Λογική λύση για το μεταναστευτικό θέλει η Μέρκελ

Λογική λύση για το μεταναστευτικό θέλει η Μέρκελ

Μετά το δημοψήφισμα της Ελβετίας για το μεταναστευτικό, η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τον «χρόνο για να διεξάγουν τις απαραίτητες συζητήσεις προκειμένου να βρουν μια λογική λύση» για το μεταναστευτικό.

Πριν από λίγες ημέρες, οι Ελβετοί ψηφοφόροι, με μικρή πλειοψηφία 50,3%, είπαν «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης. Το  δημοψήφισμα με τίτλο «εναντίον της μαζικής μετανάστευσης», έγινε  με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος SVP του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος τριών ετών (προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες συνταγματικές διατάξεις για τη μετανάστευση στην Ελβετία), οπότε έχουμε χρόνο να διεξάγουμε τις απαραίτητες συζητήσεις. Τάσσομαι υπέρ μιας λογικής λύσης και η Γερμανία θα δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Ελβετό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

«Πρέπει αρχικά να δούμε πώς η Ελβετία θα θέσει σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Μετά το πέρας των τριών ετών, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν, όμως δεν θα πρέπει ήδη από τώρα, δηλαδή από την έναρξη της διαδικασίας, να εξάγουμε όλα τα συμπεράσματα», προειδοποίησε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε το γεγονός ότι «μια απόφαση ελήφθη δημοκρατικά στην Ελβετία και αυτή αποτελεί “συνταγματική εντολή”, δεν είναι ακόμη ένας νόμος, δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά τις 9 Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελβετός πρόεδρος υπενθύμισε τη σημασία των δεσμών, κυρίως των οικονομικών, μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας φτάνουν τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατό να συζητήσουμε στην Ευρώπη μια πιθανή τροποποίηση των συμφωνιών για την ελεύθερη μετακίνηση, παράλληλα με την δουλειά που θα κάνουμε στο νομοθετικό πεδίο», πρόσθεσε ο Μπουρκχάλτερ.

Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία αποτελεί «μαζική αυτοκτονία», κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ του Παρισιού και της Βέρνης.

«Σέβομαι πολύ τα δημοψηφίσματα, όμως αυτό αποτελεί μαζική αυτοκτονία για τους Ελβετούς», δήλωσε ο Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Θα επιβληθούν δασμοί (…) στις ελβετικές εξαγωγές σε αντίποινα, οπότε η Ελβετία θα φτωχύνει», πρόσθεσε.

Ελβετοί επιχειρηματίες ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα βλάψει την οικονομία της χώρας, που βασίζεται στους ξένους επαγγελματίες, αυξάνοντας την γραφειοκρατία και υπονομεύοντας τις διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ελβετίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ