O Τραμπ προειδοποιεί τους Παλαιστίνιους ότι θα διακοπεί η χρηματοδότησή τους από τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη να διακόψει την οικονομική βοήθεια που χορηγεί εμμέσως η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους, η οποία ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

«Πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο, χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό εκ μέρους τους. Αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί οφείλουμε να συνεχίσουμε να τους κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ αναφερόταν στην αμερικανική χρηματοδότηση στην UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική συμβολή σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ: το 2016, είχαν δεσμευθεί να χορηγήσουν σχεδόν 370 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNRWA.

Η Ουάσινγκτον είχε διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για την καταδίκη από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Θα το θυμόμαστε αυτό όταν θα μας ζητηθεί για άλλη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη συμβολή» στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ, είχε προειδοποιήσει η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει τώρα να δείξουν στον κόσμο ότι θέλουν να έρθουν στο τραπέζι. Μέχρι τώρα, δεν έρχονται στο τραπέζι, αλλά ζητάνε βοήθεια. Δεν θα δώσουμε τη βοήθεια, θα καταστήσουμε σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στο τραπέζι και θέλουμε να προχωρήσουμε με την ειρηνευτική διαδικασία», ξεκαθάρισε η Χέιλι.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «το μεγαλύτερο έγκλημα», μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και πρόσθεσε ότι θα θεωρούσε απαράδεκτο οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία με δεδομένη την προκατάληψη της Ουάσινγκτον υπέρ του Ισραήλ.

Την Τρίτη, η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε τροπολογία που θα καταστήσει πολύ δυσκολότερο να παραχωρηθεί στο μέλλον στους Παλαιστίνιους οποιοδήποτε κομμάτι της Ιερουσαλήμ ή των κατεχόμενων στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας—αν υπάρξει τέτοια.Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ