Μετά τις κάλπες, Eurogroup: Τα “μηνύματα” που θα στείλουν οι θεσμοί στην Ελλάδα

Μία ημέρα μετά τις κάλπες, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup. Και παρά το ότι στην Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι νωπό ενώ ούτε καν θα έχει ορκιστεί νέα κυβέρνηση, η χώρα μας θα αποτελέσει δεύτερο θέμα στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Περιθώρια δεν υπάρχουν και αυτό είναι το “μήνυμα” που θέλουν να στείλουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Όπως επίσης θέλουν να στείλουν και το μήνυμα ότι “τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος”.

Άλλωστε τα κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία είναι πολλά και θα πρέπει να κλείσουν χωρίς αναβολές.

Για τις Βρυξέλλες είναι σαφές, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία, ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και 2020 δεν θα εκπληρωθούν, κυρίως λόγω των προεκλογικών παροχών.

Σύμφωνα με την ίδια την έκθεση, ταυτόχρονα οι περισσότερες από τις πρότερες δράσεις του τριμήνου δεν έχουν εκτελεστεί, η μεταρρυθμιστική δυναμική έχει επιβραδυνθεί και δεν προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά στα άλλα θέματα του Eurogroup της Δευτέρας πρώτο θέμα θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και ακολουθούν η συζήτηση για την 11η μεταπρογραμματική αποστολή στην Ισπανία, ο διεθνής ρόλος του ευρώ και η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ