Ο καρκίνος του μαστού είναι και ανδρική υπόθεση — Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

καρκίνος μαστού στους άνδρες

“Κανένας μας δεν είναι άτρωτος, ακόμη και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Ξέρω πως θα ακουστεί τετριμμένο, μα σας το λέω εκ πείρας. Η πρόληψη σώζει ζωές! Το ίδιο η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους γιατρούς!”

Τα παραπάνω ανάρτησε στα social media ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού  όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Πέρασε την πόρτα του χειρουργείου με επιτυχία, αφαιρώντας τον μικρό όγκο και όπως αναφέρει απαιτείται προληπτικός έλεγχος σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση

Περίπου το 1% όλων των καρκίνων µαστού συναντάται στους άνδρες, δηλαδή στους 100 καρκίνους του μαστού που θα διαγνωσθούν στο γυναικείο πληθυσμό θα διαγνωσθεί και ένας άνδρας.  Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 67 έτη.

Η διάγνωση στους άνδρες καθυστερεί

Η διάγνωση   στους άνδρες καθυστερεί σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες επειδή ο έλεγχος των μαστών τόσο με την αυτοεξέταση όσο και με απεικονιστικές εξετάσεις δεν είναι στην ρουτίνα του προληπτικού ελέγχου των ανδρών, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκεται συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια όταν πλέον ο όγκος είναι ψηλαφητός.Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, γίνεται όπως και στις γυναίκες με µαστογραφία και υπερηχογράφηµα.
Οι επιστήμονες συστήνουν και στους άνδρες να ψηλαφούν τακτικά   και να παρατηρούν τον μαστό τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλαγή να ζητούν άμεσα συμβουλή από εξειδικευμένο ιατρό.

Τα συμπτώματα

Η κλινική εικόνα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, είναι συνήθως όμοια με εκείνη των γυναικών. Tο συχνότερο σύμπτωμα είναι ένα ανώδυνο ψηλαφητό μόρφωμα. Συχνό σύμπτωμα αποτελεί και η εισολκή της θηλής, το έκκριμα από τη θηλή, το οίδημα, η εξέλκωση, η πάχυνση του δέρματος και η μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια. Η διήθηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων φαίνεται να είναι συχνότερη στους άνδρες.

Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στους άντρες, λόγω της σπανιότητας της νόσου, βασίζεται πρωτίστως σε συμπεράσματα μελετών που αφορούν στον εξαιρετικά συχνό καρκίνο του μαστού των γυναικών. Οι άντρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρόωρο στάδιο έχουν καλές πιθανότητες θεραπείας. Η θεραπεία  περιλαμβάνει χειρουργείο,  χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία και ανάλογα με τις υποδείξεις των γιατρών.

Παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία, είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου καθώς η επίπτωση του αυξάνει σταθερά με την πρόοδο της ηλικίας. Ορμονικοί παράγοντες, έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, γενετικοί παράγοντες που αφορούν είτε γενετικά σύνδρομα (Klinefelter, Cowden) ή παρουσία των μεταλλάξεων των BRCA1 και BRCA2 συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανδρικού καρκίνου του μαστού.

Το οικογενειακό ιστορικό και ιδιαίτερα η ύπαρξη μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA 1 & BRCA 2 στον άνδρα, 12πλασιάζει τη συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η μετάλλαξη στα γονίδια αυτά κληρονομείται στους απογόνους και από το αρσενικό μέλος της οικογένειας.

Η ανάπτυξή του καρκίνου του μαστού είναι συχνότερη σε άνδρες που έχουν:

Exit mobile version