Συναγερμός για την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ – Εξετάζεται νομοθετική παρέμβαση

Μεγάλη αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στους δανειστές έχει προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ καθώς το ύψος του ποσού που πρέπει να επιστραφεί και μπορεί να «τινάξει» όλο το 3ο Μνημόνιο στον «αέρα» ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι τεράστιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τα πρωτογενή πλεονάσματα (4,1 % του ΑΕΠ το 2017) που πέτυχε η κυβέρνηση.

Και αυτό διότι οι δανειστές εδώ και πολύ καιρό είναι ξεκάθαροι και έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε τρύπα δημιουργείται θα πρέπει να κλείνει αυτόματα με την λήψη νέων μέτρων.

Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουν νομοθετική παρέμβαση ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προκύψουν στην ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς να έχει άμεση συνέπεια τόσο στην οργανωτική δομή του ενιαίου φορέα ασφάλισης όλων των Ελλήνων, όσο και στα οικονομικά του.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την επίσημη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση. Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι ειδικά για τα δύο αυτά θέματα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Και αυτό, γιατί εκτιμούν ότι κατά πάγια νομολογία, το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει θέματα περί οργάνωσης του κράτους. Κατά συνέπεια, θεωρούν παράδοξο το να κριθεί αντισυνταγματική η ένταξη στον ΕΦΚΑ της συγκεκριμένης ομάδας ασφαλισμένων. Ως προς το επίμαχο και ουσιαστικό θέμα του προσδιορισμού της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, στο υπουργείο Εργασίας έχουν εδώ και μήνες αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα, κυρίως στα μεσαία προς υψηλά εισοδήματα.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ