Μετά το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ παραδέχεται ότι έκανε λάθος

Μετά το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ παραδέχεται ότι έκανε λάθος

 

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χθες ήρθε η σειρά του ΟΟΣΑ να εκστομίσει το δικό του «mea culpa» και να παραδεχθεί ότι οι προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών-μελών του μετά την κρίση του 2008 ήταν υπεραισιόδοξες.

Αντίθετα όμως από το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ δεν επέρριψε ευθύνες για τις αστοχίες του στις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, «κλείνοντας το μάτι» στη Γερμανία και στην εμμονή της στη δημοσιονομική εξυγίανση πάση θυσία. «Ο ΟΟΣΑ δεν υποεκτίμησε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Πιερ Κάρλο Παντόαν. «Το βασικό μας σφάλμα ήταν η υπόθεση ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα αποκλιμακωνόταν προϊόντος του χρόνου και οι διαφορές στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας θα αμβλύνονταν…».

Αφησε δε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το μεγαλύτερο λάθος του ΟΟΣΑ ήταν η πίστη του ότι οι αρχές στην Ευρωζώνη θα λάμβαναν αποφασιστικά μέτρα, κάτι που συνέβη μόνο μετά το «whatever it takes» του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το καλοκαίρι του 2012.

Αξιολογώντας τις επιδόσεις του την περίοδο 2007-2012, ο ΟΟΣΑ συμπέρανε ότι οι οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύει κάθε Μάιο για το επόμενο έτος ήταν υψηλότερες κατά 1,4 ποσοστιαίο μονάδα (μέσος όρος) σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα.

Οι δε αποκλίσεις ήταν μεγαλύτερες στις χώρες με τις πιο ανοιχτές οικονομίες, όπου οι ξένες τράπεζες εμφανίζουν υψηλό βαθμό δραστηριοποίησης. «Αυτό υποδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις μας δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοοικονομικού συστήματος πριν από την κρίση, που ενίσχυσε τη μετάδοση των χρηματοοικονομικών σοκ από τη μια χώρα και από την μια αγορά στην άλλη».

 

Πηγή:imerisia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ