Μηταράκης στον Realfm 97,8: Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά – Τι είπε για τις 120 δόσεις

“Το έχει πει κι άλλη φορά ο κ. Τσίπρας. Η αλήθεια είναι ότι επαναφέρουμε το ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και στους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη”, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα , ο κ. Μηταράκης είπε ότι “η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, η οποία κατήργησε μια διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κατατεθεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε εφαρμόσει τα έτη της διακυβέρνησής του γιατί ξεφεύγει από τα βέλτιστα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εργασία και παράλληλα να δημιουργηθούν βιώσιμες, σταθερές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Το πλέγμα των μέτρων που καταθέσαμε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Να ενισχύσουμε την εργασία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Και γι’ αυτό μειώνουμε και τις εισφορές από τον Ιούλιο του 2020 για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο μη μισθολογικό κόστος και να δουν και οι εργαζόμενοι αύξηση του καθαρού μισθού”.

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί κάποια παράταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι “υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που να διαχωρίζει στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην εύρεση αρχείου, και αυτό δεν αφορά τους εργοδότες που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αφορά περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάποια από τα ταμεία δυστυχώς οι οφειλές ακόμα δεν βρίσκονται, εδώ και τόσα χρόνια μετά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, σε ηλεκτρονική μορφή. Για αυτές τις περιπτώσεις και για όλες τις περιπτώσεις θα δοθεί η δυνατότητα να κατατίθεται αίτηση ένταξης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά να δίνεται χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί ο ακριβής υπολογισμός του ποσού και να οριστικοποιείται η ρύθμιση”.

“Αυτή τη στιγμή που η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βλέπουμε και θετική τάση στην απασχόληση τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι απολύτως σε θέση να ανταπεξέλθουν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις. Και παράλληλα να προχωρήσουμε την επόμενη τετραετία σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, χωρίς αυτό να αμφισβητεί τη δυνατότητα των ταμείων να πληρώσουν τις συντάξεις”, επισήμανε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

“Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο ασφαλιστικό είναι γνωστή, από 1/1/2021 θέλουμε το επικουρικό σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό με ατομικούς λογαριασμούς. Αυτό θα δώσει ακόμα περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και κυρίως στα νέα τα παιδιά”.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τις δόσεις των αναδρομικών ο κ. Μηταράκης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Εξαρτάται ποιο είναι το συνολικό κόστος. Πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ταμείων. Δεύτερος στόχος είναι η διοίκηση να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Δεν τίθεται κανένα θέμα το Δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του… Είναι δεδομένο ότι η διοίκηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ” και πρόσθεσε:

“Το δεδομένο είναι ότι όλα αυτά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Ό,τι μπορούμε να ξεκινήσουμε να καταβάλουμε, θέλουμε να ξεκινήσουμε να το καταβάλουμε”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ