Ποιος Πρωθυπουργός δεν πήγε στην Σύνοδο Κορυφής

Το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακύρωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε,  προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα του.

Ο Ρούτε επισήμανε σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ότι δεν θα παραστεί στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει τη διένεξη που προκάλεσε η απόρριψη του νομοσχεδίου για την υγεία στη γερουσία, μια κρίση που απειλεί να οδηγήσει σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνεχίζουν τις συνομιλίες μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου που κατέθεσε το κόμμα του Ρούτε από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το νομοσχέδιο, μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που κατέθεσαν οι Φιλελεύθεροι και προβλέπει περικοπές των κυβερνητικών δαπανών, απορρίφθηκε την Τρίτη από 3 γερουσιαστές του Εργατικού Κόμματος, αναγκάζοντας τον Ρούτε να αναζητήσει επειγόντως ένα συμβιβασμό καθώς σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης του κυβερνητικού του συνασπισμού.

Πολιτικοί ηγέτες συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό και οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα.

Ο Ρούτε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, ενώ προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν «με την προσδοκία ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Το νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις κυβερνητικές δαπάνες από το 2016 και περιορίζει τη δυνατότητα των ασθενών να αναζητήσουν νοσηλεία και θεραπεία στα νοσοκομεία καθώς τη συνδέει με το ποιοι ασφαλιστές έχουν διαπραγματευτεί τα συμβόλαιά τους. Στην παρούσα φάση οι ασφαλιστές πρέπει να καλύπτουν τις διαδικασίες που διεξάγονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κλινική, γεγονός που αυξάνει τις δαπάνες υγείας.

Η υπουργός Υγείας Έντιτ Σίπερς που ανήκει στο κόμμα του πρωθυπουργού, το φιλελεύθερο κόμμα VVD υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο, περισσότερο προσιτό, σύστημα υγείας. Εντούτοις, οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο αυτό περιορίζει την ελευθερία των ασθενών να επιλέξουν τους δικούς τους γιατρούς.

 

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Η πολιτική αστάθεια θα επιλυθεί σύντομα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ