• Πράσινη αστική πρίζα στην Ελευσίνα

  3:28 μμ, Πέμπτη 23 Αυγ 2012 3:28 μμ, Πέμπτη 23 Αυγ 2012

  Τελειώνει η μπαταρία και πρίζα δεν υπάρχει κοντά. Πώς θα φορτιστεί εκτός σπιτιού το κινητό, ο φορητός υπολογιστής, το τάμπλετ ή ακόμη και το ηλεκτρικό ποδήλατο; Δεν θα ήταν ωραία αν υπήρχαν σε διάφορα σημεία της πόλης καλαίσθητες εγκαταστάσεις, ελαφρείς σταθμοί φόρτισης που θα λειτουργούσαν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή; Κάτι σαν «αστική πρίζα»;

  Την ιδέα αυτή κάνει πράξη, αρχικά σε πειραματικό στάδιο, μια ομάδα νεαρών αρχιτεκτονισσών με το όνομα City Index.

  Η Έλενα Αντωνοπούλου, η Όλγα Λινάρδου, η Ευτυχία Παπαθανασίου, η Φωτεινή Σετάκη και η Τίνα Τζόκα, διπλωματούχοι της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχεδίασαν έναν σταθμό φόρτισης με το όνομα ΑΚΤΙΝΑ που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, αξιοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ.

  Το διαφορετικό στη δική τους προσέγγιση έγκειται στο ότι η αρχιτεκτονική μορφή του σταθμού προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τού εκάστοτε χρήστη.

  Η ΑΚΤΙΝΑ θα είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη στο κοινό στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Ελευσίνας «Αισχύλεια 2012», που ξεκινά στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία Ελευσίνας την ερχόμενη Κυριακή 26/8 και ολοκληρώνεται στις 14/10.

  Η αρχική ιδέα ανήκε στα μέλη της Energize, που συνεργάζεται με τις κοπέλες. Πρόκειται για εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με κατεύθυνση προσανατολισμένη στη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ σε δημόσιους χώρους, ώστε να εξυπηρετείται και να εξοικειωθεί με τη χρήση τους περισσότερος κόσμος.

  Η ΑΚΤΙΝΑ θα αποτελείται από 6 φωτοβολταϊκά πάνελ inverter και μία μεταλλική κατασκευή ύψους 4,8 μέτρων. Τον Αύγουστο, ο σταθμός θα μπορεί να παρ��γει 7,52 κιλοβατώρες την ημέρα, τον Σεπτέμβριο 6,22 kwh/ημέρα και τον Οκτώβριο 4,97kwh/ημέρα.

  Ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουραστεί σε ένα είδος «καθιστικού» με ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (wi fi) και να φορτίσει κινητό, φορητό υπολογιστή...

  ΠΗΓΗ: www.kala-nea.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα