Συλλήψεις εν όψει του Γκραν Πρι

Συλλήψεις εν όψει του Γκραν Πρι

 

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα ότι αστυνομικοί συνέλαβαν 20 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στην πίστα της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν, ένδειξη ότι αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις στη χώρα ενόψει του Γκραν Πρι που θα διεξαχθεί εκεί στις 21 Απριλίου.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ωστόσο διαψεύδει τις συλλήψεις.

Στο Μπαχρέιν, όπου έχει τη βάση του ο 5ος αμερικανικός στόλος, στις αρχές του 2011 είχαν ξεσπάσει ταραχές μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που εντάσσονταν στο ευρύτερο κίνημα της “Αραβικής Άνοιξης”. Τη χρονιά εκείνη ο αγώνας στην πίστα του Σακίρ ματαιώθηκε καθώς οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια και τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Το Γκραν Πριν είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που φιλοξενείται στο Μπαχρέιν και η κυβέρνηση ελπίζει ότι φέτος θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό θεατών μολονότι οι εντάσεις στη χώρα δεν έχουν κοπάσει.

Στην ανακοίνωσή του, το HRW υποστηρίζει ότι οι συλλήψεις έγιναν χωρίς να έχουν εκδοθεί εντάλματα, με προφανή σκοπό να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις ενόψει του αγώνα, όπως έγινε πέρσι. Όμως ο υπουργός Πληροφοριών Σαμίρα Ρατζάμπ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν έχει γίνει καμία σύλληψη τις τελευταίες ημέρες ή και μήνες και ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς ένταλμα. “Αυτά δεν γίνονται στο Μπαχρέιν. Εάν υπάρξουν ενέργειες εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο”, πρόσθεσε.

Το HRW, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου έχουν γίνει περίπου 30 επιδρομές μασκοφόρων αστυνομικών με πολιτικά που εισβάλουν σε σπίτια ακτιβιστών που ζουν κοντά στην πίστα και στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις. Οι περισσότερες επιδρομές έγιναν νύχτα ή ξημερώματα στις πόλεις Νταρ Χουλάιμπ, Σαχράκαν, Μαντινάτ, Χαμάντ και Καρζάκαν καθώς και σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα Μανάμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ