Ο Πούτιν αναμένει νέες αμερικανικές κυρώσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

Το αναμενόμενο νέο κύμα αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας αποτελεί απόπειρα επηρεασμού των εσωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας πριν από τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβάλει τις κυρώσεις, ενδεχομένως στις αρχές Φεβρουαρίου, για τη φερόμενη ανάμειξή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που η Μόσχα αρνείται πως συνέβη.

Η Μόσχα περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν δύο αναφορές κατά της Ρωσίας με τις κυρώσεις, δήλωσε ο Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μια από τιςαναφορές είναι πιθανό να αυξήσει τον αριθμό των Ρώσων αξιωματούχων και των ρωσικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων, ενώ η άλλη θα αναλύει αν οι κυρώσεις έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα αποτελεσματικές, δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

«Θεωρούμε πως είναι άλλη μια απόπειρα επηρεασμού της εσωτερικής κατάστασής μας, ιδιαίτερα πριν από τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου και ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει άλλη μια εξαετή προεδρική θητεία.

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σε νόμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων σχεδιασμένων από Αμερικανούς βουλευτές. Η νέα νομοθεσία περιορίζει επίσης τη δυνατότητα του ίδιου του Τραμπ να αίρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι πρώτες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβλήθηκαν το 2014 για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας και επειδή προσάρτησε την Κριμαία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα η τελευταία να προχωρήσει σε αντίποινα απαγορεύοντας τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο νέος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων μπορεί ενδεχομένως να περιλάβει απαγόρευση της αγοράς ρωσικών ομολόγων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ