Οι ΗΠΑ προς τα Σκόπια: Λύστε τα θέματα με την Ελλάδα για να ενταχθείτε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με την Ελλάδα και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσουν σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία των Σκοπίων, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράγιαν Γι, σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής.

Όπως ανέφερε, αναμένει από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να αποτελέσει εταίρο της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά και να επιλύσει τα ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έτεινε χείρα φιλίας προς τον άλλη πλευρά, τα Σκόπια, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για συναντήσεις και συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία των Σκοπίων προς την ευρω-αντλαντική ενσωμάτωση» σημείωσε ο Μπράγιαν Γι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως τα Σκόπια μετά από μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας απέκτησε κυβέρνηση κάτι που αποτελεί θετικό βήμα και θετικό παράδειγμα στην περιοχή και δείχνει ότι οι δυσκολίες και η πολιτική κρίση μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Πρόσθεσε πως η πολιτική της χώρας του στην περιοχή δεν άλλαξε και πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να υπάρξει πρόοδος στις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στην Ευρώπη και στα θεσμικά της όργανα, να βελτιωθεί το κλίμα για επενδύσεις, καθώς και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ