Πότε η γέννα γίνεται τραυματική εμπειρία για μια γυναίκα;

Πότε η γέννα γίνεται τραυματική εμπειρία για μια γυναίκα;

Ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς μια διαδικασία τόσο φυσική όσο η γέννα μπορεί να είναι τραυματική για μια γυναίκα. Το ζήτημα του ψυχολογικού τραύματος μετά τη γέννα είναι ακόμη αμφιλεγόμενο και η  επιλόχεια διαταραχή μετατραυματικού στρες, δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή οντότητα από την διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι γυναικες μπορεί να βιώσουν μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση σαν αποτέλεσμα του τοκετού, για πολλούς λόγους, κάποιοι απο τους οποίους σχετίζονται με τον τρόπο που πραγμαποιήθηκε ο τοκετός. Δυστυχώς, οι γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει έναν τραυματικό τοκετό, μπορεί ν’απομονώνονται και να νιώθουν αποκομμένες  από τις άλλες μητέρες. 

Επίσης, ίσως να δυσκολεύονται να μιλήσουν για την εμπειρία τους, μιας και συχνά ο περίγυρος  δεν μπορεί να καταλάβει την ψυχολογία του τοκετού και αξιώνει από αυτές να ξεπεράσουν την εμπειρία τους γρήγορα.  Η απομόνωση αυτή, ίσως οδηγήσει τις γυναίκες αυτές να να νιώθουν θλιμμένες,  μόνες  κι ένοχες μιας και συχνά σκέφτονται ότι είναι πιο αδύναμες από τις άλλες μητέρες.

Κατανοώντας τον τραυματικό τοκετό

Όταν μιλάμε για τραυματικό τοκετό, περιγράφουμε  ουσιαστικά συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες που βιώνονται μετά τον τοκετό. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες, είναι μια αντίδραση έντονου άγχους που ακολουθεί ένα τραυματικό γεγονός. Η διαταραχή εμφανίζεται  όταν κάποιος έχει την εμπειρία ή είναι μάρτυρας γεγονότων απειλητικών για τη ζωή.Ως  τραυματικά γεγονότα αναγνωρίζονται συνήθως οι φυσικές καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, πόλεμος, βίαιες προσωπικές επιθέσεις όπως βιασμός,κακοποίηση.   Όμως τραυματική εμπειρία  μπορεί να είναι οποιαδήποτε εμπειρία συνεπάγεται την απειλή του θανάτου ή σοβαρού τραύματος του ατόμου ή κάποιου κοντινού τους προσώπου (π.χ του μωρού), οπότε , εφόσον η γέννα μπορεί να επισύρει τα παραπάνω, μπορεί να ειδωθεί κι ως τραυματικό γεγονός.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά τον τοκετό περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

Αναβίωση του γεγονότος μέσα από flashbacks(αναδρομές στο παρελθόν) ή εφιάλτες

Συμπτώματα αποφυγής (συμπεριλαμβανομένης της αμνησίας του γεγονότος ή μερών του), προβλήματα στη δημιουργία δεσμού με το παιδί, απροθυμία για σεξουαλική επαφή για ν’αποφευχθεί άλλη εγκυμοσύνη κι αποφυγή όλων των θεμάτων που αγορούν τον τοκετό και την εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα αυξημένης διέγερσης όπως εφίδρωση, τρέμουλο, εκνευρισμός, διαταραχές του ύπνου.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ