Συμφωνία-μαμούθ υπέγραψε ο Τραμπ με τη Σαουδική Αραβία

Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για όπλα ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία σχεδόν 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό ως Πρόεδρος των ΗΠΑ και όπως ανακοινώθηκε, ο Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για πακέτο αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της ευρύτερης περιοχής, από τις απειλές που δέχεται από το Ιράν.

Η εθνική πετρελαϊκή φίρμα, από τη πλευρά της, ανακοίνωσε τη συμφωνία ύψους 50 δισ. δολαρίων με αμερικανικές εταιρείας ενέργειας και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι εταιρείες ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια, ενώ πολλά από τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα, δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν εξαχθεί.

Επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές τόνισαν ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες ήταν επιτυχείς, καθώς υπήρχε το στοιχείο των μεγάλων αριθμών. Κάποιες από τις συμφωνίες είχαν συναφθεί νωρίτερα, άλλες ήταν μέρος μνημονίων κατανόησης, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης προτού υλοποιηθούν.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζουν την ανάγκη που έχει η χώρα της Μέσης Ανατολής για ξένα κεφάλια στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από την εξαγωγή πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να έχει διαταραχθεί, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ