• Απιστία-Πότε πρέπει να χωρίσεις και πότε όχι;

  3:55 μμ, Τρίτη 09 Σεπ 2014 3:55 μμ, Τρίτη 09 Σεπ 2014

  Απιστία-Πότε πρέπει να χωρίσεις και πότε όχι;

  "Με απάτησε ο άνδρας μου, τι να κάνω; Πρέπει να χωρίσω;", ρωτά η αναγνώστριά του boro.gr.

  Στο ερώτημά απαντά η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου, Προσωπική συμβουλευτική-Σύμβουλος Σχέσεων.

  Η απιστία είναι ένας πολύ συχνός λόγος χωρισμού των ζευγαριών, αλλά μερικά ζευγάρια καταφέρνουν να ξανακερδίσουν την σταθερότητά τους και να αντλήσουν ξανά ικανοποίηση από την σχέση τους. Είναι φυσικό να θέλετε χρόνο για να πάρετε μια καλή απόφαση, αν θα προσπαθήσετε για το γάμο σας ή εάν θα χωρίσετε. Θα ήταν βοηθητικό, να διαθέσετε στον εαυτό σας και στην σχέση σας χρόνο, ηρεμία, σεβασμό και συναισθηματική αποστασιοποίηση (να διαχωρίσετε σε κάποιο βαθμό τα γεγονότα από τα προσωπικά συναισθήματα και τις αντιλήψεις σας).

  Το δεύτερο βήμα είναι η διαπραγμάτευση με την επίδραση της απιστίας. Το να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που σας έχει προκαλέσει η απιστία του συζύγου σας, δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό. Η απιστία βιώνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απώλειας, απελπισίας, θυμού, αίσθηση χαμηλής αυτοπεποίθησης και απώλεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό. Αλλά και αυτός που έχει διαπράξει την απιστία νοιώθει ντροπή ή ενοχές και δεν είναι σε θέση να συνεχίσει χωρίς να κουβαλά το βάρος της προδοσίας του. Η σωστή επικοινωνία με σεβασμό στον άλλο (ειλικρίνεια, λίγες λεπτομέρειες και σεβασμός στην προσωπικότητα) επιτρέπει την έκφραση και την διαχείριση των συναισθημάτων χωρίς να τα αφήσει να κατακλύσουν αρνητικά την σχέση. Η εμπιστοσύνη ξανακερδίζεται σιγά σιγά και στην συνέχεια, η συγχώρεση είναι δυνατή εφόσον το ζευγάρι κατανοεί τα γεγονότα και τα διαχωρίζει από τις ερμηνείες που δόθηκαν αρχικά.

  Μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε καλύτερα τι απόφαση θα πάρετε:

  Τι είδους απιστία διέπραξε ο άντρας σας; Επένδυσε και συναισθηματικά στο άλλο πρόσωπο; Πόση ήταν η διάρκειά της; Στο παρελθόν είχε και άλλες σχέσεις;

  Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα