Σπίτια πωλούνται, αλλά η μεσαία τάξη δεν αγοράζει – Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων

“Δεν έχουμε αγορά οικογενειακής στέγης από μικρομεσαία ελληνικά νοικοκυριά. Η αγορά ακινήτων από τη μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει. Αυτό που ανεβάζει τα ενοίκια δεν είναι η βραχυχρόνια μίσθωση αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης”, δήλωσε στον Realfm 97,8 ο πρόεδρος της ένωσης μεσιτών πιστοποιημένων πραγματογνωμόνων Νίκος Μανομενίδης.

“Το μεγαλύτερο ποσοστό σήμερα αγοράζει ακίνητα μετρητοίς μέχρι 90.000 ευρώ. Αυτό ισχύει και για τους Έλληνες και για τους αλλοδαπούς. Για πρώτη φορά είδαμε να ”ξεστοκάρει” η αγορά. Ακίνητα που ήταν για περισσότερο από ένα χρόνο στα αζήτητα, άρχισαν να πουλιούνται. Το 68% των ακινήτων τα οποία πουλήθηκαν ήταν ακίνητα που βρίσκονταν για πάνω από ένα χρόνο στην αγορά. Το 32% βγήκαν τώρα στην αγορά και πουλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες”, τόνισε ο κ. Μανομενίδης με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας για την αγορά των ακινήτων.

”Άρχισε να λειτουργεί ξανά η αγορά. Οι τιμές για πάρα πολύ καιρό είχαν πέσει , αυτό που ανέβηκε είναι η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη στην αγορά. Ο κόσμος άρχισε να αποδέχεται ότι είναι η καλύτερη στιγμή να αγοράσει”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, “το 74 % των συναλλαγών έγιναν από Έλληνες, οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί. Δύο βασικές κατηγορίες αλλοδαπών είναι οι Αλβανοί και Βούλγαροι. Οι Αλβανοί κατά κύριο λόγο αγοράζουν για μόνιμη κατοικία, ενώ οι μισοί Βούλγαροι αγοράζουν για κύρια κατοικία και οι άλλοι μισοί αγοράζουν εξοχική κατοικία και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ισραηλινοί αγοράζουν επενδυτικά ακίνητα, κτίρια παρατημένα και εγκαταλελειμμένα. Οι Κινέζοι αγοράζουν αποκλειστικά για golden visa”. Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ