έχουν λάβει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να εξασφαλίσουμε ότι παραμένει στην κατοχή του καθορισμένου χρήστη του», είπε ο Παχόν, ο οποίος διέψευσε πληροφορίες ότι η General Dynamics που κατασκευάζει τα άρματα Abrams ανέστειλε τη σύμβαση συντήρησης των ιρακινών τανκς.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ