Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας (στις 02: 50 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,06% λαμβάνοντας 20.703,631 εκατ. ψήφους. Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.637.183 εκατ. ψηφοφόρων και ποσοστό 33,94%.

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας – ο νεότερος στην ιστορία της – στις πρώτες του ομιλίες διακήρυξε ότι νίκησε η χώρα του και η Ευρώπη και έστειλε μήνυμα ενότητας, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους που επέλεξαν την Λεπέν.

Εντυπωσιακό ποσοστό-ρεκόρ κατέγραψε το άκυρο και το λευκό, το οποίο επέλεξαν 4,2 εκατ. ψηφοφόροι της Γαλλίας.

Δείτε τα επίσημα αποτελέσματα:

Το μήνυμα του Μακρόν προς τον γαλλικό λαό

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα “ας αγαπήσουμε τη Γαλλία”.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

“Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους” περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

“Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών” πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Μακρόν: Απόψε η Γαλλία νίκησε – ΒΙΝΤΕΟ

O Εμανουέλ Μακρόν αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της “Ωδής στην Χαρά” του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

“Απόψε, η Γαλλία νίκησε” είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει “να σταθεί στο ύψος” της “εμπιστοσύνης” που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι “θα κάνει τα πάντα” προκειμένου να μην υπάρχει πλέον “κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους”.

“Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε” είπε επιπλέον.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Οι πρώτες 100 μέρες του νέου Προέδρου της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι «δεν πιστεύει στη θεωρία των 100 πρώτων ημερών», στις οποίες δεν μπορεί να περιορισθεί μια προεδρική θητεία. Παράλληλα όμως αναγνωρίζει ότι στις 100 πρώτες μέρες «θα πρέπει να μπουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη προεδρική δράση». Με την πεποίθηση ότι η δυναμική της προεδρικής νίκης θα μπορέσει να του εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα, για το εξάμηνο έως το τέλος του έτους.

Ευρώπη

Μέσα στο καλοκαίρι, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να κάνει μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να προτείνει «ένα σχέδιο πορείας για την ερχόμενη πενταετία, με στόχο την προικοδότηση της ευρωζώνης με έναν πραγματικό προϋπολογισμό και έναν κοινό υπουργό οικονομικών. Να δοθεί παράλληλα στην Ευρώπη των 27, ένας ουσιαστικός προσανατολισμός για το περιβάλλον, τη βιομηχανία, τις επενδύσεις και τη διαχείριση της μετανάστευσης».

Για να πετύχει όλα αυτά, ο Μακρόν πιστεύει ότι η Γαλλία θα πρέπει να προχωρήσει ακάθεκτη στις μεταρρυθμίσεις ώστε «να ξαναβρεθεί η χαμένη εμπιστοσύνη με τη Γερμανία». Σκοπεύει να δώσει νέα ώθηση στη Γάλλο-γερμανική συνεργασία διευκρινίζοντας συγχρόνως : «δεν τοποθετούμαι απέναντι στη Γερμανία, αλλά μαζί με τη Γερμανία». Έτσι, η Γερμανίδα Καγκελάριος, την οποία ήδη επισκέφθηκε ως υποψήφιος, θα είναι η πρώτη Ευρωπαία ηγέτιδα, την οποία θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες ως Πρόεδρος.

Άμεσα, και για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους Γάλλους πολίτες, ο Ε. Μακρόν θέλει να επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργάτες, «περί απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη» που είναι απόρροια της αρχικής οδηγίας Μπολκεστάϊν. Στόχος είναι να αποφευχθεί το λεγόμενο «κοινωνικό ντάμπινγκ» η μαζική εισαγωγή εργαζόμενων χαμηλού κόστους, στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης. Για το θέμα αυτό οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται συχνά και τη θεωρούν ως την « αχίλλειο πτέρνα» της Ένωσης. Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, γιατί οι ανατολικές χώρες είναι αντίθετες.

Στις 25 του μήνα ο Ε. Μακρόν θα συμμετέχει στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα συναντήσει και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Για την άμυνα της Ευρώπης ο νέος Πρόεδρος επιθυμεί μια μεγαλύτερη στρατιωτική επιχειρησιακή συνεργασία, γι’ αυτό και προτείνει τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας» στο οποίο θα παρακάθονται οι πολιτικοί αλλά και οι στρατιωτικοί των χωρών που θα επιθυμούν να συμμετέχουν. Στόχος είναι μια προσπάθεια «αυτονομίας της Ένωσης στο διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με τις δομές του ΝΑΤΟ» διευκρινίζεται στο πρόγραμμα Μακρόν.

Για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ο Ε. Μακρόν προτείνει την ενίσχυση της Frontex με 5.000 επιπλέον συνοριοφύλακες.

Τρομοκρατία

Θέλει να ενισχύσει και να αναδημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα Πληροφοριών με τη σύσταση ενός «γενικού επιτελείου» που θα υπάγεται απευθείας στο Συμβούλιο Άμυνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι μέσα από την πρόβλεψη που μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος» δηλώνει. Για τη διατήρηση ή μη της έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κινδύνου που θα εκτιμήσει η Υπηρεσία Πληροφοριών.

Παιδεία

«Προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» είναι η βασική αρχή του Μακρόν που σκοπεύει να περιορίσει στις τάξεις του δημοτικού τους μαθητές σε 12 μόνο, έναντι 24 που είναι σήμερα. Στόχος είναι «η μείωση της αποτυχίας» ιδιαίτερα στις κοινωνικά και οικονομικά δύσκολες περιοχές. Η μεταρρύθμιση θα εφαρμοσθεί σταδιακά έως να μπορέσει να διπλασιάσει τις υπάρχουσες 12.000 τάξεις, οι οποίες προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η θέση του «να δοθούν περισσότερα σε αυτούς που έχουν λιγότερα» ανάγεται σε θεμελιώδη αρχή στον τομέα της εκπαίδευσης. Πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, ο Μακρόν θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα διατηρήσει τη μεταρρύθμιση των «σχολικών ρυθμών» που επιβλήθηκε πριν τριετία έχοντας προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προετοιμασία και την εκπαίδευση των δασκάλων, ιδιαίτερα αυτών που προορίζονται για τις δύσκολες περιοχές.

Δημόσιος τομέας

Μέσα στο εξάμηνο, ο Μακρόν σκοπεύει να ανανεώσει ή να επιβεβαιώσει τους διευθυντές και τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για 250 άτομα που διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. «Δεν λέω ότι θέλω να τους αντικαταστήσω όλους (…) αλλά για να εφαρμόσουμε μια φιλόδοξη πολιτική, χρειαζόμαστε στελέχη, που εγκρίνουν τον χάρτη πορείας που έχει αποφασιστεί από την πολιτική» εξήγησε.

Εκλογική νομοθεσία

Πριν από το τέλος του έτους, ο Μακρόν σκοπεύει να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των βουλευτών, που σήμερα είναι 577. Σκοπεύει επίσης να εισαγάγει μια δόση αναλογικής στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να είναι το κοινοβούλιο, πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας. Ο νέος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει αποφύγει να προσδιορίσει εάν για αυτές τις αλλαγές, σκοπεύει να κάνει χρήση δημοψηφίσματος.

Οι δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν.

Βγήκαν τα μαχαίρια στους ΛεπένΟ Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, δήλωσε πως η εκστρατεία της κόρης του, Μαρίν, για τις προεδρικές εκλογές υπονομεύθηκε από τις προτάσεις της για αποχώρηση από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι τα προβλήματα του ευρώ, της Ευρώπης, των συντάξεων που έριξαν την εκστρατεία της κυρίας Λεπέν, νομίζω», είπε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος αποπέμφθηκε από το κόμμα το 2015.

«Νομίζω πως πρέπει να μιλήσουμε στη Γαλλία για τα πραγματικά προβλήματα, τα δημογραφικά προβλήματα, τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε όταν η ήττα της κατέστη σαφής πως το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να κάνει μια επανεκκίνηση και ο υπαρχηγός του, Φλοριάν Φιλιπό, είπε πως το νέο κόμμα δεν θα πρέπει να αποκαλείται Εθνικό Μέτωπο.

Αντίθετα, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε «πιστεύω πως πρέπει να μείνουμε πιστοί (…) στις βασικές αρχές του Εθνικού Μετώπου», οι οποίες «επέτρεψαν σε αυτό το κίνημα να είναι το μοναδικό που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα και το οποίο συνεχίζεται, κανένα άλλο».

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε πως ο Φιλιπό είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την ήττα της Μαρίν Λεπέν.

Τα συγχαρητήρια του Ολάντ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη θερμά τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω “από τις αξίες της Δημοκρατίας”.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού και των κομμάτων για την εκλογή του Μακρόν

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter.

“Η νίκη του Emmanuel Macron είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς” έγραψε ο Πρωθυπουργός.

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.

«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και δυο αναρτήσεις στο Twitter:

«Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια Emmanue lMacron . #France2017», έγραψε στην πρώτη ενώ στη δεύτερη τόνισε:

«Η νίκη Macron δείχνει ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ε.Ε. αλλάζει φορά. Οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής και της συνεργασίας επιστρέφουν».

«Ελπίδα για καλύτερες μέρες», συνιστά η νίκη Μακρόν, επισημαίνει στην ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Δείτε την ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά:

Νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, χαρακτηρίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, την εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλίας.

Προσθέτει ότι τα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, ανάπτυξη και αξιοκρατία, όρια σε συμφέροντα, συντεχνίες και κομματικούς μηχανισμούς, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ελεύθερα ΜΜΕ, είναι όσα υπερασπίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Γι΄ αυτό δεν είχαμε κανένα δισταγμό να ταχθούμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, πράγμα που δεν έκαναν δυνάμεις και πολιτικοί που δηλώνουν προοδευτικοί αλλά τελικά είναι προσκολλημένοι σε παλιά σχήματα», σημειώνει. Επίσης τονίζει ότι εθνικιστές, λαϊκιστές, κρατιστές, δημαγωγοί, αντιευρωπαϊστές έχασαν στη Γαλλία μια μεγάλη μάχη. Ενώθηκαν, πάλεψαν, χρησιμοποίησαν ύπουλα μέσα, αλλά στη Γαλλία δεν τα κατάφεραν.

Και καταλήγει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν και οι αληθινά προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου πρέπει να προχωρήσουν σε ρήξη με το παλιό σύστημα προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Να πάρουμε όλοι -πολίτες και πολιτικοί- το ρίσκο που μας αναλογεί. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί και όχι μόνο στη Γαλλία».

«Μακάρι να αποτελεί μήνυμα ελπίδας…», σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει», αναφέρει στο tweet του ο Πάνος Καμμένος.

Δείτε το tweet του Πάνου Καμμένου:

«Με μεγάλη χαρά» υποδέχθηκε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωση της εξήρε τη μεγάλη υπευθυνότητα που έδειξαν στις κάλπες οι πολίτες της χώρας.

Ταυτόχρονα, η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία και συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας».

«Η Ένωση Κεντρώων υποδέχεται με μεγάλη χαρά την εντυπωσιακή νίκη και εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

«Οι Γάλλοι πολίτες συμπεριφέρθηκαν και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μεγάλη υπευθυνότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα το δημοκρατικό τους φρόνημα και το φιλοευρωπαϊκό τους πνεύμα», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Απέκλεισαν από το ύπατο αξίωμα τις δυνάμεις του λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και φασισμού. Κομβικής σημασίας για τη νίκη Μακρόν, ήταν η υποστήριξη του Φρανσουά Μπαϊρού, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (EDP), στο οποίο ανήκει και έχει την Αντιπροεδρία η Ένωση Κεντρώων. Συγχαίρουμε το νέο Πρόεδρο για την μεγάλη του επιτυχία και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του, επ’ ωφελεία του γαλλικού λαού και όλης της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία και συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας».

Οι ξένοι ηγέτες για την εκλογή Μακρόν

«Η εκλογή Μακρόν είναι ευκαιρία για την Ευρώπη», δήλωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νίκη του Μακρόν αποτέλεσε ξεκάθαρη απόρριψη μιας επικίνδυνης αμφισβήτησης της Ευρώπης.

«Μετά τη νίκη του Μαρκ Ρούτε στις Κάτω Χώρες, μετά την κατάρρευση του UKIP στις τοπικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία επέλεξε ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην Ευρώπη», έκρινε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η νίκη του Μακρόν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για να ξαναφτιάξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να γίνει η Ευρώπη μια πραγματική προστιθέμενη αξία για τους πολίτες.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με τον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι προσκάλεσε τον νέο Γάλλο Πρόεδρο σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι «για να συζητήσουν μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων που θα συμβάλλει στην εδραίωση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι η Γαλλία και το Βέλγιο θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη μεταξύ τους στενή συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«H ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Μακρόν με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν τάχθηκε, όπως πάντα, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστούμε τη Μαρίν Λεπέν. Όποιος αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ», έγραψε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Σαλβίνι.

Κατά την άποψη της προέδρου της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, «η νίκη του Μακρόν αποδεικνύει ότι το λαϊκίστικο κύμα μπορεί να ανασχεθεί».Σημείωσε ότι «η όμορφη αυτή βραδιά για την Ευρώπη» μας δείχνει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την “μεγάλη νίκη” του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Μια “πολύ θερμή” τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Μακρόν.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας απέστειλε μέσω twitter ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Την «καθαρή νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτισε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Ο Πιτέλα τονίζει ότι οι γαλλικές εκλογές αποκάλυψαν σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των υπερασπιστών της ανοιχτής κοινωνίας και αυτών που νιώθουν ότι αδικούνται από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτή η ρωγμή δεν είναι καινούργια ούτε και μοναδική στη Γαλλία. Επηρεάζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιοχές όπου οι δεξιές δυνάμεις συνεχίζουν να ευημερούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να παραμένει αδρανής και να περιμένει να περάσει η καταιγίδα», επισημαίνει ο Πιτέλα.

Καταλήγοντας ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλεί το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας να μιλήσει στους εκατομμύρια Γάλλους πολίτες που εξέφρασαν αμφιβολίες για την Ευρώπη και το πρόγραμμά της, λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλο λάθος αν αγνοήσουμε αυτές τις ανησυχίες». «Από την πλευρά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουμε ξεκινήσει τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Πρέπει να αφήσουμε τη λιτότητα και να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, για να επιστρέψουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο Τζιάνι Πιτέλα.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας ΤερέζαΜέι συζήτησε χθες για το Brexit με τονΕμανουέλΜακρόν μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) η Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μακρόν και τον συνεχάρη θερμά για την εκλογική του νίκη», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι. «Οι ηγέτες συζήτησαν πολύ σύντομα για το Brexit και η Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μια σθεναρή εταιρική σχέση με μια ασφαλή και ευημερούσα ΕΕ μετά την αποχώρησή μας», πρόσθεσε.

Η Πρωθυπουργός και ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα «συναντηθούν και θα συζητήσουν στις επικείμενες συνόδους του NATO και της G7», κατά τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι εκλογές στη Γαλλία

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας καθώς και για αυτές τις εκλογές, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, ζητούσε από τους οπαδούς της να χτυπήσουν εκλογικά τμήματα.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες μαζί με στρατιωτικούς θα ήταν χθες επί ποδός για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα.

Στο Παρίσι στα 896 εκλογικά τμήματα φυλάσσονταν επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 7 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ. Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονταν 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες εκ των οποίων οι 5.000 θα φρόντιζαν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Ο Ολάντ ψήφισε και προέτρεψε τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ψήφισε χθες στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες.

«Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία», σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του.

«Πάντα (οι εκλογές) αφορούν μια χώρα, τη δική μου (…). Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει», τόνισε.

Ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο δημαρχείο του Τουκέ.

Ο κ. Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ, συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό τμήμα πριν αποχωρήσει.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους πολίτες να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες.

Ψήφισε η Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα σε σχολείο της περιοχής Ενίν-Μπομόν. Η Μαρίν Λεπέν έφτασε χαμογελαστή στο εκλογικό τμήμα συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης και προσωρινό Πρόεδρο του Εθνικό Μετώπου Στιβ Μπριουά. Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου χαιρέτισε τους ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στο 28,23% το ποσοστό συμμετοχής στον β΄γύρο των γαλλικών εκλογών

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είχε φθάσει το 28,23% στις 12:00 ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό που χαμηλότερο εκείνου πριν από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις αμέσως προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,66%, το 2007 το 34,11% και το 26,2% το 2002.

Ψήφισε η σύζυγός του Μακρόν

Η Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγος του κεντρώου υποψηφίου για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο δημαρχείο του Τουκέ. Η Μπριζίτ Τρονιέ που συνόδευε τον σύζυγό της έφτασε στο εκλογικό τμήμα ιδιαίτερα χαμογελαστή. Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα ο Μακρόν συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί πριν αποχωρήσει.

Εκκενώθηκε προσωρινά ο χώρος έξω από το Λούβρο

Χθες μια αίθουσα Τύπου και ο χώρος μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου όπου ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, και φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει την ομιλία του σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής εκκενώθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης αποσκευής, ανέφεραν η αστυνομία και ένας αξιωματούχος του επιτελείου του Μακρόν. «Μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας, ζητήθηκε από τους 300 δημοσιογράφους (που βρίσκονταν σε διαδικασία διαπίστευσης) να φύγουν από την περιοχή για λόγους ασφαλείας και οδηγήθηκαν σε άλλη περιοχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν. Η αστυνομία του Παρισιού ανέφερε πως τα προληπτικά μέτρα λήφθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας.

Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ