Ένα δισ. τώρα και η τρόικα πίσω τον Ιανουάριο

Ένα δισ. τώρα και η τρόικα πίσω τον Ιανουάριο

 

Βρυξέλλες του Θάνου Αθανασίου

Η δόση του ενός δισ. ευρώ που συνδέεται με τον έλεγχο της τρόικας (του Ιουνίου) θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος του έτους με απόφαση του euroworking group, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του eurogroup το τελευταίο προαπαιτούμενο είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών για το οποίο οι Βρυξέλλες ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέσα στην εβδομάδα.

Τόσο ο επίτροπος Ρεν, όσο και ο επίτροπος Ντάισελμπλουμ εξήγησαν ότι η τρόικα τελικά θα βρίσκεται στην Αθήνα από αύριο και θα αρχίσει τεχνικές συζητήσεις την Τετάρτη με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα πριν από το τέλος του έτους. «Είναι ρεαλιστικό όμως να πιστεύουμε ότι πλήρης ολοκλήρωση του λεγόμενου τέταρτου ελέγχου δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου η τρόικα θα επιστρέψει ξανά τον Ιανουάριο για μια συμφωνία τεχνικού επίπέδου που στη συνέχεια θα παρουσιάσει στον eurogroup» σημείωσαν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ωστόσο οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να εφαρμόσουν πλήρως όλα όσα περιγράφονται στο μνημόνιο. Σε σχέση με τα μέτρα επισήμανε ότι δεν είναι μεν νέα, είναι όμως γνωστά και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο επίτροπος Ρεν από τη μεριά του αναγνώρισε για μια ακόμη φορά τις θυσίες του ελληνικού λαού οι οποίες όμως πρέπει να συνοδευθούν από την εφαρμογή του προγράμματος ώστε η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε σχέση δε με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο πρόεδρος του eurogroup υπενθύμισε ότι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα την προηγούμενη φορά και ότι όταν μιλάει για άσχημη πολιτική κατάσταση εννοεί την άσχημη κοινωνική κατάσταση, την ανεργία και τις εντάσεις στην ελληνική κοινωνία που όπως είπε με την σειρά του ο Ρεν αντανακλούν και στο πολιτικό σύστημα.

 

Πηγή:real.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ