Τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τρία είναι τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων και τέθηκαν επί τάπητος στο Euroworking Group της Δευτέρας. Και στα τρία σενάρια το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την λήξη του προγράμματος και μέχρι και το 2022 θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5%, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι πλέον αδιαπραγμάτευτα.

Οι θεσμοί μεταξύ τους ακόμα και την περασμένη Δευτέρα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι από τα βασικά προβλήματα για την εξεύρεση συμφωνίας σχετικά με το ποια θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα τρία σενάρια είναι τα ακόλουθα:

Σενάριο Πρώτο. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα θετικά νούμερα της Ε. Επιτροπής – 2.1% το 2017, 2.5% το 2018 κ.οκ. αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Συγχρόνως στο σενάριο αυτό είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2- 2,6% μέχρι το 2060. Το χρέος θα είναι βιώσιμο μόνο με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ