38 νεκροί στη Νιγηρία

38 νεκροί στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου σημειώθηκαν δύο επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές σε μαχητές της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, όπως δήλωσαν χθες βράδυ τοπικοί αξιωματούχοι.

Ένοπλοι επέδρασαν στο χωριό Γιαγκούβα όπου σκότωσαν «2 νομάδες κτηνοτρόφους», δήλωσε ο Αλχάτζι Γκάρμπα Άλι, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νταμπόα.

Όταν οι νομάδες αποπειράθηκαν να τους εκδικηθούν, οι ένοπλοι «σκότωσαν άλλους 12 από τους νομάδες», πρόσθεσε ο Γκάρμπα Άλι, «διότι διέθεταν προηγμένα όπλα, ενώ οι νομάδες δεν είχαν παρά τόξα και βέλη».

Σε ένα άλλο επεισόδιο, στο δάσος Μογκούνο, ένοπλοι οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν μέλη της Μπόκο Χαράμ και οι οποίοι φορούσαν στολές του στρατού σκότωσαν 24 μέλη μιας τοπική παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις να καταδιώκει τους ισλαμιστές, είπε ένας τοπικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα μέλη της ομάδας των πολιτοφυλάκων νόμιζαν ότι συνόδευαν στρατιώτες στην δασική αυτή έκταση, αλλά όταν έφθασαν σε ένα σημείο βαθιά μέσα στο δάσος, τους επιτέθηκαν, είπε η πηγή αυτή.

«Έχουν ανακαλυφθεί 24 πτώματα, ενώ άλλα 34 πρόσωπα εξακολουθούν να αγνοούνται», πρόσθεσε.

Ο στρατός, ο οποίος διεξάγει εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για να τερματίσει την εξέγερση των ισλαμιστών η οποία μαίνεται στην περιοχή από το 2009, έχει ενθαρρύνει την δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων πολιτών για να τον συνδράμουν στον εντοπισμό μελών της Μπόκο Χαράμ.

Η Μπόκο Χαράμ έχει εξαπολύσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων και κατοίκων οι οποίες συνεργάζονται μαζί τους και με το στρατό το τελευταίο διάστημα.

Η εξέγερση των μαχητών της Μπόκο Χαράμ και η ανελέητη εκστρατεία καταστολής της από τις ένοπλες δυνάμεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.600 ανθρώπους από το 2009, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει καταγγείλει σοβαρές παραβιάσεις και ακρότητες, τόσο από τους ισλαμιστές όσο και από το νιγηριανό στρατό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ