Αποδέσμευση λογαριασμών: Ανοικτή η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη λήψη βεβαίωσης

Διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) είναι η υπηρεσία βεβαίωσης αποδέσμευσης μελλοντικών απαιτήσεων που έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτων, για όσους ρυθμίζουν τα χρέη τους στα ταμεία, την εφορία και τους ΟΤΑ (σε έως 120 δόσεις) με βάση τον τελευταίο νόμο 4611/2019.

“Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να εκτυπώσετε Βεβαίωση Αποδέσμευσης μελλοντικών απαιτήσεων που έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτου (Άρθρο 104 περ. γ’ του ν. 4611/2019), προκειμένου να τη γνωστοποιήσετε στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της”, αναφέρει η ΑΑΔΕ.

Το άρθρο 104, παρ. γ’ του ν. 4611/2019 προβλέπει τα εξής:

“Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης, οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων σε βάρος του οφειλέτη δεν καταλαμβάνουν μελλοντικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του τρίτου υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και γνωστοποιείται στον τρίτο.

Ποσά απαιτήσεων που γεννώνται μετά την ως άνω γνωστοποίηση, αποδεσμεύονται και αποδίδονται κατά νόμον, ενώ ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν πριν από αυτή αποδίδονται στο Δημόσιο.

Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, οι ανωτέρω κατασχέσεις αναπτύσσουν πλήρως τις έννομες συνέπειές τους αναφορικά με τις μελλοντικές απαιτήσεις, από τη γνωστοποίηση της ανατροπής στον τρίτο.

Τυχόν αποκτηθέντα δικαιώματα ή αξιώσεις τρίτων δεν αντιτάσσονται έναντι του κατασχόντος Δημοσίου. Στις περιπτώσεις των ανωτέρω εδαφίων, ποσά που έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο δεν επιστρέφονται”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ