Παρέμβαση Λαγκάρντ και Ρεν

Παρέμβαση Λαγκάρντ και Ρεν

Οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να διαμήνυσαν ότι «η τρόικα δεν θα έλθει στην Αθήνα για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη».

Παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του κ. Ολι Ρεν υπήρξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα προς την Αθήνα, ώστε η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες διαφορές σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Λαγκάρντ και Ρεν μετέφεραν πως η τρόικα «δεν θα έλθει για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη», ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση για συμφωνία. Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί, μετά και τις αναφορές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη διάρκεια της επίσκεψης στο Βερολίνο, ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. την 1η/1/2014. Ομως, με βάση την πληροφόρηση που έχουν για τις θέσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου, εκτιμούν, πλέον, πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι δύσκολο να «κλείσει».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως δεν πρέπει να δοθεί αναβολή στην έλευση της τρόικας, καθώς θα δημιουργηθούν «παρενέργειες» εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για συγκεκριμένες θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών. Μάλιστα, λέγεται πως, λόγω των ανωτέρω, χθες υπήρξε «θερμή» τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Π. Τόμσεν.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει και η επεξεργασία του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Πηγές του οικονομικού επιτελείου, αλλά και των στελεχών των δύο κομμάτων που ασχολούνται με τη διαμόρφωση του νόμου, επέμεναν χθες στην «Κ» ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στο ποσό που έχει προϋπολογιστεί προς είσπραξη όσο σε αυτή καθεαυτήν τη νομοτεχνική προετοιμασία των διατάξεων και τον κίνδυνο αυτές να αποδειχθούν διάτρητες ή να δίδουν τη δυνατότητα ομαδικών προσφυγών που, εντέλει, θα ακυρώσουν και το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιστρέψει σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του ΕΛΚ και στη Σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, και να εμπλακεί άμεσα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αρχής γενομένης με την επίτευξη συμβιβασμού με τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Βενιζέλο.

Το Μαξίμου έχει μπροστά του δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή (προϋπολογισμός, φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί), ενώ την ίδια στιγμή είναι ανοιχτά δύο πολύ επικίνδυνα μέτωπα, της υγείας και της παιδείας. Οι γαλάζιοι βάλλουν κατά του κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ καθημερινές είναι οι εστίες έντασης, όπως το αντιρατσιστικό που φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνον τη Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και τους ίδιους τους γαλάζιους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ