Οι Ευρωπαίοι στρέφονται πάλι στο ΔΝΤ – Στο Washington Group προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δεδομένου ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα συντάξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι αυτή που θα ληφθεί υπόψη από το Eurogroup για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους οι Ευρωπαίοι θέλουν να ικανοποιήσουν το Ταμείο.

Αυτό έχει γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές, που τόνισαν ότι οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι: Άλλοι θέλουν την παραμονή του Ταμείου και άλλοι όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το hellasjournal.com, στο Washington Group την Παρασκευή, θα κατατεθούν 2-3 προτάσεις στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους. Πηγές υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά υπάρχει κοινή προσέγγιση ESM-Γαλλίας, με ρήτρα ανάπτυξης και επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ και για μείωση των επιτοκίων.

Πάντως και το ΔΝΤ έχει κάνει υποχωρήσεις, καθώς έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος. Φέρεται να έχει δεχθεί να χαμηλώσει τα προεξοφλητικά επιτόκια ύψους 6% που χρησιμοποιούσε στις αναλύσεις του από το 2015, ενώ έχει δεχθεί και τη χρήση της «ρήτρας ανάπτυξης», για την οποία υπάρχουν πληροφορίες πως έχει αποκρυσταλλωθεί εντός της ευρωζώνης και πλέον υπάρχει κοινή θέση για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Πάντως μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη δεν συνεπάγεται και πως τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα εφαρμοστούν αυτόματα, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2023. Όπως έχει αποφασιστεί ήδη, η ελάφρυνση θα συσχετιστεί με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων εκ μέρους της Ελλάδος και με τη διασφάλιση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη χώρα στο πλαίσιο των Μνημονίων δεν θα ξηλωθούν.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ