Αμερικανικές κυρώσεις σε 5 ιρανικούς ομίλους που εμπλέκονται στο πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Οικονομικές κυρώσεις σε πέντε ιρανικούς βιομηχανικούς ομίλους που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις εταιρείες Shahid Kharrazi Industries, Shahid Sanikhani Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Eslami Research Center και Shahid Shustari Industries. Όλες τους είναι θυγατρικές του ομίλου Shahid Bakeri, ο οποίος βρισκόταν ήδη στη μαύρη λίστα.

Οι εταιρείες αυτές προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ δεσμεύονται και η πρόσβαση των οποίων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών μαζί τους, απαγορεύονται, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι αναπτύσσουν και κατασκευάζουν εξοπλισμό για χρήση στους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, από συστήματα πρόωσης με χρήση στερεών καυσίμων έως συστήματα κατεύθυνσης κι ελέγχου και συστήματα υποστήριξης στο έδαφος.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εναντιώνονται αποφασιστικά στις κακόβουλες προθέσεις του ιρανικού καθεστώτος» και σε αυτό θα συμπεριληφθεί η επιβολή επιπρόσθετων «κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Μνούτσιν αναμφίβολα αναφερόταν στην πρόθεση που εκδήλωσε ο Λευκός Οίκος να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε στελέχη του ιρανικού καθεστώτος και υποστηρικτές του που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα με θύματα περισσότερους από 20 πολίτες.

Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα «αξιοποιήσουν όλες τις πηγές πληροφόρησης που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιοι ευθύνονται για την καταστολή, ποιοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ποιοι ασκούν βία εναντίον των διαδηλωτών, ώστε να προσδιορίσουμε σε ποιους επιβάλλουμε κυρώσεις».

Ενώ ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι ο ιρανικός λαός θα λάβει «μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή!».

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ