Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης στο μέλλον

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο κύριος λόγος της μετανάστευσης σήμερα αλλά θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον, εκτιμούν οι κάτοικοι τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.000 κατοίκων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Νορβηγίας διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί σήμερα σημαντικό λόγο για μαζική μετανάστευση, αλλά σχεδόν το 40% πιστεύουν ότι αυτή θα οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού των μεταναστών στο μέλλον.

Η έρευνα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία σε συνεργασία με οργανισμούς στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, είχε στόχο να μελετήσει τις αντιλήψεις των πολιτών τεσσάρων χωρών για την κλιματική αλλαγή και πως αυτές συσχετίζονται με την επιστήμη, τη δημόσια πολιτική, τις ανανεώσιμες πηγές και τη μετανάστευση.

Η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που καταγράφουν τις απόψεις Ευρωπαίων για την κλιματική αλλαγή ως πιθανό καταλύτη για τη μετανάστευση, δήλωσε ο Νικ Πίτζον, καθηγητής του Κάρντιφ και επικεφαλής της έρευνας.

Ενώ είναι δύσκολος ο διαχωρισμός του ρόλου της κλιματικής αλλαγής από μια σειρά αιτίων μετανάστευσης, οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει έντονο διάλογο στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα, είπε ο ίδιος.

Το πρόβλημα είναι ότι “είναι σχεδόν αδύνατο να φανεί και αδύνατο να αποδειχθεί” ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σημαντικά στη μετανάστευση, είπε ο Πίτζον ενώπιον ενός πάνελ που συζήτησε τα ευρήματα της έρευνας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ