S&P- Αναβαθμίζει την προοπτική των ομολόγων της Πορτογαλίας

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική των κρατικών ομολόγων  της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της, αν και τη διατήρησε δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο που μπορεί να θεωρηθεί ότι τα αξιόγραφά της αποτελούν επένδυση, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τον S&P είναι η δυσμενέστερη από τους τρεις μεγάλους οίκους -Moody’s και Fitch τοποθετούν το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλία μία βαθμίδα κάτω από το επίπεδο της επένδυσης. Μόνο ο μικρότερος οίκος DBRS θεωρεί επένδυση τα πορτογαλικά ομόλογα.

Η αναβάθμιση σημαίνει ότι ο S&P ενδέχεται να αναβαθμίσει τα ομόλογα της Πορτογαλίας μέσα σε 12 μήνες από το BB, όπου την είχε τοποθετήσει στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντάλλαγμα συνέχεια της λιτότητας

Η αναβάθμιση είναι πιθανή εάν η χώρα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυξήσει την αναπτυξιακή δυναμική της και συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμά της, ανέφερε ο οίκος, προβλέποντας πως η Λισαβόνα θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ φέτος (+0,2% από ό,τι προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014).

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ουγγαρίας κατά μία βαθμίδα, στο BB+, για πρώτη φορά αφότου το είχε υποβαθμίσει  το 2011 στην κατηγορία της μη επένδυσης -ή αλλιώς κατηγορία «σκουπίδια», στο ιδιόλεκτο των αγορών-λόγω των ανορθόδοξων επιλογών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής από μέρους του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Υποβαθμίζει την προοπτική της “σκληρής” Φινλανδίας

S&P: Λιγότερο επικίνδυνο από το 2012 ένα Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ