Στη Μαδρίτη καταφεύγουν οι πλούσιοι Βενεζουελάνοι

Καταφύγιο στη Μαδρίτη αναζητούν οι πλούσιοι Βενεζουελάνοι, στον απόηχο της παρατεταμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τους, υπό την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού και της υψηλής εγκληματικότητας, η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέο κύμα φυγής εύπορων πολιτών προς την Ισπανία.

Αυτοί στρέφουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στην ισπανική πρωτεύουσα για να επενδύσουν τα χρήματά τους, καθώς η Βενεζουέλα βυθίζεται διαρκώς στο οικονομικό χάος. Η κοινή γλώσσα, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και η ανάκαμψη του τομέα της αγοράς ακινήτων, έπειτα από εξαετή περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, είναι ορισμένοι παράγοντες που καθιστούν την Ισπανία ελκυστικό προορισμό για τους πλούσιους πολίτες της Βενεζουέλας.

Οι Βενεζουελάνοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα τους. Μάλιστα, ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν σε πολίτες της Βενεζουέλας εκτοξεύθηκε στο 17% το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού γραφείου καταγραφής ακινήτων.

Ο Αλβάρο Γκονζάλεζ ντε λα Χοζ, διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Petrus Grupo Immobiliario, δήλωσε στο Bloomberg ότι «όσο χειροτερεύει η κατάσταση στη Βενεζουέλα τόσο περισσότερο αγοράζει η Βενεζουέλα στη Μαδρίτη. Εδώ νιώθουν ασφαλείς, τους αρέσει ο τρόπος και η ποιότητα ζωής, και μιλάνε την ίδια γλώσσα».Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας δεν δημοσιοποιεί πλέον από τον Δεκέμβριο του 2015 στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα έχει βυθιστεί σε νομισματική κρίση εξαιτίας του υπερπληθωρισμού, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί το 2017 πάνω από 1.600%.

Επίσης, τα στοιχεία σχετικά με την εγχώρια κατανάλωση δεν έχουν αναθεωρηθεί για περισσότερο από έναν χρόνο, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι το 2016 η οικονομία της Βενεζουέλας μειώθηκε κατά 10%.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ