Καλά νέα αλλά και “αγκάθια” στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

«Πρεμιέρα» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές τη Δευτέρα μετά την επιστροφή των τελευταίων στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση. Η πρώτη ημέρα των επαφών κύλησε ομαλά και σε θετικό κλίμα όσον αφορά στα δημοσιονομικά, ενώ αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις 120 δόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας. Την Τρίτη οι συζητήσεις συνεχίζονται και στο «μενού» βρίσκεται μεταξύ άλλων και η «καυτή πατάτα» της ενέργειας.

Η καλή είδηση των συζητήσεων της Δευτέρας είναι ότι από τις αρχές έως τα μέσα Νοεμβρίου θα εκταμιευτούν τα 800 εκ. ευρώ της υποδόσης, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ποσό αυτόν συν τα 400 εκατ. ευρώ που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση από ελληνικούς πόρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά, θα διατεθούν στην αγορά σταδιακά έως το τέλος Ιανουαρίου”. Η εκταμίευση θα αποφασιστεί από τον ESM την Πέμπτη, αλλά ο κυβερνητικός παράγοντας τη χαρακτήρισε τυπική απόφαση.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017, η συζήτηση πήγε πολύ καλά και υπάρχει κοινή εκτίμηση με την τρόικα ότι θα υπάρξει πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο από τον στόχο του προϋπολογισμού που είναι το 1,75% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει φέτος πλεόνασμα μεγαλύτερο από 2,2% του ΑΕΠ, καθώς τότε θα έχει περιθώριο να διαθέσει 800 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο πού θα δοθεί το μέρισμα, ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε.

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, όπου η συζήτηση πήγε, επίσης καλά, όπως είπε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έγινε συζήτηση για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018.

Ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση, υπάρχει περιθώριο ενός μήνα, πρόσθεσε, μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Οι ενστάσεις

Το «αγκάθι» της πρώτης ημέρας ήταν οι ενστάσεις που διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές για τις 120 δόσεις και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αναφορικά με τις 120 δόσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις εταιρείες με τζίρο 20.000 έως 50.000 ευρώ η ένστασή τους είναι η διαδικασία και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι ρυθμίσεις.

Τα σημερινά ραντεβού

Οι συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση συνεχίζονται σήμερα Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 9.30 π.μ. ξεκινά η συζήτηση για τα ενεργειακά μεταξύ της τρόικας και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ενώ στις 11.00 π.μ. θα ακολουθήσει το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη στρατηγική ανάπτυξης και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στις 12.00 θα συνεχίσουν οι δύο πλευρές τη διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, παρόντων και των κ.κ. Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Κοντονή.

Στις 2.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η επισκόπηση του προγράμματος με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη, Έφης Αχτσιόγλου και Δημήτρη Λιάκου.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ